Šport
37 ogledov

Enak časovni okvir, nižji stroški

Tokio koronavirus OI 2020 Epa
Prestavitev olimpijskih iger v teh dneh dobiva celo pozitivno podobo v javnosti.

Prireditelji olimpijskih iger v Tokiu, ki so zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljene v leto 2021, so danes na novinarski konferenci potrdili, da se bodo igre odvijale po enakem časovnem razporedu in v istih objektih, kot je bilo to predvideno letos poleti.

Razmere s pandemijo so se tudi na Japonskem zaostrile do te mere, da so bile oblasti prisiljene izreči izredne razmere in ukrepe za zajezitev širjenja. V okviru ukrepov bi bili prireditelji iger v težkem položaju pri zadnjih pripravah in v še večji negotovosti, kaj z dogodkom bo. Poznavalci gospodarskih razmer pa igre 2021 vidijo tudi kot pomemben vir pri ponovnem zagonu gospodarstva po krizi.

Priprave na igre spet tečejo in prav danes so potekali novi sestanki predstavnikov organizacijskega odbora iger in koordinacijske komisije Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki jo vodi John Coates. Slednji je na novinarski konferenci ostal brez odgovora na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se pandemija v letu dni ne bo umirila. Coates je odvrnil le, da bodo Mok in prireditelji sledili priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije.

Tokio 2020 olimpijske igre Šport Olimpijskih iger morda tudi naslednje leto ne bo

Igre bi morale biti po prvotnem načrtu na sporedu med 24. julijem in 9. avgustom letos, Mok pa jih je marca prestavil na termin med 23. julijem in 8. avgustom prihodnje leto. Zdajšnji načrt predvideva, da se ohrani enaka časovnica iger in da bodo tekmovanja potekala v istih objektih. Pri Moku po poudarjajo, da bodo skušali znižati stroške za igre.

V zvezi s prizorišči gre za 43 tekmovališč, kjer pa prireditelje čaka kar nekaj pogajanj, saj gre delno za zasebno lastnino. Tudi prireditelji so potrdili, da 100-odstotnih zagotovil lastnikov še nimajo. Podobno velja za olimpijsko vas, ki naj bi po prvotnih načrtih gostila igre letos, stanovanja, kjer naj bi bivali športniki, pa naj bi se nato prenovila in predala novim lastnikom. Kar okrog 1000 stanovanj iz kompleksa olimpijske vasi je namreč že prodanih.

Pomembno sporočilo pa je Coates danes poslal mednarodnim panožnim športnim zvezam, ki jim je v času pandemije in odpovedi tekmovanj obljubil finančno pomoč Mednarodnega olimpijskega komiteja. "Ne moremo mirno čakati in gledati, kako bodo zveze propadle. Pomagali jim bomo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.