Slovenija
40799 ogledov

V tem primeru bi Slovenija "zaprla" mejo s Hrvaško

slovensko-hrvaška meja Epa
Vstop Hrvaške v schengensko območje je prinesel spremembe za prebivalstvo ob meji. Kdaj bi spet lahko vzpostavili mejno kontrolo?

Avstrija je novembra obvestila države Evropske unije, da bo podaljšala nadzor na svoji, sicer notranji schengenski meji s Slovenijo. Ta na bi trajal do 11. maja letos. Kot razlog za enostranski ukrep so na Dunaju navedli povečane migracijske tokove in intenzivno delovanje tihotapskih skupin.

Slovenija je v zadnjih mesecih večkrat protestirala zaradi avstrijske obmejne politike in opozorila na neutemeljene razloge, s katerimi severna soseda upravičuje svoje postopanje. O tem smo, vključno s stališčem slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), nedavno pisali.

Avstrija mejni prehod Slovenija Z Obrežja na Karavanke: kar nam delajo Avstrijci, je nesmisel!

Na Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) smo naslovili vprašanje, v katerih primerih bi Slovenija uvedla nadzor na notranjih schengenskih mejah, med katere od 1. januarja spada tudi 670 kilometrov dolga meja s Hrvaško.

Skupna dolžina celotne slovenske državne meje je 1370 kilometrov, od tega 670 kilometrov (380 km kopenske meje, 290 km rečne meje) pade na Hrvaško. S Hrvaško meji 32 slovenskih občin, ki imajo skupaj več kot 300.000 prebivalcev.

"Schengenski pravni red je jasen. Za začasno ponovno uvedbo nadzora na notranjih mejah so potrebni tehtni razlogi," so sporočili z MNZ. 

"Uvodna določba veljavnega zakonika o schengenskih mejah št. 26 na primer navaja, da 'migracij in velikega števila državljanov tretjih držav, ki prečkajo zunanje meje, samih po sebi ne bi smeli obravnavati kot grožnjo javnemu redu ali notranji varnosti.' To pomeni, da bi morala država, ki ta ukrep želi vpeljati, utemeljiti resno grožnjo in se o uvedbi ukrepa pred tem pogovoriti tudi s sosednjimi državami, ki bi jih ta ukrep prizadel," so pojasnili na našem notranjem ministrstvu.

Dodali so, da imajo države pred uvedbo mejnega nadzora na notranjih schengenskih mejah na voljo kopico drugih ukrepov, če so zaskrbljene za varnost svojih državljanov. 

"Evropska komisija je leta 2017 izdala priporočilo o sorazmernih policijskih kontrolah in policijskem sodelovanju na schengenskem območju, v katerem je države članice pozvala, da pred uvedbo nadzora na notranjih mejah preučijo možnosti, ki jih ponuja učinkovitejša uporaba policijskih kontrol, čezmejno policijsko sodelovanje in učinkovita uporaba dvostranskih sporazumov pri obravnavanju groženj javnemu redu in notranji varnosti. To so na primer uporaba skupnih policijskih patrulj, izvajanje policijskih kontrol na glavnih prometnih poteh, uporaba sodobne tehnologije za spremljanje vozil in prometnih tokov, skupna analiza groženj in čezmejna izmenjava informacij," so zapisali na MNZ in tako našteli ukrepe, ki bi se jih Avstrija lahko poslužila pred enostranskim korakom.

Kakšne so razmere na terenu?

slovensko-hrvaška meja | Avtor: Epa Epa

Obstaja možnost, da bi Slovenija v bližnji prihodnosti uvedla nadzor na mejnih prehodih s Hrvaško? "Uvedba nadzora na notranji meji je ukrep, ki mora biti časovno omejen, utemeljen in sorazmeren. Gre za ukrep, predviden tudi v zakonodaji, ki pa je uveden šele, ko so izčrpani vsi drugi ukrepi. Razmere na terenu, ki jih policija obvladuje, zaenkrat ne narekujejo uvedbe slednjega ukrepa," so odgovorili na MNZ.

Na meji z nekdaj bratsko jugoslovansko republiko je Slovenija do konca leta 2022 imela 32 prehodov za mednarodni promet in 25 prehodov za obmejni promet. Največja slovenska občina, ki meji s Hrvaško, je Mestna občina Novo mesto z več kot 37.000 prebivalci.

slovensko-hrvaška meja | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 33
  • Željko 14:58 11.januar 2023.

    Ah dajte no bo pa ja Halob sprejel vse alahe in jim zrihtal vse potrebno. Bomo pač mi neomembe vredni prebivalci te dežele stisnili zmanjšali obroke, peči zmetali ven iz hiš pa se bo dalo nekak prekrenit. Pa ja ne ...prikaži več bomo izpadli grdi pred velecenjeno Evropo

  • Ender3 14:56 11.januar 2023.

    Nekoč je bil humorist, ne politik. Rekel je, da bi morali na meji Kolpe postaviti zid s majnim oknom zgolj, da vidimo kaj se tam onkraj dogaja. Sledila mu je kazen ! Ko so ga pozneje vprašali kaj misli o ...prikaži več tem je, odvrnil « Še tisto okno bi jim zazidal.».To je bil Fran Milčinski Ježek..Slava mu !

  • silvester1 14:19 11.januar 2023.

    Vlada.zakaj pa podpiraš trgovino z ilegalnimi teroristi. Jasno da se hoče Avstrija zavarovati pred teroristi ki prihajajo iz Slovenije

Sorodne novice