Slovenija
16457 ogledov

"Prav nič ne zavidam domačinom, ki tu živijo"

begunci
1/11
Saša Despot
Policisti so nas sprejeli na teren in predstavili njihov delovnik v času begunske problematike.

Za srečanje smo se dogovorili še s tretjimi akterji v zgodbi, ki ponovno odmeva v medijih. Tako kot domačini obmejnih krajev s Hrvaško so policisti tisti, ki imajo najboljši vpogled v dogajanje v zvezi z begunsko problematiko. Njihovo delo na območju Posavja, natančneje v Dobovi in kraju Rigonce, ki trenutno veljata za središči, je povsem podrejeno omenjeni dejavnosti. Potem ko se je Hrvaška pridružila Schengnu in je bila 1. januarja 2023 mejna kontrola po 32 letih ukinjena, se ponovno dnevno srečujejo z ilegalnimi pribežniki, ki prečkajo ozemlje.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čeprav je njihovo delo pomembno, v javnosti pogosto ni dovolj cenjeno. Več kot hvaležni pa so jim trenutno prebivalci Rigonc – kraja s približno 165 prebivalci Občine Brežice, ki za večino pribežnikov predstavlja vstopno točko v Slovenijo. Na vseh 232 kilometrih slovensko-hrvaške meje se na območju Rigonc, od Save do železniškega mostu v Rigoncah, tj. na vsega sedmih kilometrih meje, zgodi več kot 80 odstotkov migracij.

Če se v preteklosti domačini niso bili vajeni zaklepati, se je to v zadnjih letih spremenilo. Kljub izjemni masi ljudi (v devetih mesecih naj bi policisti PO Brežice obravnavali 9000 tujih državljanov, še dodatnih 9000 pa so jih obravnavali na mejnem prehodu Obrežje), ki vsakodnevno hodi skozi Rigonce, policisti do sedaj večjih kršitev niso zaznali. Občasno prihaja do manjših tatvin in vlomov. Drugače je v Ljubljani, zaradi česar so na Policiji pred kratkim organizirali novinarsko konferenco.

begunci video Slovenija Župnik: "Huje je kot pred osmimi leti. Vsi bi morali vedeti, kaj se tu dogaja!"

Z možmi v modrem smo se srečali na policijski postaji Dobova, ki je bila še nedolgo nazaj zadolžena za mejne zadeve, sedaj pa ima tu sedež Generalna policijska uprava. Njeno delovanje je trenutno podrejeno begunski problematiki. Postaja se nahaja na železniški postaji Dobova, ki je bila tisti dopoldan prazna, občasno je z nekajminutno zamudo prispel vlak, na kar so opozorili zvočni signali. Postaja ima na naše presenečenje več kot deset tirov, kar je za tako majhen kraj presenetljivo veliko. Razlog se skriva v tem, da imajo Slovenske železnice tu popravljalnico vlakov na prostem. Glede na "emšo" slovenskih vlakov, verjamemo, da je delavnica pogosto zasedena.

Po krajšem pogovoru na policijski postaji smo se odpravili na teren. Ko smo prestopili prag postaje, smo naleteli na za tisti čas edine obiskovalce, ki so čakali na vlak. Tega niso dočakali, dočakali pa so slovenske policiste, ki jih bodo odpeljali v Ljubljano. Trije obiskovalci so bili namreč prebivalci Maroka, torej protagonosti naše reportaže. Policisti so jih povprašali po dokumentih in državi, od koder prihajajo. Pri tem so imeli nekaj težav s komunikacijo, saj njihovi sogovorniki niso znali angleško. S pomočjo pantomime so nakazali, da so do doboške železniške postaje prišli peš iz Hrvaške.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Naprej pa smo se v spremstvu tiskovnega predstavnika PU Novo mesto – Robertom Percem odpeljali tudi mi. Naša prva postojanka se je nahajala na nasprotni strani policijske postaje; na tirih 13 in 14, ki edina nista pod napetostjo. V letih 2015 in 2016 je tu potekal delni registracijski center in zbirno mesto za migrante, ki so se z vlakom pripeljali iz Hrvaške. 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Na tem mestu je takrat mrgolelo ljudi, tako migrantov kot policistov. Takrat so nam na pomoč priskočili tuji policisti. Spomini na te čase so še živi. Sprva so bili pogoji za delo in bivanje tam precej neurejeni, predvsem zaradi števila migrantov, ki je močno presegalo pričakovanja. Pričakovali smo skupino 300 migrantov, v določnem trenutku pa je bilo na območju Posavja skoraj 12.000 posameznikov. Nato so se stvari uredile in tudi pogoji za delo so postali precej bolj človeški," pripoveduje Perc, ko stojimo pred zaklenjeno ograjo, ki vodi do omenjenih tirov. 

Spominja se, da je bilo takrat celotno območje v krču, zato drugih varnostnih dogodkov skorajda niso beležili. "Kot da so bili vsi domačini pred televizijo in so spremljali, kaj se dogaja. Vse policijske enote razen ene dežurne so bile na terenu. Pridružil se nam je celo policijski orkester. Prisoten je bil strah, saj nismo vedeli, kaj nas čaka in tudi katere bolezni lahko s seboj prinesejo," (ne)varnostni vidik dela policistov na terenu izpostavi višji samostojni policijski inšpektor II.

begunci fotoreportaža Slovenija "Marsikdo ne verjame, kaj se pri nas dogaja"

Po njegovih besedah zaenkrat na tem območju dogajanje še lahko obvladujejo s silami, ki jih imajo na voljo. Najbolj sta obremenjeni policijski postaji Brežice in postaja za izravnalne ukrepe. Občasno jim na pomoč priskočijo tudi policisti iz drugih delov PU Novo mesto. To jim veliko pomeni, saj jim daje občutek, da v tem niso sami. "Generalno gledano nas ni dovolj, vseeno pa nas je dovolj, da lahko še obvladujemo situacijo. Dejstvo je, da se policisti staramo, podmladek pa ni tako številčen, kot bi želeli. Ko se bo država odločila, da naše delovanje ne zadošča, bodo sprejeli drugačne ukrepe," pojasni sogovornik. 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Peljal nas je do nekdanjega sprejemnega centra Livarna, ki so ga postavili na območju bivše tovarne. Teren so prav za ta namen asfaltirali in postavili več šotorov. Tam so bili prisotni še vojska, Civilna zaščita, Rdeč križ in ostala humanitarna pomoč, kot so denimo Zdravniki brez meja. Če je osem let nazaj območje pokalo po šivih, je danes povsem zapuščeno. Črne lise na tleh so nakazovale, da ga domačini sedaj uporabljajo le za driftanje oziroma parkirišče svojih jeklenih konjičkov.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Policija stalno patruljira, zaradi česar se domačini počutijo varnejše. V času naših obiskov smo vselej srečali več policijskih enot, ki so krožile po naseljih. Pri delu si pomagajo s številnimi kamerami, ki so jih v soglasju z domačini postavili na več mestih po naselju.  Zgolj v tistem jutru so prestregli približno 60 tujih državljanov, ki niso izpolnjevali pogojev za bivanje na območju Slovenije. K nekoliko nižjem številu je pripomogla hrvaška policijska enota, ki je nadzirala most čez Slovenijo. Tudi sicer sedaj pogosto izvajajo mešane policijske patrulje, ki delujejo predvsem na hrvaški strani.

begunci Slovenija Slovenija "Kako naj bo, če pa so vrata na meji povsem odprta"

Sogovornik omeni, da se je število migrantov s septembrom počasi začelo zmanjševati. Vendar pa enotno pravilo, kdaj, ob kakšnem vremenu in v kakih številkah migranti potujejo, ne obstaja. Policisti so zato k reševanju problematike pristopili z vsemi razpoložljivimi sredstvi. V Rigoncah smo najprej srečali policijsko konjeniško enoto, ki se je sprehajala po cesti in med polji. Pogled z višine policistom namreč omogoča lažje nadzorovanje terena. Bržkone se nad izbiro terena ne pritožujejo niti konji, ki jim je ta verjetno bolj pisan na kožo kot pa tisti na nogometnih tekmah v spremstvu bakel in pirotehničnih sredstev.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Resnično je veliko za videti in prav nič ne zavidam domačinom, ki tu živijo. Premikamo se iz točke do točke, da nas opazijo in da pokrijemo čim širše območje," nam je dejal policist konjeniške enote Maribor, v kateri deluje šest policistov konjenikov. Z ljubljansko konjeniško enoto, ki ima petnajst članov, se izmenjujejo. V Posavju so prisotni približno trikrat tedensko. Ker se pribežniki konjev bojijo, se jim ponavadi ni treba podati v dir. "Pribežnike zaustavimo in pokličemo ostale patrulje, ki jih naložijo v kombije. Sedaj so že naučeni, da se ne upirajo. Več problemov imamo na nogometnih tekmah," pove policist konjenik.

Njegov stanovski kolega – vodnik službenega psa je nadziral območje pri kapelici, kjer so bila v bližini nepregledna koruzna polja. Da je tud njegov pasji pomočnik v stalni pripravljenosti, je potrdil z glasnim renčanjem, ko smo se sprehodili mimo njegove kletke. Svojemu vodniku zvesto pomaga pri iskanju pribežnikov. Pomoč policijskih štirinožcev je prišla bolj prav pred osmimi leti, ko so se migranti še skrivali.

begunci 'Taksi marice' Slovenija "Slovenija za zdaj molči o zvitem manevru hrvaške policije"

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Danes je situacija drugačna in policisti z iskanjem nimajo težav. Posamezniki se prosto sprehajajo skozi naselje in zato so slovenske policije, ki jim zagotovi hrano, pijačo in prevoz do zdravnikov oziroma azilnih domov, še veseli. Finance za to seveda zagotovi država. Sogovornik ne vidi smisla v ponovnem vpoklicu Slovenske vojske na mejo. Ta je bila pred leti zadolžena predvsem za odkrivanje pribežnikov in varovanje med izvajanjem postopkov registracije. Občasno za pregled terena skrbijo tudi policijski helikopterji, ki svoje delovanje vnaprej najavijo.

"Od migrantov klicev ne prejmemo, morda smo prejeli enega, ko se je posameznik zgubil. V resnici komaj čakajo na nas, saj vedo, da jih bomo odpeljali naprej. Večina posameznikov zato v postopkih sodeluje miroljubno. Tu in tam imamo težave z vozniki pribežnikov, ki divje vozijo in bežijo pred policisti. V Ljubljani je nekdo povzročil celo hudo prometno nesrečo. Več jih je na območju PU Novo mesto še vedno na begu," razlaga Perc.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ob spomeniku padlim v vojni za Slovenijo v Rigoncah je bila parkirana tudi mobilna policijska postaja, ki se predvsem zaradi občutka varnosti domačinov seli po različnih delih kraja in nadzoruje dogajanje. Ob njej je stal policist PP Brežice. Povedal nam je, da pogreša delo pred začetkom ukvarjanja pretežno z begunsko problematiko, "a narava dela je taka, da se moramo prilagoditi situaciji na terenu". Na ta račun pa morda pade kakšna kazen manj ... Ob tem pohvali tudi sodelovanje z domačini, ki jim njihova prisotnost veliko pomeni. 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 33
  • tamara8 23:16 07.oktober 2023.

    Kakšen pomen ima vse skupaj? Manj bi stalo, da ji pričakate kar z avtobusi in odpeljete v gostoljubno Slovenijo. Pa zahvalite se "prijateljskim" Hrvatom, ki jih dovažajo na slovensko mejo s srbske in bosanske!

  • Avatar Leon
    Leon 17:15 07.oktober 2023.

    Bil sem na dopustu ob Kolpi .Ribe so slabo prijemale zaradi vročine je pa bilo pivo hladno in sem preživel .Kdor me povabi na Kolpo naj sporoči svojo številko .Takoj pridem .

  • Željko 13:52 07.oktober 2023.

    Policaji imate srečo da nisem jaz na meji ker bi vas klical 10 x na dan po vsakega Alaha posebej!