Slovenija
1858 ogledov

Nov zaplet z ventilatorji, za katere je država odštela skoraj 1,7 milijona

Ventilator Epa
Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je s šestimi odločbami začasno prepovedala uporabo ventilatorjev Bellavista 1000.

V Slovenijo je bilo s Kitajske brez vednosti proizvajalcev in potrebnih dovoljenj uvoženih 46 takšnih ventilatorjev, je danes poročala TV Slovenija. Država je zanje odštela skoraj 1,7 milijonov evrov.

Po poročanju TV Slovenija proizvajalci za delovanje 46 ventilatorjev Bellavista 1000 ne morejo jamčiti, ker so bili izdelani in prodani za kitajski trg. Tam imajo dovoljenje za uporabo, v času epidemije pa so bili v Slovenijo preprodani brez vednosti in sodelovanja proizvajalcev. "Ker ni jasno, kdo je v prodajni verigi sodeloval, obstaja sum, da niso bili ustrezno transportirani, nameščeni in vzdrževani," so pojasnili proizvajalci za TV Slovenija.

Koronavirus - respiratorji Slovenija V LMŠ trdijo: Vlada je še naprej lagala o ventilatorjih

Prav ti pomisleki so najverjetneje razlog, da je agencija za medicinske pripomočke začasno prepovedala uporabo omenjenih ventilatorjev. Ker postopek javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke še ni zaključen, so zaenkrat povedali le, da obstaja pa sum, da bi lahko uporaba ventilatorjev Bellavista 1000 pomenila tveganje za javno zdravje, so za TV Slovenija sporočili z agencije.

Proizvajalci omenjenih ventilatorjev so pristojne v Sloveniji obvestili, da so ventilatorji brez potrebnih dovoljenj in o preverjanju varnosti. Če proizvajalca ne bosta jamčila za njihovo delovanje, pa ventilatorjev ne bo mogoče uporabljati, so poročali na TV Slovenija.

Tovrstne ventilatorje imajo v bolnišnicah v Slovenj Gradcu, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici in Izoli, po poročanju TV Slovenija pa jih še niso uporabljali.

Rusija bolnišnica koronavirus požar Svet Umaknili sporne ventilatorje, zaradi katerih je gorelo v bolnišnicah

Z zavoda za blagovne rezerve in ministrstva za gospodarstvo še niso odgovorili, kako nameravajo rešiti zaplet z ventilatorji, za katere je Slovenija odštela 1,7 milijona evrov, so še dodali na nacionalni televiziji.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 15
 • kapibara 09:53 18.avgust 2020.

  Sposojeno od Jackota : Ko so o tem poročali na RTV Slo, niso niti z besedico omenili, da je te ventilatorje priporočil dr Knafelj. Nepoučen gledalec je torej mislil, da je za to kriv Počivalšek. Bravo, RTV! Izredno profesionalno in ...prikaži več nepristransko poročanje - še posebej, če upoštevamo, da ste za napad na Počivalška in vlado v zvezi z nabavo ventilatorjev porabili tri Tarče, pri čemer je bil ta Knafelj ena od glavnih "obremenilnih prič".

 • kapibara 09:47 18.avgust 2020.

  Sposojen komentar: ..- Od kurbn haus RTV pričakujem oddajo Tarčo z temo Rihard Knafelj in Ivan Gale, ter ventilatorji Belavista !

 • Avatar Bailinsetta
  Bailinsetta 00:47 17.avgust 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun