Slovenija
10980 ogledov

Policija Bruselj že obvestila o morebitnih izjemah pri nadzoru

mejni prehod Obrežje Saša Despot
Med 1. majem in 30. septembrom si slovenska policija pridržuje pravico, da nadzor, če tako presodi, izvaja drugače. Še bolj kot mejni prehodi je prioriteta policije zaustavitev ilegalnih migracij.

Slovenska policija zagotavlja, da je pripravljena na povečan pretok potnikov na mejnih prehodih v času turistične sezone, kakor tudi na druge varnostne izzive, ki jih prinesejo turistična potovanja v oziroma preko slovenskega ozemlja. Pri oblikovanju nabora ukrepov se zanašajo na izkušnje, ki jih nadgradijo s pričakovanim povečanim obsegom dela. Največjo gnečo pričakujejo konec julija in predvsem začetek avgusta. Takrat se po navadi dodatno poveča promet čez Slovenijo v smeri Hrvaške, saj se pričenja sezona dopustov v Italiji, kakor tudi v določenih avstrijskih in nemških zveznih deželah. 

Slovenska policija je zato Evropsko komisijo že obvestila o možnosti odstopa od t. i. sistematične mejne kontrole, in sicer v času od 1. maja do 30. septembra. "Policisti na mejnih prehodih bodo lahko z izvajanjem ciljne mejne kontrole v obdobjih nesorazmerno povečanih čakalnih dob lahko pospešili promet preko posameznega mejnega prehoda tudi z izvajanjem t.i. ciljne mejne kontrole," pojasnjuje Vesna Drole z Generalne policijske uprave. 

Bolj kot mejni prehodi prioriteta nedovoljene migracije

Pri načrtovanju dela med letno turistično sezono na mejnih prehodih bo policija izvedla vse organizacijske ukrepe. Kadre bodo razporedili tako, da bo zagotovljen čim hitrejši pretok potnikov, hkrati pa bodo izpolnjene obveznosti, ki jih nalagata nacionalna in EU zakonodaja. Skupaj z drugimi deležniki (PIC, DARS) bodo poskušali že predhodno razbremeniti določene mejne prehode s pomočjo ažurnega obveščanja in svetovanja potnikom in voznikom, napovedujejo na generalni policijski upravi. 

Policija bo najbolj obremenjene mejne prehode sicer skušala kadrovsko okrepiti, a kot izpostavljajo, je trenutno za policijo prioritetni varnostni izziv povečanje nedovoljenih migracij na zahodno-balkanski poti.

V Bruslju je včeraj potekal izredni vrh o migracijah, ki naj bi po besedah udeležencev ob prihodu na srečanje služil predvsem izmenjavi pogledov, ni pa še mogoče pričakovati kakšnega vseevropskega dogovora o rešitvah. "Na ravni Sveta EU na žalost še nimamo vseobsegajočih rešitev," je dejala nemška kanclerka Angela Merkel. Vrha se je udeležil tudi slovenski predsednik vlade v odhodu, ki je po poročanju STA ocenil: "Odkrita in konstruktivna razprava med voditelji članic unije, ki nas migracijski pritiski najbolj zadevajo, je dobra podlaga za nadaljnje rešitve, o katerih bomo razpravljali in odločali na zasedanju Evropskega sveta konec tedna."

Avstrijska policija na Šentilju Migracije Slovenija Jutri na meji več sto avstrijskih policistov

Policija | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Težave bodo reševali z rezervisti ...

Kadrovske težave bo policija letos poleti poskušala zmanjšati z vpoklicem rezervistov. “Konkretnega odgovora, koliko pomožnih policistov, kdaj in kje bodo opravljali naloge, ne moremo podati, saj je vpoklic odvisen od aktualnih varnostnih razmer in potreb posameznih policijskih uprav,” sicer odgovarjajo na generalni policijski upravi.

Predlog za vpoklic pomožnih policistov za opravljanje nalog policije sicer izvede posamezna policijska uprava, saj so pomožni policisti s pogodbami razporejeni v posamezne enote.

Aktiviranje pomožne policije lahko v primeru, ko je zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov ali ob naravnih in drugih nesrečah, odobri generalni direktor policije. V primerih, ko je huje ogrožena javna varnost, za zavarovanje državne meje ali pa v primerih krize oziroma izrednega ali vojnega stanja pa vpoklic odobri minister za notranje zadeve.

Generalni direktor policije je na predlog policijskih uprav letos odobril že več kot desetkrat, na primer v Ljubljani v okviru prireditve Maratona Franja. Vsi vpoklici posameznega pomožnega policista v koledarskem letu pa lahko po pojasnilih predstavnice policije Vesne Drole trajajo največ 30 dni, razen v primeru izrednega ali vojnega stanja.

Komentarjev 5
  • Vesna Dolšak 12:36 26.junij 2018.

    Pa saj ti mogranit ne bodo šli čez uradne mejne prehode, ne. Bukseljni! K nam hodijo po vseh mogočih poteh: skozi gozdove, čez travnike, čez potoke, reke, skozi koruzo ...

  • Pepe007 07:48 26.junij 2018.

    Dajmo si kako stvar razjasniti. Pri nadzoru na mejnih prehodih se sploh pri izhodu (tudi tam bi naj kontrolirali vpise v EU bazi) ukvarjajo naši mejni delavci s problemi, ki jih niso razrešile države znotraj EU. Če nekdo ne sme ...prikaži več zapustiti EU, potem ga naj primejo znotraj EU in mu vzamejo dokumente.

  • Silva Drevensek 22:46 25.junij 2018.

    pa kaj nekoga sprašujemo,mi smo svoja država meja se naj zasčiti pred migranti kaj bomo mi z njimi,delovnih navad nimajo,naj vzamejo arabske države ki so bogate

Sorodne novice