Slovenija
18693 ogledov

Višja plača vas lahko že kmalu udari

Denar, evro Profimedia
V teh dneh je ali pa še bo občutno višja minimalna plača prvič izplačana na transakcijske račune. Že kmalu lahko sledi udarec pri otroških dodatkih in subvenciji vrtca. Kdaj, je odvisno od več dejavnikov.

Pri letnih pravicah se načeloma upoštevajo prihodki iz dohodninske odločbe oziroma informativnega izračuna dohodnine. To pomeni, da bi se vam danes upoštevali prihodki iz leta 2018, letošnje plače pa bi se vam upoštevale šele po maju oziroma juliju (drugi sveženj dohodnine) leta 2021, ko bo informativni izračun dohodnine za letos postal odločba.

"Pri letnih pravicah se praviloma upošteva dohodek iz preteklega leta, kar pomeni, da zvišanje plače januarja 2020 vpliva na odmero socialnih transferjev (npr. otroški dodatek in/ali vrtec) šele v letu 2021, ko bodo izdane dohodninske odločbe za leto 2020. Zvišanje plače ni sprememba, zaradi katere bi se izdajale nove odločbe," pravijo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Ne tako redkim se upoštevajo tekoči prihodki

A obstaja kar nekaj izjem, ko se upoštevajo tekoči dohodki, torej trenutna plača in ne podatki iz dohodninske odločbe. Gre za vse primere, kjer je prišlo do spremembe vrste periodičnega dohodka. Povedano po domače, če je bila mama na porodniški, zdaj pa je spet v službi, se ji bo upoštevala trenutna plača, ne pa dohodninska odločba. Podobni primeri so še, ko je bil nekdo brezposeln, pa je dobil službo, če je bil prej s.p., pa je zdaj zaposlen ali obratno. V tem primeru se upošteva tekoči dohodek, ki se preračuna na celo leto, kar je lahko včasih precejšnje presenečenje. 

Sprememba vrste periodičnih dohodkov skladno z zakonom je: izguba ali začetek prejemanja plače skupaj z regresom, nadomestila plače, pokojnine, nadomestila in drugih dohodkov iz naslova obveznega socialnega zavarovanja, starševskega dodatka, preživnine, delnega plačila za izgubljeni dohodek, nadomestila za invalidnost in sprememba dohodka zaradi dela za najmanj polovični oziroma polni delovni čas. 

Zaradi spremembe tri leta upoštevanja tekočih dohodkov

dojenček | Avtor: Profimedias Profimedias

Vsaka sprememba periodičnega dohodka pa se upošteva več let. Poglejmo na primeru ženske, ki je bila do februarja 2018 na porodniški, zdaj je spet v službi. Prvič so se ji tekoči dohodki upoštevali, ob koncu porodniške, ko je morala na CSD javiti spremembo. Ob poteku naslednje leto so se ji prav tako upoštevali tekoči dohodki in celo februarja letos, ko je odločba znova potekla, so ji upoštevali trenutno plačo. Dohodninske odločbe za lani še ni, iz odločbe za 2018 pa je razvidno, da je prišlo do spremembe tekočega dohodka. Morebitno zvišanje plače, ki se v primeru dohodninskih odločb upošteva z enoletnim zamikom, se v tem primeru upošteva takoj.

Večino bo udarilo prihodnje leto septembra

Veliki večini ljudi, ki se jim bodo zaradi dviga (minimalne) plače zvišali prihodki, pa se bo to pri otroških dodatkih in subvencije vrtca to poznalo šele prihodnje leto. 

Če imajo kakšnega otroka že v šoli, jim bo odločba zelo verjetno potekla septembra, letos bo CSD upošteval dohodninsko odločbo za lani, letošnje zvišanje plač pa se bo poznalo šele prihodnje leto septembra.

Meje razredov se marca zvišajo

Do takrat se bodo že dvakrat zvišale meje razredov za otroški dodatek in subvencijo vrtca. Vsako leto se namreč meje razredov 1. marca uskladijo z inflacijo (natančneje z rastjo cen življenjskih potrebščin v obdobju januar – december iz preteklega koledarskega leta).

"To posledično pomeni, da se bodo meje dohodkovnih razredov povečale, kar pomeni, da bodo osebe z višjimi dohodki lahko ohranile enak dohodkovni razred in s tem enako višino letne pravice (otroški dodatek, znižano plačilo vrtca, državna štipendij in subvencija malice in kosila). To pa je seveda odvisno od višine povečanja plače (kakor tudi od morebitne spremembe premoženja in/ali njegove vrednosti) in števila družinskih članov na katere se povečanje razdeli. Potrebno je poudariti, da se razlika v povečanju mesečne plače deli s številom družinskih članov," pravijo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Marcel Pravnik 12:33 20.februar 2020.

    Zato pa bi bil skrajni čas, da se uvede sistem kot ga ima Avstrija. Enaki otroški dodatki ne glede na dohodek, vse drugo upravičence sili k špekulacijam in izmikanju zaposlitvi itd.

  • maresem 13:47 17.februar 2020.

    Važno, da se Levica trka po prsih kaj je naredila, v bistvu pa "zajebala" tiste, ki so že itak "zjebani" do podna.

  • kapibara1 11:11 17.februar 2020.

    Večina negativnega izplena , v celofan zavitih bombončkov (vemo kaj se v celofan zavija), šele prihaja..

Sorodne novice