Slovenija
7368 ogledov

Tako so o usodi Pivčeve odločili v DeSUS

Aleksandra Pivec Saša Despot
Izvršni odbor stranke DeSUS je svetu stranke predlagal sklic izrednega kongresa. Na kongresu bo predsednica stranke ponudila glasovanje o zaupnici.

Izvršni odbor DeSUS je danes sprejel sklep, da svetu stranke predlaga sklic izrednega kongresa, na katerem bo predsednica stranke Aleksandra Pivec ponudila glasovanje o zaupnici. Pivčeva bo do kongresa DeSUS za koordinacijo stranke s poslansko skupino pooblastila enega od podpredsednikov stranke, je v izjavi medijem povedal govorec stranke Janez Ujčič.

Izvršni odbor predlaga še, naj bo izredni kongres sklican čim prej, najpozneje pa do novega leta. Odločitve je izvršni odbor sprejel soglasno, je dejal Ujčič.

Aleksandra Pivec DeSUS Slovenija Pivčevi šteti dnevi: Sinoči jo je doletelo še tole

Izvršni odbor se je seznanil tudi s pravnim mnenjem Inštituta za ustavno pravo glede morebitnega glasovanja o nezaupnici in razrešitvi Pivčeve že na svetu stranke. Izvršni odbor bo mnenje posredoval komisiji za statutarna vprašanja in pritožbe, svet stranke pa poziva k zakonitemu ravnanju. Sklep o tem je bil sprejet z 10 glasovi za in dvema vzdržanima, je še pojasnil Ujčič.

Pivčeva je v izjavi po več kot štiriurnem zasedanju izvršnega odbora dejala, da v prihodnje na organih stranke oz. pri sprejemanju odločitev pričakujejo spoštovanje treh pomembnih temeljnih vrednot. Na prvem mestu je navedla demokratičnost. "Kot predsednica sem bila demokratično izvoljena na kongresu stranke, zato tudi skladno s statutom stranke pričakujem, da bo kongres odločal o morebitni nezaupnici in glasoval o novem predsedniku stranke," je pojasnila.

Izvršni odbor po njenih besedah poziva tudi k spoštovanju pravnih norm, ki jih nalaga statut stranke, in po katerem glasovanje o nezaupnici ali razrešitev predsednika na svetu stranke ni mogoče.

Pozivajo še k spoštovanju dostojanstva vseh v stranki, s tem pa tudi k temu, da se "nesmiselni boji ali prerekanja znotraj stranke" končajo ter se spoštujejo demokratični procesi do kongresa in na njem. Kongres naj bo tisti, ki bo odločil in stranko znova konsolidiral, je pozvala Pivčeva in dodala, da si stranka to zasluži.

Pivčeva in Ujčič danes na novinarska vprašanja nista odgovarjala.

DeSUS Slovenija Analitiki: DeSUS je na robu preživetja

Očitajo ji, da je DeSUS postala stranka afer

Tomaž Gantar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kaj se bo dejansko zgodilo na seji sveta stranke, ki jo bo predsednik Tomaž Gantar sklical predvidoma za četrtek prihodnji teden, je težko reči. Poslanska skupina DeSUS je namreč po številnih očitkih v medijih zaradi plačil ob gostovanjih po Sloveniji Pivčevo pozvala k nepreklicnemu odstopu, v nasprotnem primeru pa svetu stranke predlagala, da ji izreče nezaupnico. Poslanci Pivčevi očitajo, da je DeSUS v času njenega vodenja postala stranka afer. Če svet stranke pozivu ne bo sledil, se lahko zgodi, da bodo poslanci DeSUS odšli samostojno pot oz. se odcepili od stranke.

Pivčeva sicer že na januarskem kongresu, na katerem je močno premagala dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca, ni imela podpore treh od poslancev DeSUS, v pol leta pa je izgubila naklonjenost celotne poslanske skupine. Kot se je danes seznanil izvršni odbor, bo do izrednega kongresa za koordinacijo aktivnosti stranke s poslansko skupino pooblaščen eden od podpredsednikov. Kateri, bodo uskladili s poslansko skupino.

Na kongresu pa je imela Pivčeva odločno podporo Gantarja, ki je postal predsednik sveta DeSUS in minister za zdravje v vladi Janeza Janše. A je naposled izgubila tudi njegovo podporo. Gantar je sicer že pojasnil, da je v primeru nezaupnice članov sveta Pivčevi pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili.

Janez Janša Slovenija Janša na Twitterju z reklamo za DeSUS in njeno predsednico

Kako bo to vplivalo na koalicijo?

Medtem se je odprlo vprašanje, kako lahko dogajanje v DeSUS vpliva na stabilnost vladne koalicije. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je tudi premierja Janeza Janšo v ponedeljkovem pogovoru seznanil s tem, da se v stranki ukvarjajo "s predsednico stranke, in ne ministrico ali koalicijo". Premier meni, da mora DeSUS, če je res samostojna stranka, zadevo rešiti brez vpliva drugih.

Po mnenju političnih analitikov pa Pivčeva ne more ostati na čelu DeSUS, težko bo tudi ohranila funkcijo ministrice za kmetijstvo. Analitiki ugotavljajo, da je ta stranka res v težkem položaju in na robu preživetja.

Pivčeva se je zadnje tedne na tnalu znašla zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev na Krasu in v Izoli, kjer je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. O obeh gostovanjih vodi predhodni preizkus Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 10
 • jezero 06:08 16.avgust 2020.

  Za predsednico Desusa ni dobra, za slovensko ministrico bo pa dobra! Narobe svet.

 • jurij2 21:02 15.avgust 2020.

  Kdo se druži z sds odpade.samo vprašanje kdaj bo pivceva prestopila iz stranka desus v sds

 • Avatar Zala
  Zala 20:05 14.avgust 2020.

  Bo DESUS decembra še obstajal ? Za razrešnico se pripravljate kakor bolan sra ..., to vas bo pokopalo. In prav je tako.