Slovenija
3416 ogledov

Ministrstvo za zdravje sprejelo odločitev glede ventilatorjev

Koronavirus - respiratorji SB Celje Koronavirus - respiratorji
Ministrstvo za zdravje je odločilo glede razveze pogodbe za dobavo zaščitne opreme s podjetjem Geneplanet.

Podjetje Geneplanet je ponudilo razvezo pogodb, sklenjenih za dobavo ventilatorjev. Ministrstvo za zdravje je zdaj sprejelo odločitev, da se 90 ventilatorjev Siriusmed R30 obdrži ob zagotovilu ustrezne dodatne opreme, 20 se jih Geneplanetu vrne, pogodbo za dobavo preostalih 110 ventilatorjev se prekine. Takšno odločitev je minister za zdravje Tomaž Gantar posredoval direktorju Zavoda RS za blagovne rezerve Tomiju Rumpfu na predlog strokovne skupine pod vodstvom Bojane Beović.

Minister Gantar je včeraj povedal, da je v državi zdaj 423 ventilatorjev, kar je po oceni strokovne skupine trenutno dovolj. Glede uporabnosti ventilatorjev je minister pojasnil, da je strokovna skupina ocenjevala 92 ponudb in potrdila 13 respiratorjev. Med temi potrjenimi so ventilatorji Siriusmed R30, kakršne je dobavil Geneplanet, "bolj na koncu vrste", pri čemer pa je potrebna njihova dostava skupaj z ustreznimi vlažilci, cevmi in kompresorji, je navedel minister.

Tomaž Gantar Odziv in odločitev Slovenija Gantar: Ventilatorjev je v državi dovolj

Primeren, a ob dodatni opremi

Ventilator Sirius - R30 je po oceni dr. Tomislava Mirkoviča iz UKC Ljubljana primeren za uporabo covid bolnikov, a ob dodatni opremi. "Respirator je ponarodelo ime za tip ventilatorja, ki ga uporabljamo za reševanje kritično ogroženih bolnikov. Slišimo, da jih primerjajo z golfi in mercedesi, želimo si čim boljših ventilatorjev za bolnike, zato ker lahko ventilator ob nepravilni uporabi dodatno poškoduje pljuča - radi bi ugotovili najboljše območje varnega predihavanja," je na današnji tiskovni konferenci ob 11. uri dejal prof. dr. Tomislav Mirkovič iz UKC Ljubljana, nekdanji vodja centra za intenzivne terapije pri UKC Ljubljana. 

"Ventilatorje SiriusMed R30 uspešno uporabljajo v številnih evropskih državah, denimo v Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji in na Nizozemskem. Ventilatorji ustrezajo strokovnim zahtevam, imajo vse ustrezne certifikate in so poleg tega preizkušeni in potrjeni v praksi," pojasnjujejo v podjetju Geneplanet. "Vsi dobavljeni ventilatorji R30 imajo že vgrajen kompresor, prav tako pa smo tudi sami ponudili nadgradnjo z aktivnim vlažilcem z dvojno ogreavnimi cevmi. Za večino COVID19 pacientov pa je ventilator primeren tudi v obstoječi različici." 

Ventilatorji prestali pregled

Državnim blagovnim rezervam so dostavili 110 omenjenih ventilatorjev, ki so bili dobavljeni v različne slovenske bolnišnice, v večini bolnišnici je bilo že izvedeno tudi izobraževanje. "Prispeli ventilatorji so bili na lokaciji sestavljeni in preizkušeni s strani strokovno usposobljenega kadra, ki ima dolgoletne izkušnje pri upravljanju tovrstnih naprav. Za vse ventilatorje je bil izveden vizualni in funkcionalni pregled, opravljene električne meritve, preverjeno delovanje aparata in njegova celovita tehnična brezhibnost, kar dokazujejo instalacijski zapisniki," so zapisali. 

Koronavirus Slovenija Mirkovič: Covid enota v UKC LJ uporablja še stare ventilatorje

Eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb respiratorjev, Rihard Knafelj je v oddaji Tarča dejal, da ta ventilator ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19.

Družba Geneplanet se je že v minulih dneh odzvala na očitke, ki so bili predstavljeni v četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija. Poudarili so, da so bili izbrani zato, ker so v zadovoljivem roku zmožni zagotoviti ustrezno kakovostno in zadostno količino opreme. Enako opremo dobavljajo tudi v druge države. 

Zdravko Počivalšek Odziv Slovenija Geneplanet: Izbrani smo bili, ker smo zmožni zagotoviti opremo

Geneplanet je bil, kot je razvidno iz ponudbe, edini, ki je imel za osem milijonov predplačila le 50-odstotno bančno garancijo. Drugi dve podjetji - RAM2 in Gorenje - sta imeli bančno garancijo v 100-odstotnem znesku avansa. Četrto podjetje Interpart pa avansa sploh ni prejelo, so še poročali v Tarči.

Zaradi poslov, povezanih z nakupi zaščitne opreme, je bila danes vložena tudi interpelacija proti Počivalšku. Po oceni vlagateljev interpelacije je Počivalšek politično odgovoren za nepregledno finančno okoriščanje posameznikov oz. podjetij, povezanih z nakupi opreme.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 17:35 04.maj 2020.

    Samo da bo Holly Lube sedaj dobro poventiliran. Ob naslednji krizi, ko bo nuja za karkoli drugega se nam pa slabo piše. Nihče ne bo proaktiven, nihče ne bo agresivno iskal in nihče se ne bo želel zaplesti v nujno ...prikaži več nabavo, no mogoče bo vlada to nalogo dodelila RTV,kjer je cvet trans-parentnosti. Za začetek pa se predlaga da tako kot del dohodnine tudi prispevke za rtv dodeli vsak posameznik po svoji vesti kateremukoli mediju, fiksni prispevek pa le za gradnjo in vzdrževanje infrastrukture.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 17:29 04.maj 2020.

    Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljeni ter jim je po prestani kazni za vse večne čase prepovedano delovanja v politiki, se bo to dogajalo tudi v bodoče. Delovanje v politiki je potrebno prepovedati ...prikaži več tudi nesposobnim politikom kruhoborcem, politikom, ki izstopijo iz stranke, se presedejo med neodvisne in politikom, ki v posmeh volilcem zaradi škodljivih odločitev z nasmehom sprejemajo politično odgovornost …

Sorodne novice