Slovenija
3242 ogledov

Analitiki: DeSUS je na robu preživetja

DeSUS Anže Petkovšek Novo izvoljena predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec.
Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, ki so jo poslanci stranke pozvali k odstopu, po mnenju političnih analitikov ne more ostati na čelu DeSUS, težko pa bo ohranila tudi funkcijo ministrice za kmetijstvo.

Analitiki Igor Pribac, Rok Čakš in Andraž Zorko ob odmevnem sporu v DeSUS ugotavljajo, da je ta stranka res v težkem položaju in na robu preživetja.

Glavni urednik portala Domovina Rok Čakš ugotavlja, da so se v DeSUS ob tem, ko je predsednica pod hudim medijskim pritiskom, stranka pa izgublja podporo javnosti, znašli v precepu, kako preživeti. "Poslanska skupina in predsednik sveta Tomaž Gantar so ocenili, da je njihov obstanek oz. obstanek stranke v politiki bolj verjeten brez Pivčeve kot z njo. Del vodstva stranke okoli Pivčeve je drugačnega mnenja, zato je spor tako močno javno eskaliral," je dogajanje v DeSUS ocenil Čakš.

Kar se Pivčevi dogaja, je sicer po njegovem mnenju v veliki meri povezano z medijskim sporom med Janševo vlado in osrednjimi mediji.

Tomaž Gantar Novo Slovenija Pivčevi hrbet obrnil tudi Gantar. Bo DeSUS izstopil iz vlade?

Čakš dvomi, da bi Pivčeva lahko ostala predsedsnica

Čakš si težko predstavlja, da bi ob tako odmevnem sporu na odprti sceni, v katerem je politična moč koncentrirana pri poslancih, Pivčeva dolgoročno lahko ostala predsednica DeSUS. Po njegovem mnenju zanjo poti nazaj v stranki ni, je pa možen kompromis, da vendarle ostane ministrica. A to bi moralo nujno vključevati dogovor, da razhajanja v stranki ne bodo vplivala na njeno delovanje v koaliciji, poudarja Čakš in dodaja, da je pri tem ključen premier Janez Janša.

Spomnil je, da je DeSUS v nezavidljivem položaju, javnomnenjsko okleščena, potencialno simpatičen obraz pa bo očitno predčasno končal svojo politično pot. DeSUS se bo tako znašla v dilemi, ali z novim obrazom vztrajati v Janševi vladi in doseči cilje, zaradi katerih je šla v vlado, ali pa srečo preizkusiti na predčasnih volitvah. Po Čakševih ocenah se bodo odločili za prvo, saj da bi odločitev za predčasne volitve v tem položaju stranko potisnila v zelo kočljiv položaj in verjeten izpad iz DZ.

DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Če nima zaupanja poslancev, ne more biti predsednica"

Tudi Andraž Zorko iz Valicona ocenjuje, da bo Pivčeva težko ostala na mestu predsednice in ministrice. Če nima zaupanja poslancev, ne more biti predsednica, ministrica pa po njegovem mnenju ne more ostati, ker ji očitajo zlorabo položaja pri plačilih ob gostovanjih po Sloveniji.

To, da je izgubila zaupanje poslancev in dela članstva, je po njegovem mnenju sicer bolj posledica neodziva Pivčeve na sama dejanja, kot pa dejanj samih. "Izkušen politik bi to rešil v 24 urah, ona pa je odšla na počitnice," je spomnil Zorko in dodal, da je to sodu izbilo dno. Spomnil je na nekdanjega predsednika DeSUS Karla Erjavca, ki je stranko dolgo vodil in je imel toliko zaloge, da si je lahko privoščil kakšen spodrsljaj, poleg tega pa ga je znal tudi rešiti bistveno spretneje.

Tudi izredni profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti Igor Pribac opozarja na sam videz nekoruptivnosti v politiki. "Pivčeva se tega ni zavedala dovolj. Ne toliko sama dejanja, ampak način, kako je to javno prezentirala, je njeno javno podobo nepopravljivo omadeževal. V tem smislu je politično iztrošena," je ocenil Pribac.

