Slovenija
7356 ogledov

Gasilci imajo polne roke dela, najhuje šele prihaja

Poljanska Sora Žiri Arso
Padavine povzročajo težave po državi. Izdano opozorilo pred poplavami.

Obilno deževje zadnjih dni je napolnilo rečne struge. Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je posebej izpostavila nekaj območij.

V petek popoldan in v noči na soboto bodo narasle reke v zahodni Sloveniji, med njimi Vipava, pri tem se lahko posamezne reke v predalpskem hribovju tudi razlijejo. 

Krka v srednjem in spodnjem toku poplavlja na običajnih območjih in še narašča. Največji pretok bo dosežen danes ponoči. Zmerno se bodo povečevale tudi poplavljene površine na Ljubljanskem barju. Kolpa se bo zvečer in ponoči v spodnjem toku še razlivala. Ob možni krepitvi padavin lahko danes ponoči ponovno naraste in poplavi v manjšem obsegu.

Na več območjih zahodne, osrednje in južne Slovenije lahko poplavijo meteorne in zaledne vode ter se razlijejo hudourniški vodotoki.

Orkan Ian Orkan Ian Svet "Čolni so leteli po zraku, kot da so igrače!"

Že v četrtek so bila poplavljena nekatera območja v zahodni in osrednji Sloveniji. Na spodnjem posnetku si lahko ogledate posredovanje gasilcev iz PGD Dvor pri Polhovem Gradcu.

V petek so obilne padavine naredile kar nekaj preglavic enotam gasilcev in drugim službam. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so preko dneva zabeležili skupno 27 dogodkov. Od tega na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice trije, po šest Celje in Novo mesto, Ljubljana devet ter Kranj, Nova Gorica, Postojna in Trbovlje po en dogodek.

Sanacijo posledic deževja na terenu je izvajalo 24 gasilskih enot. V petnajstih primerih so gasilci izčrpavali vodo iz poplavljenih prostorov objektov, v štirih primerih odstranjevali podrto drevje in izvedli ustrezne ukrepe zavarovanja območij prizadetih z zemeljskimi plazovi.

Poplave v Reki Svet Na Reki tragična smrt zaradi nalivov, hodil je po mestu, ko je ...

Jutri bodo večje reke v spodnjem toku naraščale, drugod po državi pa se bo vodnatost rek popoldan počasi zmanjševala. Krka, Ljubljanica in Kolpa bodo še poplavljale. V nedeljo se bodo hidrološke razmere umirjale, Krka in Ljubljanica bosta upadali, a se še razlivali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice