Slovenija
26 ogledov

LDS: najmanjša stranka, največji zaplet

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
V začetku tedna je najmanjša koalicijska stranka LDS izrazila zahtevo, naj Pahor uresniči njihove tri zahtevane točke, sicer bodo izstopili iz koalicije. Kot kaže, se tako glavni dogodek tega tedna razpleta.

Predsednik vlade Borut Pahor je danes predsednici LDS Katarini Kresal poslal pismo, v katerem piše, da so zanj zahteve LDS sprejemljive. Kot pravi, je dve zahtevi že izpolnil, tretjo pa še bo. S tem se očitno tudi razpleta glavni zaplet tega tedna: dilema in čakanje, ali bo LDS izstopila iz koalicije.

Kateri minister si ne zasluži stolčka? Na prvo mesto ste postavili Katarino Kresal, na drugo Ivana Svetlika, na tretje pa Aleša Zalarja.

Zadolženost naših političnih strank
LDS je lani za delovanje stranke od pravnih in fizičnih oseb prejela dobrih 400 tisoč, zadolžena pa je za skoraj 900 tisoč evrov. SDS je prejela 170 tisoč evrov, njena zadolžitev pa znaša 1,3 milijona evrov. Brez dolga sta le SNS in DeSUS.

Sindikati o zelenih lučeh in ulicah
Pet sindikalnih central je zagrozilo premierju: ali umik pokojninske reforme ali pa se bo "zgodila ulica". "Če bo premier prižgal zeleno luč za oba zakona, bomo tudi mi prižgali zeleno luč in zagotovo bo v križišču prišlo do trčenja," je dejal predsednik Pergama Dušan Rebolj.

Državni svetniki so z 19 glasovi za in štirimi proti izglasovali veto na zakon o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna. Tako so pritrdili argumentom predlagateljev veta – med njimi koprskega župana Borisa Popoviča – in v razpravi med drugim izpostavili potrebo po ohranitvi enotnega prostora, ker je to zaradi Luke Koper v širšem gospodarskem interesu.

Marušič postal minister
Novi minister za zdravje je postal Dorjan Marušič. Ob primopredaji je od svojega predhodnika Boruta Miklavčiča med najbolj vročimi temami v zdravstvu izpostavil napovedano izgubo ZZZS, dotaknil pa se je tudi investicijske projekte ministrstva v ljubljanskem kliničnem centru in na onkološkem inštitutu.

Tožilstvo je za poslanca Srečka Prijatelja, ki se mu izteka enomesečni pripor, zahtevalo podaljšanje pripora zaradi ponovitvene nevarnosti. V zadnjih dneh je prišlo na dan, da naj bi izsiljeval ne le poslovneža Marjana Mikuža, temveč tudi župana Divače, Matijo Potokarja in vodstvo primorske lokalne televizije Vitel.

V četrtek je minilo 20 let od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji po drugi svetovni vojni, na katerih je zmagala Demokratična opozicija Slovenije.

Po tem ko je od kandidature za kmetijskega ministra odstopil Igor Vojtic, je enako storil tudi prodekan ljubljanske biotehniške fakultete Janez Hribar. Pahor še vseeno sodeč po izjavah upa na to, da bi si Vojtic premislil.

Uničevali dokumentacijo?
Zaposleni v SCT-ju naj bi uničevali dokumentacijo med preiskavo. Preiskovalci urada za varstvo konkurence naj ne bi takoj zapečatili vseh prostorov: ker so se najprej lotili oddelka visokih gradenj, naj bi s tem dali čas nizkim gradnjam, da so pozno v noč uničevali in pospravili vse, kar bi utegnilo biti sporno za podjetje.

Tibetanski duhovni voditelj Dalajlama je navdušil številne, ki so ga pričakali na vseh prizoriščih. Na predavanju ga je poslušalo več tisoč obiskovalcev.

Začetek obnove cest
Po velikonočnih praznikih so izvajalci začeli obnavljati odseke, ki so najbolj dotrajani in uvrščeni v prvo prednostno kategorijo. Dars bo letos v obnove vložil 41 milijonov evrov- skoraj tretjino manj sredstev kot lani. Dela so se najprej začela na dolenjski avtocesti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.