Šport > Kolesarstvo
19593 ogledov

Kolesarski zvezdnik besno udaril: "Nisem neka vrsta Novaka Đokovića!"

Greg van Avermaet Epa
Belgijski kolesar se je odzval na trditve španskih medijev, da tudi sam velja za anticepilca.

Nekdanji olimpijski prvak v kolesarstvu Belgijec Greg van Avermaet je dvignil dosti prahu, potem ko se je odločil, da še nekoliko prestavi datum poživitvenega odmerka cepiva in se je moral celo braniti pred obtožbami španskih medijev, da velja za "Novaka Đokovića kolesarstva".

Za razliko od Srba je belgijski kolesarski zvezdnik že dvakrat cepljen, a ker Španija velja za eno največjih podpornic cepljenja in je tudi v samem vrhu v Evropi po precepljenosti, so tamkajšnji mediji Belgijca označili za nasprotnika cepljenja, ker še vedno ni prejel poživitvenega odmerka.

"Če ne bi zbolel, bi že davno prejel tudi ta odmerek. Sem namreč za cepljenje. Nočem, da si kdo misli, da sem neka vrsta Novaka Đokovića," je bil besen na obtožbe rumenih strani El Espanola, kjer so ga označili za Đokovića kolesarstva, potem ko sprva ni dobil tretjega odmerka, ker je bil novembra pozitiven, kasneje pa se je odločil, da bo tretji odmerek prejel šele po spomladanskih klasikah.

Greg van Avermaet | Avtor: El Espanol El Espanol

Izjemni Belgijec, specialist prav za spomladanske klasike, ki je v svoji karieri zmagi na Olimpijskih igrah dodal še etapne zmage na Touru in Vuelti, kolesarski spomenik Pariz-Roubaix ter številne druge uspehe, in je leto 2017 končal kot najboljši kolesar na svetu po UCI-jevi lestvici, je nato še podrobneje pojasnil svojo situacijo in zakaj še ni prejel tretje doze.

"Lanska sezona ni bila takšna, kot sem si želel, še posebej drugi del. Za to krivim prav cepljenje. Odkar sem prejel drugo dozo, nisem več bil na svojem nivoju. Morate namreč izbrati primeren trenutek za cepljenje, jaz pa sem to napravil pred Kriterijem Dauphine, po zahtevnem obdobju treningov in pred težko dirko. To ni bila dobra ideja. Moje telo se je nato ves čas borilo proti nečemu," je pojasnil svoje lanske tegobe.

Nekdanji olimpijski prvak pa ni edini izmed vrhunskih kolesarjev, ki je za svoje slabše nastope okrivil cepivo. Izjemni Danec Jakob Fuglsang prav tako trdi, da je bila druga doza, katero je prejel tik pred Tourom, kriva, da so bile njegove številke na Dirki po Franciji tako slabe.

Jakob Fuglsang | Avtor: Profimedia Profimedia

Van Avermaet, ki je za boleznijo zbolel novembra, je za konec še enkrat poudaril, da bo v prihodnosti zagotovo vzel tudi tretji odmerek, a želi počakati, da minejo vsaj spomladanske klasike: "Nisem navdušen nad idejo, da bi se dal zdaj še tretjič cepiti. To bom opravil po klasikah, to bo najboljša možnost. Nočem ponoviti lanske napake."

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je sicer decembra razkrila, da je 79 % vseh kolesarjev in osebja WorldTour ekip že cepljena ter da ima kar tri četrt ekip vsaj 80 % cepljenih članov, čeprav se najdejo tudi ekipe, pri katerih je ta odstotek nižji od 40. Med ženskimi WorldTour ekipami pa naj bi bilo kar 97 % vsega osebja že cepljeno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice