Slovenija
4209 ogledov

Slovenske šole: se vzpostavlja nova redna praksa?

Šola Profimedia
Nedavni primer grožnje s strelskim napadom, ki ni bila krajevno opredeljena, je povzročil uvedbo poostrenih varnostnih ukrepov po vsej Sloveniji. Bo tako tudi v prihodnje?

V sredo so pred slovenskimi šolami patruljirali policisti, na vhodih so bili postavljeni varnostniki, dostopi do nekaterih oddelkov so bili zaklenjeni in omejeni. Nekateri starši v strahu pred grožnjo strelskega napada svojih otrok niso poslali v šolo. Postavlja se vprašanje, ali bo to postala pogosta praksa.

Prejšnji teden se je, pod vzdevkom "Slava Rusiji", med komentarji tragičnega dogodka na Finskem na javno dostopnem mediju pojavil zapis, ki je napovedoval podoben incident pri nas. 

"V policiji se na vsak tovrstni primer odzovemo in nemudoma izvedemo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj, ob tem preverimo vse okoliščine in ukrepamo v skladu s pristojnostmi ter o tem obveščamo pristojne službe," so pojasnili na Policiji. "Zaznali smo objavo, ki bi lahko v kontekstu s trenutnim dogajanjem v Evropi, pomenila tudi potencialni varnostni dogodek, vendar objava ni usmerjena v nobeno konkretno ustanovo ali krajevno opredeljena."

V Policiji po preverjanju niso pridobili podatkov, ki bi potrjevali vsebino objave, da bo torej 10. aprila izveden morilski pohod. A so "ocenili kot ustrezno, da so o dogodku v smislu preventive in samozaščitnega ravnanja obvestili (določeno) javnost", so nam pojasnili.

Med te ukrepe spadajo sodelovanje s šolo in izvajaje ukrepov za zagotovitev varnosti otrok v širšem šolskem območju. "Naš skupni cilj je vsem učencem, dijakom, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih zagotavljati občutek varnosti," so zapisali na Policiji.

Kdaj se avtorja lahko izsledi?

policija računalnik | Avtor: Policija Policija

Število spletnih portalov, družbenih omrežij in ostalih platform je vsak dan večje, s tem tudi možnost oddajanja takšnih in drugačnih komentarjev. Policija nam na vprašanje, ali je že izsledila avtorja spornega komentarja, ki je zanetil paniko po celotni državi, ni mogla odgovoriti. "Policijski postopek še poteka. Več informacij vam ne moremo posredovati, prav tako je minister za notranje zadeve v tem primeru odredil izredni nadzor," so nam sporočili.

Policija od operaterja lahko zahteva IP naslov uporabnika spletne platforme, v skladu z določili iz 149b. člena Zakona o kazenskem postopku, če so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno, da se izvršuje ali da se pripravlja oziroma organizira kaznivo dejanje.

"Preiskovalni sodnik na obrazložen predlog državnega tožilca lahko odredi operaterju, da pristojnemu organu sporoči podatke o udeležencih, okoliščinah in dejstvih elektronskega komunikacijskega prometa, kot so: številka ali druga oblika identifikacije uporabnikov elektronskih komunikacijskih storitev, vrsta, datum, čas in trajanje klica oziroma druge elektronske komunikacijske storitve, količina prenešenih podatkov in kraj, iz katerega je bila elektronska komunikacijska storitev opravljena," je med drugim zapisano v navedenem členu.

Izvedli usposabljanja

Verjetnost groženj, kakršna je bila nedavna, je torej vse večja. Bomo ob vsakem podobnem zapisu pred šole postavljali varnostnike in policiste ter zaklepali oddelke? Na to odgovora nismo dobili.

"Med ukrepe v primeru groženj, ki so usmerjene v okolje šol, spada tudi sodelovanje s šolo in izvajaje ukrepov za zagotovitev varnosti otrok v širšem šolskem območju. (...) Zato je policija izvedla vrsto usposabljanj po osnovnih šolah z namenom svetovanja, kako ravnati v primeru terorističnega napada ali množičnega streljanja," so zapisali na Policiji.

Predvideni ukrepi

garderoba osnovna šola | Avtor: Profimedia Profimedia

V 135. členu Kazenskega zakonika so določene kazni za tovrstne grožnje. Kdor komu, zato da bi ga ustrahoval ali vznemiril, resno zagrozi, da bo napadel njegovo življenje ali telo ali prostost ali uničil njegovo premoženje velike vrednosti, ali da bo ta dejanja storil zoper njegovo bližnjo osebo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

Kdor stori takšno dejanje proti dvema ali več osebam ali z grdim ravnanjem ali z orožjem, nevarnim orodjem, drugim sredstvom ali na tak način, da se lahko telo hudo poškoduje ali zdravje hudo okvari, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

V kolikor kdorkoli prepozna nenavadno obnašanje otrok ali kakšnih drugih oseb povezanih v ali izven šolskega okolja, mora o tem takoj obvestiti policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na št. 080 1200. Poziv o prijavi suma kaznivih ravnanj v šolskem okolju velja tako za delavce šole, starše, učence, kot tudi vse ostale, ki imajo o tem kakršne koli informacije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
 • Avatar Antikrist4
  Antikrist4 09:08 13.april 2024.

  To, kar je tokrat naredila slovenska policija, se imenuje operacija pod lažno zastavo. Na enak način je nacistična Nemčija napadla Poljsko. Še ni dolgo nazaj, ko je Amerika napadla Iran pod izmišljeno pretvezo, da Iran poseduje orožje za množično uničevanje. ...prikaži več Amerika bi na vsak način želela, da Rusija napade njen manjši satelit, ki je v Nato paktu, da bi imela vzrok za začetek vojne!

 • Pierre 08:58 13.april 2024.

  Dejstvo je da NIHČE NI VAREN NIKJER!!! Se pa veliko o tem pametuje....

 • Grof 08:34 13.april 2024.

  Počelo je, počelo, svoboda pleše, otroci pa pod ključem v šolah, kuharji pa mežikajo v sonce, ja bravo

Sorodne novice