Slovenija
31157 ogledov

Odločitev bo padla v kratkem: Maskam šteti dnevi

maska Profimedia
Na mizi je tudi možnost, da bi pristojni lahko omilili obveznost nošenja mask.

Vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović in NIJZ naj bi se strinjala, da bi lahko omilili priporočila glede obveznega nošenja mask v zaprtih javnih prostortih. Kot poroča Dnevnik, bi lahko do omilitve prišlo najpozneje prihodnji teden, odvisno od tega, kaj se bo odločila vlada. 

Beovićeva je na sredini tiskovni konferenci dejala, da bi bilo smiselno maske uporabljati samo takrat, ko ni mogoče zagotoviti zadostne razdalje med ljudi, še posebej v prostorih, kjer obstaja možnost, da virus lebdi v zraku. 

Bojana Beović Slovenija To Bojana Beović meni o odpiranju šol

Na NIJZ kot ključna ukrepa v boju proti koronavirusu NIJZ navaja ohranjanje ustrezne razdalje in upoštevanje higienskih ukrepov. Na NIJZ so za Dnevnik povedali, da so maske obvezne, ko razdalje ni mogoče vzdržeavti, v primeru, da zbolimo in moramo od doma ter v primeru, ko skrbimo za bolno osebo. V primeru, da bodo maske obvezne samo v določenih prostorih ali okoliščinah, bo treba to natančno opredeliti. 

Infektolog dr. Franc Strle je za Dnevnik dejal, da nošenje mask v času, ko je okužb zelo malo, za splošno prebivalstvo nima posebnega smisla. Je pa pomembno, da se ljudje odločitev o zaščitnih ukrepih držijo. Do nošenja mask je zadržana tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

Dnevnik navaja, da naj bi vladni govorec Jelko Kacin dejal, da je o nošenju mask stroka samo razpravljala, ni pa o tem odločala. Neuradno naj bi ukrep vladi priporočili Mladi zdravniki, predstavnica te skupine pa je kasneje postala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, še piše časnik.  

Janez Janša Slovenija Janša računa, da bomo v drugem valu imeli aplikacijo za sledenje okužb

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 17:23 28.maj 2020.

    to maškaranje je čisto brez smisla, če pa ni tako, ne vem, zakaj obstajajo nagobčniki s filtrom in skafandri.

  • fiston 16:32 28.maj 2020.

    Saj nekje bi jih lahko že ukinili. Kjer lahko poskrbijo za razdaljo, pa zdaj ko je toplo, so lahko okna tudi stalno odprta... No v trgovinah pa ne vem kako bo. Verjetno bodo maske obvezne, ker tam se ne da ...prikaži več zagotoviti razdalje, sicer se da, samo niti sedaj one male trgovine niso imela rambotov na vratih, da bi nadzirale koliko ljudi je v trgovini.

  • Avatar ovca
    ovca 11:45 28.maj 2020.

    Waw je jajčkova čreda spregledala, pa se je biznis z maskami zmanjšal? Ni več zaslužka?

Sorodne novice