Popotnik
2413 ogledov

Tu lahko smučate tudi brez snega

Radovljica
1/4
Miran Kambič, arhiv Radolca.si
Vredno se je povzpeti tudi na razgledno točko na koncu starega mestnega jedra. To je eno najlepših v Sloveniji, tako rekoč muzej na prostem in je danes zavarovani kulturni spomenik.

Ob omembi Radovljice marsikateri sladokusec najprej pomisli na zdaj že tradicionalni Festival čokolade, vendar pa Radol'ca, kakor ji pravijo domačini, ponuja še marsikaj drugega.

Za tiste, ki jih najbolj zanimata preteklost in zgodovina, naj povemo, da se v tem srednjeveškem mestu, tik ob vstopu v mestno jedro, nahaja edini ohranjeni mestni jarek v Sloveniji.

Radovljica | Avtor: Miran Kambič, arhiv Radolca.si Miran Kambič, arhiv Radolca.si
Prav tako se je vredno povzpeti na razgledno točko na koncu starega mestnega jedra. Le-to je eno najlepših v Sloveniji, tako rekoč muzej na prostem in je danes zavarovani kulturni spomenik. S pogledom lahko ujamemo stare hiše, med njimi tudi dobro znani Šivčevi in Magušarjevi hiši. Še posebej prva je odličen primer meščanske arhitekture iz druge polovice 16. stoletja, ko je Radovljica doživela svoj do zdaj največji ekonomski razvoj.

Virtualni muzej rudarstva Trbovlje Kam v 2020 Popotnik Spregledano slovensko mesto, ki vas popelje v preteklost

Predstavnica Javnega zavoda za Turizem in kulturo Radovljic je kot mestne zanimivosti, vredne ogleda, izpostavila še Radovljiško graščino, predvsem Baročno dvorano, v kateri organizirajo posebne dogodke.

Omenila je tudi kapelo Edith Stein, ki se nahaja za cerkvijo Svetega Petra in so jo uredili v bunkerju iz druge svetovne vojne ter jo posvetili nosilki imena, sozavetnici Evropske unije, sicer pa sestri karmeličanki. Velja pa si ogledati še Lekarniški muzej.

Nekaj namigov za aktivnosti v zimi brez snega

Mesto se nahaja v zavetju Julijskih Alp, zato je v okolici več točk, zanimivih predvsem za pohodnike in ljubitelje narave. Ena takih je pohodniška pot Juliana, ki poteka okrog Julijskih Alp, vodi pa tudi skozi Radovljico. Za družine zna biti zanimiv predvsem pohod na sv. Peter nad Begunjami ali pohod po Lambergovi tematski poti, morda pa tudi obisk Šobčevega bajerja.

Bohinjsko jezero "Raj na zemlji" Popotnik The Times: "Ustreza vsem kriterijem raja na zemlji"

Tisti pa, ki bi ogled Radovljice združili še z okoliškimi zanimivostmi, lahko obiščete Begunje z gradom Kamen, Muzejem Avsenik in Alpskim smučarskim muzejem Elan. Tam je na voljo simulator smučanja, tako da si obiskovalci kljub letošnji suhi zimi lahko privoščijo nekaj smučanja.

Muzej Elan | Avtor: Boris Pretnar, arhiv Radolca.si Boris Pretnar, arhiv Radolca.si

Smučanje v Sloveniji Primerjava cen Popotnik Na tem smučišču štiričlanska družina smuča najceneje

Dogodki v 2020

Lectarija Radovljica | Avtor: Jošt Gantar, arhiv Radolca.si Jošt Gantar, arhiv Radolca.si
Februarja v starem mestnem jedru poteka Lectarska delavnica. Lectarstvo je tradicionalna obrt, ki jo, da ne bi šla v pozabo, obujajo v lectarskem muzeju. Nahaja se v kleti gostilne Lectar, kjer si je moč ogledati način priprave, staro opremo in pripomočke za peko ter krašenje. Na ogled so tudi več desetletij stari izdelki iz lecta. Na delavnici s staro opremo, na tradicionalen način in po starih receptih še vedno izdelujejo pristna lectova srca.

 

 

Jaka Jeraša: Fish Farm Fonda Rekordi Popotnik Fotografije Slovenije, ki navdušujejo tujce

Na predvečer Gregorjevega, torej 11. marca, se v Kropi in Kamni Gorici, krajema s kovaško tradicijo, ki sta ohranila kovaško šego, odvija prav poseben dogodek. Otroci v pozdrav pomladi spuščajo v vodo barčice, narejene iz kartona in papirja, v njih pa gorijo sveče. Gre za star kovaški običaj – vrzimo luč v vodo. V Kamni Gorici je ob dogodku možen ogled ročnega kovanja žebljev.

Gregorjevo Radovljica | Avtor: Boris Pretnar, arhiv Radolca.si Boris Pretnar, arhiv Radolca.si

Bela krajina Novo v 2020 Popotnik Pravi naslov, če boste želeli videti črno človeško ribico

Že v uvodu smo omenili Festival čokolade, ki je največji mestni dogodek in bo letos potekal med 17. in 19. aprilom. Festival pritegne množico ljudi, zato razmišljajo, da bi čokoladno razvajanje ljubiteljem čokolade omogočili skozi vse leto. S tem namenom so kulinarično razvajanje iz hotela Podvin, ki ga vodi eden najboljših slovenskih Chefov Uroš Štefelin, preselili še v staro mestno jedro v hotel in bistro Linhart.

festival čokolade | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Med 5. in 6. junijem se bo v parku v Radovljici ponovno odvil festival craft piva z naslovom Okusi piva.

V poletnih mesecih (vsak četrtek v mesecu juliju ter prva dva tedna v avgustu) se na Linhartovem trgu odvijajo Četrkovi večeri na trgu, ki združujejo koncerte slovenskih in tujih izvajalcev in kulinarične užitke. Ponudba ulične hrane izpod rok chefov Radol'ce je pripravljena iz lokalnih sestavin.

Ljubitelji stare glasbe pridejo na svoj račun vsako leto avgusta na Festivalu Radovljica, ki poteka na Radovljiški Graščini in v Cerkvi sv. Petra. Poleg koncertov, praviloma desetih, potekajo tudi glasbene delavnice. Letos bo festival organiziran med 8. in 25.avgustom.

Več prireditev pa najdete na povezavi

Family-Wellness Termalija - Terme Olimia slovenska zdravilišča Popotnik Takšne so cene celodnevnega kopanja za družine
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice