Popotnik
1150 ogledov

Kam po sprostitev v hladnih dneh?

Solna soba Iskrivi obrazi
V zimskih mesecih, ko je naš imunski sistem na preizkušnji, mu priskočimo na pomoč in naredimo nekaj zase.

V zimskih dneh, ko vladajo nizke temperature in nam na splošno primanjkuje sončnih žarkov, ne smemo pozabiti na lastno dobro počutje. K temu nedvomno pripomorejo raznovrstne oblike sprostitve, mnoge izmed njih tudi blagodejno vplivajo na zdravje. Zbrali smo nekaj predlogov.

Savna

Najpogostejša oblika sprostitve že vrsto let predstavlja uporaba klasične finske savne , ki ima na posameznikovo telo in dušo dokazano vrsto zdravilnih učinkov. Med drugim pospešuje presnovo, sprošča mišice, krepi srce in ožilje, odpravlja kožne bolezni ter blaži stres. Prav tako s svojimi učinki krepi imunski sistem in preprečuje virusna ter bakterijska obolenja, ki so v zimskih mesecih pogosta. Blagodejno pa vpliva tudi na boljši spanec in na splošno dobro počutje, saj toplota pospeši obtok krvi v telesu, kar vodi do sprostitve napetosti v mišicah. Vseeno pa se savnanje odsvetuje ljudem s hujšimi srčnimi težavami, epilepsijo, tuberkulozo, nosečnicam v visoki nosečnosti in osebam s hujšim prehladom ali gripo. Pomembna je tudi pravilna uporaba.

Priporočljiva uporaba: 0d pet do največ 20 minut, pred drugim obiskom vsaj 15 minutna pavza.

savna savnanje | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Aromaterapija

Lahko pa za svoje zdravje poskrbite kar sami doma z aromaterapijo, ki je povsem naravna alternativa za zaščito pred mikrobi in za krepitev imunskega sistema. Poleg tega pa tudi koristna pomoč pri zdravljenju številnih zimskih obolenj, kot so gripa, prehlad in viroze. Pozitiven učinek imajo na naše telo, duh in bistritev uma.

Aromaterapijo lahko izvajamo na več načinov, ena od možnosti sta parna inhalacija ali kopel, lahko si pripravimo tudi oljno mešanico za vtiranje, eterična olja pa lahko uporabimo v izparilniku in na robčkih. Pozimi, ko je naš imunski sistem na udaru, strokovnjaki priporočajo eterični olji niaulija in ravensare, ki jo v obliki oljnih mešanic vtremo v telo, lahko tudi med prhanjem. Za preprečevanje okužb pa uporabimo eterična olja evkaliptusa, rožmarina, sivke, limone ali cimeta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by studio CERE (@studiocere) on

Hrana sol Gault & Millau Popotnik Najboljši restavraciji Hiša Franko in Gostilna pri Lojzetu

Solna terapija

Ljudem najmanj znana oblika sproščanja je "haloterapija", kar z drugimi besedami pomeni solna terapija. Namen obiska solnih sob/jam je zaščita dihalnih poti pred infekcijami, vnetji in strupi, kar je v zimskem času, ko je v ozračju velika količina emisij, pomembno. "Solne terapije v solnih sobah so izjemno sprostitvene, dobrodejno vplivajo na celotno počutje posameznika ter skrbijo za nego in higieno dihal ter kože. Solna soba je največkrat izjemno čudovit in brezčasen prostor, kjer skrbi kar naenkrat odnese. Čas preživet v solni sobi je prijeten in koristen hkrati," pozitivne učinke solne terapije opisuje Katja Gantar iz Kraljestva solnih terapij Slanorog.

Solna soba deluje po principu, da sol zrak prečisti in iz njega odstrani prah ter bakterije. Takšno okolje naj bi bilo za organizem zdravilno, saj tako z dihanjem kot tudi skozi kožo v organizem vstopijo slane pare. Podobno kot ima na nas učinek morski zrak oziroma kot se je izrazila Gantarjeva, kot "zelo skoncentrirano in blagodejno 'suho kopanje' - v morju."

Na ta način se organizem prečisti, oksigenira, stimulira pa se tudi mikro krvni obtok. Solno terapijo se izvaja od šestega meseca starosti dalje. "Obisk se priporoča vsem, ki iščejo naravno rešitev za svojo dušo in telo, ter za vse, ki redno negujejo svojo kožo, dihala in dušo," še dodaja Gantarjeva.

Priporočljiva uporaba: 30-45 minut

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kraljestvo solnih terapij (@slanorog) on

V modernem svetu, ko smo izpostavljeni veliki količina stresa, ne smemo pozabiti na sebe. Poiskati si moramo svoj način sprostitve in si enostavno vzeti čas zase.

Komentarjev 2
  • loco 12:11 23.november 2018.

    Za 14 dni od 9. 12, za 3 tedne od 2. 12.

  • loco 12:10 23.november 2018.

    Le kam? V Hurghado za 14 dni iz Dunaja v hotel Palm Beach 4* AI iz dunaja za 275.-€ po osebi, 3 tedni pa 350.-€.