Slovenija
1788 ogledov

Po napadu: "Potrebovali bi najmanj 20 pravosodnih policistov"

zapor Dob Živa Zakšek Želel je samsko sobo.
V zaporu na Dobu sta se v tem tednu zgodila dva napada na pravosodne policiste.

V prvem primeru je do napada prišlo v postopku odvzema računalnika obsojencu. V drugem primeru pa je obsojenec pravosodnega policista napadel "z odrivanjem vrat in ga poskusil napasti z uporabo vilic". Obsojenca so obvladali s pomočjo prisilnih sredstev in ga namestili v poseben prostor.

Vodja zavoda na Dobu Lidija Pezdir Ristič je povedala, da so takšni dogodki žal del vsakdana zaposlenih v zaporih. Pomembno pa je, da vsak tak dogodek analizirajo in poskušajo v prihodnje stvari izvajati na čim bolj varen način. 

Poudarila je, da se soočajo s kadrovsko stisko in da primanjkuje pravosodnih policistov. "Potrebovali bi najmanj 20 pravosodnih policistov," je poudarila. Kadrovska stiska ni nekaj novega, ampak traja že dlje časa. V teku so postopki za šest novih zaposlitev, objavljeni pa so tudi razpisi za nova delovna mesta. A kot je poudarila Pezdir Ristič, bodo razpis ponavljali že tretjič, saj se ne prijavi dovolj primernih kandidatov. 

V zaporu na Dobu, ki ima kapacitete za 540 obsojencev, je trenutno 596 obsojencev, za katere skrbi 145 pravosodnih policistov. 

Dob zapor Dob Slovenija Napad v zaporu: Zapornik z nožem ranil policista

Oba napada sta še stvar preiskave, zato na vsa vprašanja še nimajo odgovorov. Zgodila sta se na oddelku, kjer je strožje varovanje.

Prvi napad se je zgodil v torek zjutraj, drugi pa zvečer. Policisti so morali uporabiti prisilna sredstva in obsojenca vkleniti. V drugem primeru so uporabili tudi plinski razpršilec. Po napadu so oba obsojenca namestili v posebni prostor, namenjen temu, da se obsojenec umiri. V tej sobi je obsojenec lahko do 12 ur, z možnostjo podaljšanja, če razlogi še niso prenehali, največ pa do 72 ur. 

Pravosodni policist, ki je posredoval v drugem napadu, je utrpel odrgnine in lažje poškodbe ter je še vedno bolniško odsoten. Poškodbe je utrpel tudi napadalec, ki so ga po pregledu zdravnika poslali na zdravljenje v splošno bolnišnico, od kjer se je v četrtek vrnil nazaj na prestajanje kazni. 

zapor rešetke Po pobegu Slovenija "Zapor je luksuzni hotel in mi služabniki zaprtih"
 
Zoper napadalca sta bili podani ovadbi zaradi kaznivega dejanja napada, v obeh primerih pa je bil podan tudi predlog za uvedbo disciplinskega postopka. Disciplinskih kazni je več. Najpogosteje je izrečena kazen namestitev v samico, prepoved dela za obdobje 14 dni, možna je tudi premestitev v drug zavod.

Zapor Dob | Avtor: Boštjan Tacol Največji slovenski zapor Boštjan Tacol

Podoben napad se je zgodil že januarja, ko je eden od obsojencev z nožem jedilnega pribora napadel pravosodnega policista in mu v hrbet zadal dve rani. Povod za napad naj bi bil začasni odvzem računalnika, ker je obsojenec uporabljal modem za brezžično povezavo na internet, ki v zaprtem delu zavoda ni dovoljen. 

Lani se je v zavodu zgodilo nekaj čez deset takih napadov, v letošnjem letu trije in upajo, da bo pri tej številki tudi ostalo. 

zapor rešetke Koper Slovenija Znane podrobnosti filmskega pobega iz koprskega zapora

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 4
  • marijan46 19:05 26.julij 2019.

    kaj pa grožnja migranta z nožem v azilnem domu a to pa ni vradno poročanja

  • Avatar Leon
    Leon 14:32 26.julij 2019.

    KZ Slovenije je potrebno spremeniti ,da ne bomo davkoplačevalci ujetniki fitnes kaznjencev . Tudi krivosodje in kradosodje je potrebno prevetriti .