Slovenija
4243 ogledov

Gantar spet kritičen do Pivčeve: "Čas je, da se to neha"

Tomaž Gantar Anže Petkovšek
Predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar meni, da ima svet stranke po statutu v obdobju med kongresoma pristojnost odločanja tudi o razrešitvi predsednice stranke. Tako bo v četrtek odločal o predsednici Aleksandri Pivec, razen če bo pravno mnenje, ki ga bo pridobil tudi Gantar, narekovalo drugače.

Izvršni odbor DeSUS, na katerem sicer Gantarja ni bilo, je danes sprejel sklep, da svetu stranke predlaga sklic izrednega kongresa, na katerem bo predsednica stranke ponudila glasovanje o zaupnici. Izvršni odbor se je seznanil tudi s pravnim mnenjem Inštituta za ustavno pravo glede morebitnega glasovanja o nezaupnici in razrešitvi Pivčeve že na svetu stranke. Mnenje bo posredoval komisiji za statutarna vprašanja in pritožbe, svet stranke pa poziva k zakonitemu ravnanju.

Vsebine pravnega mnenja niso razkrili, je pa Pivčeva dejala, da pričakuje, da bo kongres tisti, ki bo odločal o njeni nezaupnici, in ne svet. Gantar je v izjavi za STA poudaril, da kongres stranke ni namenjen odločanju o zaupnici predsednici.

Aleksandra Pivec DeSUS Slovenija Pivčevi šteti dnevi: Sinoči jo je doletelo še tole

Gantar drugačnega mnenja kot Pivčeva

DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pravno mnenje, ki ga omenja izvršilni odbor, naj bi šlo torej v smer, da svet stranke ne more glasovati o zaupnici. A Gantar ocenjuje drugače in pravi, da statut stranke svetu daje to pristojnost. Navaja namreč, da svet stranke "v obdobju med kongresoma na podlagi politične ocene delovanja in ravnanja ali izrečene osebne želje posameznikov sklepa o razrešitvah in imenovanju članov organov stranke oz. nosilcev individualnih funkcij".

"Bolj jasno ne more biti, to je med pristojnostmi oz. nalogami sveta stranke," meni Gantar. Kot je pojasnil, so mu nekateri pravniki že omenili, da glede tega ni težav, bo pa tudi sam pridobil še pisno pravno mnenje. Tako bo svet stranke glasoval o zaupnici Pivčevi, razen če bo to pravno mnenje kazalo drugače, ali če člani sveta tega ne bi želeli. V tem primeru bodo določili le datum izrednega kongresa. Člani sveta bodo sicer sklicali kongres v primeru kakršne koli odločitve, še pričakuje Gantar.

Pivčeva je sicer v današnji izjavi po več kot štiriurnem zasedanju izvršnega odbora dejala, da v prihodnje na organih stranke oz. pri sprejemanju odločitev pričakujejo spoštovanje treh pomembnih temeljnih vrednot. Na prvem mestu je navedla demokratičnost. Gantar pa glede edine točke dnevnega reda četrtkove seje sveta, in to je glasovanje o zaupnici oz. razrešitvi predsednice, ne vidi težav z demokratičnostjo postopka.

DeSUS Slovenija Analitiki: DeSUS je na robu preživetja

"Čas je, da se to neha"

Ponovno je bil kritičen tudi do Pivčeve. Po njegovem mnenju si želi predsednica težo vsega dogajanja s časom zmanjšati in zato preložiti odločanje o morebitni razrešitvi. A kot ugotavlja, to za stranko ni dobro, ker se bo o tem še razpravljalo. "Po vseh diskusijah v zadnjih mesecih je čas, da začnemo normalno delovati kot stranka, se ukvarjati s programom in našimi nalogami, ne pa s tem, kje je predsednica spala, kdo je plačeval račune in podobno. Čas je, da se to neha," je bil oster Gantar.

Pivčeva se je zadnje tedne na tnalu znašla zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev na Krasu in v Izoli, kjer je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. Poslanci DeSUS so jo pozvali k odstopu, sicer svetu stranke predlagajo, da ji izreče nezaupnico.

Seja sveta stranke bo v četrtek popoldne prihodnji teden, in sicer na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 13
 • silvester1 20:02 15.avgust 2020.

  kaj se afnaš gantar.sej boš na kongresu desusa letel iz stranke

 • munja 18:24 15.avgust 2020.

  Gantar spelji se čimprej, nesposobnež. Ruši druge, ker misli, da bo rešil sam sebe, bednik.

 • Avatar ResnicaBoli
  ResnicaBoli 14:23 15.avgust 2020.

  Gantar in Pivčeva sta z roko v roki zrušila Hambota, zato naj bo raje tiho. Komentarji na temo korupcije in klientelizma niti slučajno ne odtehtajo škodo, ki je nastala v stranki po odhodu Erjavca. Kot minister za zdravje 'brez jajc' ...prikaži več pa se je tudi že izkazal, ko je odstopil v eni prejšnjih vlad, ker ni bil kos nalogi. Vesel bom, ko se DESUS-ovih prekucuhov 'drek-mešalcev' znebimo za večno v parlamentu.