Aleksandra Pivec Slovenija Jurša: Pivčeva naj nemudoma odstopi

"Znašli so se na robu preživetja"

Zorko ugotavlja, da je DeSUS v res težkem položaju, ob čemer je spomnil na strankin padec podpore v zadnjih letih. Po njegovih ocenah je stranki prvi strel v koleno zadal Erjavec z ustanovitvijo t. i. levega bloka pred prejšnjimi volitvami, dogajanje s Pivčevo pa je "rešetanje drugega kolena". Zorko meni, da s Pivčevo na čelu DeSUS ne more preživeti, "brez nje pa tudi težko". "Stranka, ki ima najdaljši staž v vladi, se je znašla na robu preživetja," ugotavlja.

DeSUS lahko po njegovem mnenju sicer reši nekdo, ki je strankin dolgoletni član, ki ima dovolj ugleda, ki je sposoben vzpostaviti ravnovesje med levim in desnim delom v stranki. A bo imel težko delo, opozarja. "Baza je razklana, zaupanje je šlo. Konkurenca pa je bistveno večja kot pred nekaj leti. SAB, LMŠ, SD so stranke, ki nagovarjajo upokojence," je poudaril Zorko.

Tomaž Gantar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Prvi logičen odgovor na vprašanje, kdo bi lahko torej stranko prevzel, je po Zorkovem mnenju predsednik sveta DeSUS in minister za zdravje Tomaž Gantar.

Tudi po ocenah Pribca se lahko zgodi, da DeSUS razpade in ne pride več v parlament. To je po njegovem mnenju za vodstvo stranke in tiste, ki razmišljajo o njeni usodi, zelo močan argument, da bodo storili vse za to, da ne pride do predčasnih volitev.

Pribac: Nezadovoljstvo se potencira zaradi nezadovoljstva z vlado

Prekrški Pivčeve so po ocenah Pribca dovolj dober razlog za nezadovoljstvo javnosti, vendar se to potencira zaradi nezadovoljstva s potezami vlade oz. SDS. Če je temu tako, Pivčevi ocena, da uživa Janševo podporo, v širši javnosti in v delu volilnega telesa stranke ne koristi, ampak škoduje, še ugotavlja Pribac.

Menjava na čelu DeSUS, ki jo predvideva, pa po ocenah Pribca ne pomeni samodejnega izstopa stranke iz koalicije. A je treba po njegovih navedbah pomisliti na možnost, da se ob menjavi Pivčeve zgodi tudi premislek, ko bi lahko DeSUS izstopil iz vlade, če bi to pomenilo, da bi nastala zadostna večina za tehnično vlado do rednih volitev.

Meni še, da bo Janša vse odločitve prepustil DeSUS in bo celo stranka sama zahtevala odpoklic Pivčeve z ministrskega položaja. Kot edina možna naslednika Pivčeve, ki bi bila kos zahtevnim razmeram v stranki, Pribac vidi Gantarja ali Erjavca.

DeSUS, Aleksandra Pivec Odgovor Slovenija Pivčeva ne bo odstopila, bi pa pregledala stare račune bivših ministrov

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 30
 • praufo 20:58 12.avgust 2020.

  res mi ni jasno, zakaj so korlija odžagal ... dokler je bil on šef, je vse klapalo, vedno minister, vedno v vladi, nikoli afere, zdej pa tole ... "na robu preživetja", pa ne se hecat no, le kdo bo skrbel ...prikaži več za penzije če ne bo več desusa ... kahl naj si odpočije dol v svoji hrvatski vili, pa čimprej naj pride nazaj, da reši kar se še da ... zdej gre pa zares

 • jezero 05:38 12.avgust 2020.

  A za predsednico Desusa ni primerna, dobra je pa za ministrico. Narobe svet. Norčevanje iz zdrave pameti.

 • Avatar Pralliona
  Pralliona 01:09 12.avgust 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

Sorodne novice