Popotnik
455 ogledov

Najboljši restavraciji Hiša Franko in Gostilna pri Lojzetu

Hrana sol Profimedias
Svetovno znani gastronomski vodnik Gault & Millau je dočakal slovensko izdajo.

Na predstavitvi vodnika v Ljubljani so razglasili tudi najboljši restavraciji leta 2019 – Hišo Franko in Gostilno pri Lojzetu. Chef leta je Igor Jagodic, najboljši natakar Matic Šubic, nagrado je prejel tudi projekt Odprta kuhna.

Nagradili so tudi Janeza Bratovža za prispevek k razvoju slovenske sodobne kulinarike, Davida Vračka so razglasili za chefa prihodnosti, Meto Repovž za chefinjo tradicije, Mojmirja Marka Šiftarja pa za mladi talent 2019.

Hiša Frank in Gostilna pri Lojzetu z enakim številom točk

"Čeprav Hiša Franko stoji v enem odročnejših koncev Slovenije, je bil njen pogled od nekdaj uprt v svet. Najprej, ko jo je kot priljubljeno kmečko gostilno vodil v Italiji kuharske obrti izučen Franko Kramar in stregel daleč naokoli priljubljen angleški rostbif, še bolj pa z zadnjim poglavjem, ki sta ga spisala Valter Kramar in Ana Roš," so zapisali in dodali, da je Roševa ena najzanimivejših chefinj z naravnim občutkom za spajanje okusov in surovin, ki se še danes mnogim zdijo nori.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rowan sorbet, bone marrow, bergamot gel.

A post shared by Hiša Franko (@hisafranko) on

Za Gostilno pri Lojzetu so medtem izpostavili, da kljub številnim uspehom in priznanjem chef Tomaž Kavčič nikoli ne pozabi, od kod prihaja. "Veliko da na tradicijo in na Zemonu ni dneva brez domačega kruha, jote in znamenitega hrenovega namaza. Za Kavčiča je najbolj pomembna dobra osnovna sestavina; biti mora lokalna in sveža, ne sme biti preobremenjena z drugimi sestavinami, predvsem pa je treba gostu jed pripraviti in postreči tako, da bo začutil, da je kuhar med procesom mislil nanj," so dodali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rosa di Gorizia. Solkanski radič. #zemono @tomazkavcic #chef #rosadigorizia #dvoreczemono #prilojzetu

A post shared by Gostilna Pri Lojzetu (@dvorec_zemono) on

Prepletanje tradicije in novega

Krožniki chefa leta 2019 Igorja Jagodica, ki vodi restavracijo Strelec na Ljubljanskem gradu, ponazarjajo stičišče med Alpami, Jadranom in Panonijo - preteklost se združuje z modernimi tehnologijami, saj nenehno razmišlja o prepletanju tradicije in novega. Zanj biti kuhar ni poklic, temveč način življenja, so ocenili in dodali: "Živi za kuhinjo in svoje goste ter pooseblja vse vrednote, za katere se zavzema Gault & Millau."

Chef Janez Bratovž po navedbah vodnika velja za enega najboljših slovenskih kuharskih mojstrov in s tem tudi za enega od stebrov slovenske vrhunske kulinarike, v četrt stoletja na kulinarični sceni se je s svojimi krožniki usidral v srca gurmanov, ki se razvajajo v njegovi restavraciji JB v Ljubljani.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Janez Bratovž (@bratovz) on

Štiri kape šestim restavracijam

Na dogodku ob predstavitvi vodnika so se s svojimi jedmi predstavile restavracije, ki jim je vodnik podelil tri in štiri kuharske kape, in vinarji iz vseh naših vinskih dežel. Vodnik je po štiri kape dodelil šestim restavracijam, s tremi kapami se ponaša 25 restavracij in gostiln. Jedi je predstavilo 27 izjemnih chefov, vina pa 21 vrhunskih vinarjev.

Za leto 2018 Popotnik Ljubljana: Izbrali najboljše lokale s hrano

"Srečna sem, da je Gault & Millau Slovenija potrdil izjemnost slovenske kulinarike in pokazal, da imamo odlična vina, ki spadajo med najboljše na svetu. Prepričana sem, da bo Gault & Millau Slovenija še bolj odprl vrata prepoznavnosti Slovenije," je povedala direktorica Gault & Millau Slovenija Mira Šemić.

Kulinarika med ključnimi turističnimi produkti Slovenije

"Izdaja prvega mednarodnega kulinaričnega vodnika Gault & Millau v Sloveniji predstavlja enega najpomembnejših globalno odmevnih dogodkov pri doseganju cilja pozicioniranja naše dežele kot odlične gastronomske destinacije za pezvezdična kulinarična in vinska doživetja," je v sporočilu zapisala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak in dodala, da je STO podprla izdajo vodnika, saj se zaveda velike priložnosti, ki jo vodnik prinaša ne samo na promocijskem, ampak tudi na razvojnem področju.

Pakova je tudi poudarila, da je gastronomija eden od ključnih turističnih produktov aktualne turistične strategije, ki pomembno prispeva k uresničevanju cilja višje dodane vrednosti, in spomnila, da je bila Slovenija nedavno razglašena za evropsko gastronomsko regijo 2021.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.