Šport > Kolesarstvo
4608 ogledov

Po ciljnem sprintu: Morda je bilo tako videti navzven, a...

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar po Flandriji: "To je kolesarstvo."

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je ob debiju na dirki po Flandriji, na eni največjih enodnevnih preizkušenj na svetu, zasedel četrto mesto. Po dirki je v izjavi za organizatorje priznal, da je bilo v igri več, a je storil napako in ostal zaprt po začetku zadnjega sprinta, ki ga je dobil Nizozemec Mathieu van der Poel.

Triindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je v cilj prišel kot četrti in s tem izboljšal najboljšo slovensko uvrstitev po Flandriji. Z devetim mestom iz leta 2008 je bil pred tem najvišje Simon Špilak. Na današnji dirki sta nastopila tudi Jan Tratnik in Matej Mohorič v dresu Bahrain Victoriousa. Zasedla sta 12. oz. 21. mesto.

Izkušnja je bila za Pogačarja kljub napaki na dolgi ravnini v Oudenaardeju izjemna. "To je bila nora izkušnja in vrhunska dirka. Ekipa je bila popolna. Na koncu sva ostala sama z Mathiejuem in vzdušje na vzponih je bilo res sijajno," je dejal v prvi izjavi za organizatorje.

Na zadnjem vzponu na Paterberg je bil tik pred tem, da bi strl van der Poela in se mu odpeljal. "Bil je trenutek, ko je komaj prišel nazaj, skušal sem napasti, a tudi moje noge niso bile več najboljše. Bil je res odličen, bolj kot ne sva bila izenačena. Skušal sem ga premagati v sprintu, a to ni bil moj dan," je dodal član ekipe UAE Team Emirates.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Po 272 km od Antwerpna do Oudenaardeja je v boju za zmago odločil sprint. V njem sta se sicer prepričljivo najmočnejša kolesarja na dirki preveč spogledovala in pozabila na zasledovalce, po sprintu slednjih pa je Pogačar ostal zaprt in ni mogel začeti pravega sprinta.

"V tistem trenutku sem bil res razočaran, saj sem bil povsem zaprt. To je pač kolesarstvo. Včasih si zaprt, včasih pa imaš prosto pot. Nisem bil jezen na nikogar, morda je bilo tako videti navzven. Bil sem le jezen nase in frustriran, ker v zadnjih metrih nisem mogel sprintati, kot bi si želel," je zadnjih nekaj 100 metrov ocenil slovenski as.

Tadej Pogačar Po Flandriji Šport Pogi je na koncu besen končal dirko, zmanjkalo je nekaj metrov

Na vzponih je bil od vseh najmočnejši. Dvakrat je napadel na kultnem Oude Kwaremontu, po enkrat pa na Koppenbergu in Paterbergu. "Res mi je všeč vzpon na Kwaremont. Tam je ogromna množica in izjemno vzdušje. Imel sem kurjo polt. Ta dirka mi je zelo všeč. Po posvetu z ekipo dan prej smo se odločili, da ob drugem ali zadnjem prečkanju Kwaremonta napademo, ker gre za zahteven in daljši vzpon. Zame je bil napad taktično dober," je načrt razkril najboljši kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze.

Za "dobrodošlico" na flamskem kolesarskem prazniku pa je po dobrih 20 km padel. "Padel sem takoj na začetku, izgubil sem merilec podatkov in še nekaj opreme. Od takrat sem bil odvisen od radijske zveze z ekipo. Sicer to ne bi naredilo razlike, saj so me zelo dobro vodili iz avta," je priznal 23-letnik.

Na vprašanje, ali se bo vrnil na flamski spomenik, je imel kratek odgovor: "Da".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice