Šport
11191 ogledov

"Če bom srečal ruskega vojaka, vem, kaj bom naredil"

Sergij Stahovski Instagram
"Ne morem opisati sovraštva, ki ga čutim do ruske vojske," pravi nekdanji vrhunski tenisač, ki kot član ukrajinskih sil sodeluje v vojni z ruskim agresorjem.

Sergij Stahovski, nekdanji ukrajinski tenisač, se je z družino mudil na počitnicah v Dubaju, ko je njegov zasluženi oddih, prvi po januarski upokojitvi, zmotil pretresljiv telefonski klic iz domovine.

Na drugi strani telefonske linije so bili njegovi starši, ki so z grozo poslušali prve eksplozije v bližini ukrajinske prestolnice Kijev. Rusija je napadla Ukrajino.

Stahovski se je ob spremljanju televizijskih in spletnih novic seznanil s trenutno situacijo v domovini, nato pa več dni premleval, kakšen bo njegov naslednji korak. 

"Nisem mogel verjeti fotografijam, ki sem jih videl," je povedal za BBC. "Poskušal sem doumeti, kje se nahaja moja družina, kaj počnejo in kako huda je v resnici situacija," je dodal.

Po temeljitem premisleku in nekaj neprespanih nočeh se je 36-letnik odločil za vrnitev v Ukrajino. Družino je odpeljal nazaj v Budimpešto, kjer prebiva z ženo in njunimi tremi otroki, nato pa se je začel pripravljati na odhod. Ko je ženi razkril svojo namero, se je med njima vnel prepir.

Sergij Stahovski | Avtor: Instagram Instagram
"Moj odgovor ni bil tisto, kar je želela slišati, zato se je razjezila. Skoraj 17 let sem v Davisovem pokalu branil barve svoje države, zato res ne vem, kako naj bi ostal eden izmed privilegiranih in se oddaljil od dogajanja v moji domovini."

"Pravzaprav sem se izmuznil. Otroci so gledali risanke po televiziji, zato jih nisem motil. Videl me je samo najmlajši, ki me je vprašal, kam grem. Odvrnil sem, da se kmalu vrnem."

Stahovski je najprej odpotoval v Bratislavo, kjer je pobral nekaj vojaške opreme, nato pa se je odpeljal na mejo z Ukrajino, kjer je bil priča množičnemu zapuščanju države. Kot pravi, je videl vsaj 100 ukrajinskih otrok, ki so postopali na -8 stopinjah Celzija.

S prijateljem se je odpeljal v Lvov, kjer je ostal čez noč, nato pa je pot nadaljeval proti Kijevu, kjer sta ga pričakala oče in brat. Pred tem je mami, svakinji in nečakinjama pomagal varno zapustiti državo.

Stahovski je bil dodeljen vojaški enoti in nameščen v Kijevu, kjer se je hitro zavedel resnosti trenutnega položaja. "Spali smo skupaj s kalašnikovi. Morali smo biti pripravljeni, če bi prišlo do napada."

Opravil je več intervjujev z zahodnimi mediji, da bi pridobil pozornost svetovne javnosti in demantiral zavajajajoče navedbe ruskega propagandnega stroja.

Pohvalil je prizadevanja Novaka Đokovića ter se obregnil ob molk Rogerja Federerja in Rafaela Nadala.

Sergij Stahovski | Avtor: Twitter Twitter
Zaradi pomanjkanja vojaških izkušenj se je bal neposrednega spopada z ruskimi silami, to pa se je spremenilo po obisku Buče, kjer se je pobliže seznanil z grozotami vojne.

"Njihova dejanja so bila resnično nehumana. Ne morem opisati sovraštva, ki ga čutim do ruske vojske. Prebivalci Buče si tega niso zaslužili. Niso bili del te vojne. Sploh niso želeli sodelovati. Bili so zgolj civilisti, ki niso imeli nobene možnosti, da preživijo. Jaz ne bom okleval. Če bom srečal ruskega vojaka, vem, kaj bom naredil," je zagrozil Ukrajinec.

Buča Video Svet Posnetki razkrili, kdo je kriv za masaker v Buči! Buča, Ukrajina Svet Ukrajina: ''Uboji v Buči so le vrh ledene gore''
 
Komentarjev 6
 • Idioti 21:42 24.maj 2022.

  Jaz vama pa želim , da čimprej fašeta ruski metek ! Govnad Ukrajinska !"

 • malarin 18:21 18.maj 2022.

  To je gospod STAHOVSKI, ki se je hitro in hrabro odločil za boj proti sovragu. Znan je tudi po tem, da je naslovil Putinu : PLESALI BOMO NA TVOJEM GROBU ! Vsaka mu čast, STAHOVSKEMU !

 • Avatar Syn
  Syn 11:44 18.maj 2022.

  Ha..ha..ha. Kdo sploh je ta revež? Ma, ta bi sral in letel hkrati. :)