Šport > Kolesarstvo
342 ogledov

Evenepoel ob odsotnosti Rogliča melje tekmece

Remco Evenepoel Epa
Do konca španske pentlje so le še tri etape. V današnji je vodilni kolesar naredil velik korak proti skupni zmagi.

Belgijec Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) je zmagovalec 18. etape kolesarske dirke po Španiji. V zaključku zadnjega vzpona na Alto del Piornal je bil močnejši od domačina Enrica Masa (Movistar) in ubežnika Roberta Gesinka (Jumbo-Visma). V skupnem seštevku je 22-letni Belgijec še nekoliko povišal prednost, ta zdaj znaša 2:07 minute.

Mas je v ciljnem sprintu v zadnjih 100 m izgubil dve sekundi ter v primerjavi z Belgijcem še dodatne štiri bonifikacijske, s čimer je njegov zaostanek pred zadnjima dvema zahtevnejšima etapama bržčas nedosegljive 2:07 minute. Tretji je v seštevku ostal še en domačin, najstnik Juan Ayuso (UAE Team Emirates), ki pa zaostaja 5:14 minute.

Edini preostali Slovenec na dirki Jan Polanc (UAE Team Emirates) je danes zasedel 22. mesto z 2:33 minute za Evenepoelom. V skupnem seštevku je ostal 12., zaostanek pa se je povišal na 19:03 minute. Primož Roglič je po padcu v 16. etapi pred 17. odstopil zaradi številnih odrgnin.

V etapi je od začetka pobegnilo kar 41 kolesarjev, ki so si obetali boj za zmago, a je v ozadju predvsem po napadu Portugalca Joaa Almeide (UAE Team Emirates) glavnina pospešila in razliko ohranjala na zmerni ravni.

Na zadnjem vzponu, ki ni bil preveč zahteven (13,5 km/5 %), je nekajkrat pospešil tudi vodilni na dirki Evenepoel, a se na dokaj položnem klancu sprva ni znebil najbližjih tekmecev. Poskušali so tudi ostali, a z izjemo Masa nihče ni naredil razlike.

Španec je namreč kilometer pred koncem pospešil, držal se ga je Evenepoel, v ospredju pa je vztrajal le še zadnji od ubežnikov Gesink, ki je bil zelo blizu etapni zmagi, a sta Rogličevega moštvenega kolega trenutno najboljša na letošnji Vuelti ujela vsega 200 m pred ciljem in ga nato v sprintu tudi prehitela.

Za 22-letnega Evenepoela je bila to 35. zmaga v karieri, druga letos na Vuelti ter že 13. v letu 2022. Med drugim je aktualni zmagovalec preizkušnje Liege-Bastogne-Liege.

V petek bo na sporedu 19. etapa v okolici Talavera de la Reine (138,3 km). Gre za krajšo etapo z dvema daljšima vzponoma, s katerima bodo kolesarji opravili 42 km pred ciljem. Zato ni pričakovati večjih razlik med najboljšimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice