Slovenija
2815 ogledov

Podpora Janši raste

Janez Janša Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači na pogovor sprejel predsednika SDS in kandidata za mandatarja Janeza Janšo.
Podpora stranki SDS, ki jo vodi mandatar za sestavo vlade Janez Janša, se povečuje.

V anketi Mediane za Delo je na vprašanje, katero stranko bi najverjetneje volili, če bi bile parlamentarne volitve jutri, 19,6 odstotka sodelujočih odgovorilo, da SDS. Podpora SDS se povečuje, prejšnji mesec bi jo volilo 18,2 odstotka, LMŠ pa se podpora znižuje, obkrožilo bi jo 13,8 odstotka vprašanih, februarja 16,6 odstotka, piše Delo.

Tudi drugim trem članicam nove koalicije, SMC, NSi in DeSUS, so se številke nekoliko izboljšale. Hkrati pa po navedbah Dela kaže, da se tudi zamere, ki naj bi jih volilno telo imelo predvsem do SMC, v rezultatih ne kažejo.

Levico bi podprlo sedem odstotkov vprašanih (februarja 7,9), SD 6,7 odstotka (7,9), NSi pet odstotkov (4,1), DeSUS trije odstotki (2,2), SNS 2,5 odstotka (3,6) in SMC 2,5 odstotka vprašanih, kar je enako kot februarja.

Ne le LMŠ, tudi drugi stranki prejšnje vlade, ki nista v novi koaliciji, sta na lestvici padli. Podpora Levici je nekoliko manjša, a je zdaj tretja, pred SD. SAB pa je komaj še nad odstotkom podpore, poroča Delo.

Janez Janša Seznam je znan Slovenija Janša predstavil kandidate za ministre

Več neopredeljenih kot pred mesecem

Neopredeljenih je 19,3 odstotka vprašanih, kar je skoraj pet odstotnih točk več kot pred mesecem dni. Nobene stranke ne bi volilo osem odstotkov vprašanih, 2,5 odstotka vprašanih ni želelo odgovoriti, en odstotek pa bi oddal prazno glasovnico, navaja Delo.

Pahor na vrhu, Šarec padel

Predsednik vlade Marjan Šarec je predsednika države Boruta Pahorja obvestil o odstopu | Avtor: Urad predsednika Republike Slovenije Urad predsednika Republike Slovenije
Na Barometru priljubljenosti ostaja vodilni predsednik republike Borut Pahor. Za njim pa se je podoba lestvice precej spremenila. Največji padec ocene je doživel odhajajoči predsednik vlade Marjan Šarec, ki je končal na petem mestu. Precej bolje kot v preteklosti so se vprašani izrekli o novem mandatarju Janezu Janši, ki je bil do zdaj praviloma na repu razvrstitve, zdaj je 16. Ne glede na to, da je bila SDS ves ta čas na prvem ali drugem mestu med strankami.

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je na tretjem mestu, prvak NSi Matej Tonin na 10., obema je podpora zrasla. Prvaku SMC Zdravku Počivalšku pa je podpora padla in je na 14. mestu.

Nadaljuje se tudi trend zniževanja ocene dela odhajajoče vlade in državnega zbora, čeprav bo ta v isti sestavi delal še naprej. Vlada je dobila srednjo oceno 2,40, prejšnji mesec 2,59. Državni zbor pa ima srednjo oceno 2,33, prejšnji mesec 2,40.

Čeprav je bila pred dobrim mesecem velika večina anketiranih, skoraj 63 odstotkov, naklonjena predčasnim volitvam, se zdi, da je novo razporeditev v sklicu državnega zbora večina razmeroma dobro sprejela, navaja Delo.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je med 25. februarjem in 5. marcem za Delo izvedel kombinirano telefonsko in spletno anketo na reprezentativnem vzorcu 777 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Komentarjev 4
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 09:11 09.marec 2020.

    Te ankete so bolj tako tako.Jaz sem 1 mesec+ nazaj komentiral,če bi prišlo do volitev: SDS 20%-25%,LMŠ do 10%... . Skratka,lahko bi se zgodilo,da bi LMŠ+Levica+SD skupaj dobili približno toliko kot SDS.Pa ne zato,ker bi SDS toliko več volili.So pa ...prikaži več volivci SDS-a stalni,stabilni pristaši.Večja razlika bi bila zaradi neudeležbe in neopredeljenih.Tudi,ko sem se malo pogovarjal, so bili komentarji: "Šarec,to je eno sranje"... .Tako da če je LMŠ mislil,da bi pokasiral več glasov kot na volitvah 2018..