Slovenija
235 ogledov

Primer Raščan: "Ne vem, zakaj sodišče tako trmari"

Matej Raščan Saša Despot
Sodišče je sprejelo novo odločitev v primeru nekdanjega prvega moža Dela Revij Mateja Raščana.

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes opravilo nov narok za odločanje o tem, koliko denarja mora nekdanji prvi mož Dela Revij Matej Raščan vrniti. Raščan je v sojenju zaradi oškodovanja podjetja priznal krivdo in bil obsojen na štiri leta zapora ter vračilo 34 milijonov evrov. Višje sodišče je slednje razveljavilo, a je sodišče danes odločilo enako.

Sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani Alja Kratovec je svojo odločitev, ki je enaka kot prvič, utemeljila s tem, da so dejstva, med drugim tudi poniklih 34 milijonov evrov, "pravnomočno ugotovljena dejstva", ki jim tudi višje sodišče ni ugovarjalo, saj je obsodilno sodbo za Raščana potrdilo.

Kot je ob tem pojasnila sodnica, je odvzem premoženjske koristi naložila Raščanu, ker je dejstvo, da so se sredstva z računa enega podjetja na račun drugega nakazovala na isti dan. Poleg tega je izpostavila tudi, da pravna oseba sama od sebe ne more nič početi, ampak jo upravljajo fizične osebe, v tem primeru Raščan. "Te pravne osebe ste zlorabili, uporabili ste njihov bančni račun. Njihovi tekoči računi so služili zgolj temu, da je šel denar naprej. Vse pogodbe ste vi kot fizična oseba podpisovali za vsa tri podjetja," je povzela sodnica. Da se premoženjska korist odvzeme Raščanu, je sodnica odločila, ker je imel popolno oblast nad temi podjetji. Ob tem je opozorila, da je denar poniknil "neznano kam".

Delo revije Matej Raščan Slovenija Priznal krivdo, za štiri leta gre v zapor

Raščan je v tej zadevi sicer sklenil sporazum o priznanju krivde s tožilstvom in bil obsojen na štiriletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja ob prevzemu družbe Delo Revije. Ker poziva na prestajanje kazni doslej ni prevzel, mu je sodišče slednjega skušalo vročiti danes ob začetku obravnave. Temu je njegov zagovornik Zdolšek ugovarjal, češ da je Raščan poziv že prevzel. Poziva tako njegova stranka danes ni prevzela. Kot je pojasnil Zdolšek, se mora Raščan v zavodu za prestajanje kazni zglasiti konec tega meseca.

Tožilec Boštjan Valenčič je pozdravil odločitev sodišča, ob tem izpostavil, da sodišča institut spregleda pravne osebe redko uporabijo, primer Raščan pa je po njegovi oceni "eksemplaričen primer", ko se ta institut uporabi.

Zagovornik Raščana Stojan Zdolšek je že napovedal pritožbo na odločitev sodišča in pričakuje, da bo višje sodišče znova razveljavilo sodbo. "Ne vem, zakaj sodišče tako trmari," je dodal. Glede današnjega poskusa vročitve poziva na prestajanje kazni v sodni dvorani pa je ocenil, da se Raščana skuša "diskreditirati v javnosti". Zdolšek je zagotovil, da se bo Raščan zagotovo zglasil na prestajanje kazni.

Matej Raščan durs Slovenija Raščanu rubijo, česar še ni prodal

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice