Slovenija
3176 ogledov

Na meji z Italijo osebje v zaščitnih oblekah

meja
1/4
Anja Ščuka
Slovenija ne zapira meje z Italijo, ampak uvaja šest nadzornih točk na Ratečah, Robiču, Vrtojbi, Fernetičih, Škofijah in Krvavem Potoku, vse ostale poti pa se zaprejo.

Zapora mejnih prehodov in cest je naloga občin, upravljavci cest so tudi dolžni zagotoviti signalizacijo za točke in zaporo cest, je danes sporočil minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder.

Ukrepe in uredbo o poteku mejne kontrole še dokončuje delovna skupina, je na današnji opoldanski novinarski konferenci pojasnil Šabeder. Kot je poudaril, Slovenija ne zapira meje z zahodno sosedo, ampak pripravlja ukrepe za izvajanje smiselnega in izvedljivega nadzora. "Po informacijah vodstva policije, ki jih imam, bo ta lahko zagotovila kader, ki ga bomo potrebovali na meji," je zatrdil minister.

Zaprta meja z Italijo na mejnem prehodu Vipolže | Avtor: Bralec Bralec

Slovenija je tako po njegovih besedah vzpostavila mejni nadzor, kot ga je Avstrija, in sicer, da lahko mejo neslovenski državljani prečkajo samo z dokazilom o negativnem vzorcu na okužbo z novim korona virusom, ki ni starejši od treh dni. Slovensko mejo bodo brez takega dokumenta lahko prečkali tudi zamejci s slovenskim državljanstvom, tudi če v Sloveniji nimajo prijavljenega prebivališča.

Koronavirus Koronavirus Zdravje V dveh urah 10 novih okuženih

Tranzita ne bodo omejevali

Iz nadzora pa je izključen tranzitni promet. "Tranzita ne moremo zaustaviti, saj gre za pomembne nabavne in logistične poti, lahko ohromimo tudi delovanje države," je opozoril Šabeder. Pri tranzitnih potnikih, ki se v Sloveniji naj ne bi zaustavljali, pa bi omejili gibanje. Podrobnosti, kako bo potekal nadzor znotraj države, sicer še niso znane, minister je s pristojnimi službami o tem govoril tik pred začetkom novinarske konference.

Policisti od 12. ure izvajajo naloge na mednarodnih mejnih prehodih Vrtojba in Robič, pred poldnevom tam niso delovali, so pojasnili na Policijski upravi Nova Gorica. Na koprskem območju pa naj bi policisti za zdaj izvajali redne policijske naloge na treh kontrolnih točkah, torej ne gre za nadzor na meji, preverjanje temperature ali zaustavljanje prometa. So pa v pripravljenosti in čakajo na dogovor koordinacijske skupine, kakšna pooblastila bodo dana policistom s prihajajočo uredbo.

Pristojni namreč še oblikujejo natančen načrt, kako naj bi potekal nadzor zdravstvenega stanja potnikov, temu pa bo treba prilagoditi tudi sestavo ekip na meji, je izpostavil Šabeder. Tako še ni jasno, ali bodo poleg policijskih ekip na meji bolničarji ali predstavniki Rdečega križa ali zdravniki.

Na Škofijah policija v pripravljenosti, promet bistveno zmanjšan

Na nekdanjem mejnem prehodu Škofije za zdaj opaziti eno policijsko vozilo v pripravljenosti. Avtomobilski promet je trenutno redek, gostinci in bencinske črpalke tik ob meji pa že čutijo bistven vpad obiska. Med redkimi obiskovalci so tudi Italijani.

Eden od gostinskih lokalov tik ob meji danes sameva, čez dan naj bi postregli le eno kosilo. Tudi v bližnji bencinski črpalki so neuradno zabeležili skoraj popoln upad obiska.

Med redkimi vozili pa je kljub omejitvam, ki veljajo v sosednji Italiji zaradi širjenja novega koronavirusa, opaziti tudi vozila italijanskih registrskih oznak. Moški iz Pordenona, ki sicer dela v Trstu, se je do črpalke denimo pripeljal po cigarete. "Ni se mi zdelo tako nevarno glede na to, da sem samo prišel po cigarete in se vračam nazaj. Ni, da imajo vsi Italijani zdaj koronavirus," je moški za STA odgovoril na vprašanje, če se mu je zdela pot čez mejo v tem trenutku nujna. "Mislim, da nisem ustvaril velikega problema," je dodal.

Koronavirus v Italiji Zdravje Koronavirus: otroci so tako dovzetni kot odrasli

Velik logistični zalogaj

Na sestanku so prisotni tudi predstavniki infrastrukturnega resorja, družbe za avtoceste in direkcije za ceste, o končnem sklepu pa bodo obvestili občine, katerih naloga bo zaprtje cest. Ob tem je Šabeder še poudaril, da gre za velik logistični zalogaj, saj na meji z Italiji trenutno ni ustrezne infrastrukture.

Tudi načrt za merjenje telesne temperature potnikov na brniškem letališču še ni pripravljen. Ukrep naj bi po Šabedrovih napovedih začel veljati v nekaj naslednjih dneh.

zastoj dolenjska avtocesta Mokrice | Avtor: Prometno-informacijski center Prometno-informacijski center

Slovenski prometnoinformacijski center je medtem od hrvaške policije dobil informacijo, da Hrvaška na mejnih prehodih zavrača vsa vozila, ki so prispela iz Italije. Prometnoinformacijski center odsvetuje nenujna potovanja v tujino, posebej v Italijo in na Hrvaško.

Na mejnih prehodih zaradi poostrenega nadzora prihaja do zastojev in daljšega čakanja. Na dolenjski avtocesti je daljši zastoj tovornih vozil med priključkom Drnovo in mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški (13 kilometrov). Vozila so na odstavnem pasu. 

Daljša čakalna doba je na mejnem prehodu Obrežje za voznike tovornih vozil pri izstopu in vstopu, več kot 8 ur. Čakalna doba je tudi na mejnih prehodih Dragonja in Metlika. 

Učilnica Slovenija V Kamniku za 14 dni zapirajo šolo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice