Slovenija
12909 ogledov

Šarec se je razpisal o davku, ki bi ga moral plačati Kris

Kris Jaka Ivančič
Premier Marjan Šarec odgovarja glede obdavčitve zbranega denarja za Krisa. Rešitev ponuja tudi Finančna uprava RS.

Novica, da bi lahko bilo treba od denarja, zbranega za Krisa, plačati davek, je povzročila veliko razburjenja med državljani. Z donacijami se je za zdravljenje Krisa z zdravilom Zolgensma, ki stane 2,3 milijona evrov, zbralo več kot 3,9 milijona evrov. 

Oglasil se je tudi premier Marjan Šarec. "Društvo nima statusa humanitarne organizacije in zato zapade pod davčno zakonodajo. Zakaj so šli v akcijo brez tega, ne bom ugotavljal na tem mestu, ker nima smisla. Verjemite pa, da zagotovo ni v interesu nikogar normalnega, da bi želel na vsak način pobrati ta davek," je dogajanje komentiral premier. "Za neizpolnjevanje kriterijev društva sem izvedel včeraj in takoj naročil, da vsi skupaj poiščemo možno rešitev za nastalo situacijo. Skratka, lepo prosim, ne na prvo žogo ...," je še zapisal in dodal, da je treba najti rešitev tako za Krisa kot za vse darovalce. 

Rešitev nastale situacije je predložila tudi Finančna uprava RS. Kot so zapisali, podpirajo dobrodelnost in verjamejo, da bo akcija izpeljana uspešno za vse udeležene brez davčnih obveznosti. "Če društvo nima humanitarnega statusa, lahko sredstva nakaže drugi organizaciji, ki pa tak status ima. Če ta nakaže sredstva posamezniku, denar ni obdavčen," poudarjajo na finančni upravi. 

Ob tem so dodali, da se je stiska dečka Krisa dotaknila tudi zaposlenih na Fursu, ki so po svojih močeh in lastni vesti prispevali v dobrodelni akciji. 

Spomnimo, v tednu dni je bilo zbranega več kot dovolj denarja za plačilo omenjenega zdravila. Kris ima še slabe štiri mesece časa, da dobi revolucionarno zdravilo, ki v EU še ni registrirano. Kris trenutno v breme ZZZS prejema zdravilo Spinrazo za spinalno mišično atrofijo, zaradi katerega se mu stanje sicer izboljšuje, a starši polagajo upe na revolucionarno zdravljenje z novim zdravilom Zolgensma v ZDA. 

Kris Slovenija Bo od zbranega denarja za Krisa zdaj treba plačati davek?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • ode 08:47 05.oktober 2019.

    Organizatorju, oz. pobudniku je treba priznati, da je mojster masovne histerije, v katero je v le nekaj dneh pognal praktično celoten narod, ki je brezglavo ubogal "gospodarja". V bližnji preteklosti je bil to tudi Slobodam Miloševič in še preje Adolf ...prikaži več Hitler. Lahko trdim, da taki ljudje postanejo nevarni, če se jih prej ne zaustavi.

  • ode 08:27 05.oktober 2019.

    "Kakor denar pride, tako tudi gre" (star slovenski pregovor). Če ta jack pot ne bo obdavčen bo to precedens za vse igre na srečo, v katere ljudje množično prostovoljno prispevajo, zbrani denar pa se nameni eni ali le nekaj izbranim ...prikaži več osebiam, ki morajop od tega potem plačati davek na dobitek. Tudi Loterija Slovenije je humanitarna organizacija, saj večino denarja, ki so ga ljudje prostovoljno prispevali, nameni v humanitarne namene.

  • Kmodri 13:51 04.oktober 2019.

    Šarec je igralec in igralec bo ostal.