Šport > Kolesarstvo
8380 ogledov

Pogi je na koncu besen končal dirko, zmanjkalo je nekaj metrov

Tadej Pogačar Profimedia
Dirka po Flandriji se je končala s sprintom. Pogačar je prišel do najboljše slovenske uvrstitve na 'De Ronde', a kazalo je še boljše.

Na sporedu je drugi spomenik sezone, prvega, dirko Milano - San Remo je z izjemnim napadom na spustu v zadnjih kilometrih dobil Matej Mohorič. Slednji je tudi tokrat sodil v krog favoritov, pri vrhu pa je bilo za pričakovati tudi Jana Tratnika, ki v zadnjem času kolesari v odlični formi, in seveda tudi Tadeja Pogačarja.

Dvakratni zmagovalec Toura se sicer šele spoznava z enodnevnimi dirkami v Belgiji, med tednom je na preizkušnji skozi Flandrijo zasedel deseto mesto in kljub nekaterim napakam dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi tudi na kockastih klasikah.

Na tovrstnih dirkah na ozkih flamskih cestah je pomemben predvsem položaj v glavnini, zaradi česar je v sredo Pogačar odpadel iz boja za zmago. Tudi Tratnik je imel pri tem težave, a je zaradi odlične pripravljenosti ter sodelovanja s Pogačarjem v zaključku preizkušnje skozi cilj pripeljal kot deveti.

Na tokratni 272,5 kilometrov dolgi preizkušnji se je Pogi v težavah znašel že po 25 kilometrih. Ob zoženju ceste zaradi prometnega otoka je trčil v Stefana Künga in se znašel na tleh.

Ker glavnina ni preveč vneto lovila deveterice ubežnikov (Stan Dewulf, Sebastien Grignard, Lindsay De Vylder, Taco van der Hoorn, Mathijs Paasschens, Manuele Boaro, Luca Mozzato, Tom Bohli, Max Kanter), se ji je zlahka pridružil, na posnetkih kamere z motorja je sicer razgibaval desno nogo, ki je utrpela udarec ob cestišče.
 

V živo:

  • 230 km do cilja: devet ubežnikov si je prikolesarilo nekaj več kot tri minute prednosti.
     
  • Po uri vožnje povprečna hitrost znaša 47.8 km/h.
     
  • Štiri ekipe največjih favoritov se menjujejo na čelu glavnine pri lovljenju ubežnikov: Jumbo-Visma (Tiesj Benoot), ki sicer nastopa brez Wouta van Aerta, ta je okužen s koronavirusom, UAE Team Emirates (Pogačar), Alpecin-Fenix (Mathieu van der Poel) in QuickStep-AlphaVinyl (Kasper Asgreen). 175 km pred ciljem je razlika znašala nekaj več kot štiri minute, bližal se je prvi del z granitnimi kockami.
     

  • Približno na polovici dirke je bil na vrsti prvi vzpon na Oude Kwaremont, v ospredju glavnine, ki je še vedno zaostajala štiri minute, je bilo moč opaziti Pogačarja in tudi slovenske zastave. Dirka po Flandriji je ob Pariz-Roubaixu sicer še edini spomenik, ki ga Slovenci niso osvojili. Primož Roglič je dobil Liege-Bastogne-Liege, leto kasneje je to uspelo tudi Pogačarju, ki je nato vpisal še zmago na Dirki po Lombardiji. Letos je Milano-San Remo dobil Mohorič.
     

  • 120 km do cilja: naskok ubežnikov se je spustil rahlo pod štiri minute, nato pa hitro začel padati, ko so v glavnini iskali mesta za nov vzpon. V dobrem kilometrov se je razlika zmanjšala za okoli 40 sekund.
     
  • 116 km do cilja: Padec na vzponu sredi glavnine. Kar nekaj kolesarjev je obtičalo na napačni strani.
     
  • 95 km do cilja: Lov se je upočasnil, razlika je znova narasla na skoraj štiri minute.
     
  • 80 km do cilja: Prva skupina ubežnikov ima dve minuti prednosti pred prvimi zasledovalci, 20 sekund zadaj je nato še glavnina. V njej je prišlo do novega množičnega padca, udeležen je bil tudi pomemben član ekipe Jumbo-Visma Christophe Laporte.
     
  • 75 km do cilja: druga skupina je bila skoraj ujeta, glavnina je za ubežniki, kjer je stik izgubil Tom Bohli, zaostajala le še minuto. Največji favoriti so nato znova nekoliko popustili in skupini pred sabo znova dovolili pol minute prednosti. 
     
  • 70 km do cilja: Osmerica ubežnikov je imela 37 sekund naskoka pred 14-erico v drugi skupini, peloton je zaostajal okoli minute.
     
  • 60 km do cilja: Zadeva je postala resna za glavnino, druga skupina, ki je postala še nekoliko večja, je predstavljala nevarnost. Več ekip je začelo sodelovati pri lovu. 
     
  • 55 km: Končno je eskplodiralo. Glavnina je ujela drugo skupino, Pogačar pa je napadel in se odpeljal mimo.
     
  • 54 km do cilja: Največji tekmeci Pogačarja, ki je z manjšo skupinico ujel tudi preostale ubežnike, so imeli težave. Van der Poel, Tom Peacock, Benoot, Küng, Tratnik... so sprva zaostali za nekaj sekund, potrebovali so precej moči, da so se priključili.
     
  • 50 km do cilja: Na naslednjem vzponu je nov slovenski napad, tokrat je tekmece napadel Tratnik. Po pečkanju vrha je ostalo še 14 kolesarjev, med njimi dva Slovenca. S samostojnim napadom sta nato nadaljevala Dylan van Baarle (Ineos) in Fred Wright (Bahrain Victorious).
     
  • 45 km do cilja: Dvojec je imel 21 sekund prednosti. Pogačar je znova pokazal svojo moč na zponu in se še enkrat več otresel kolesarjev okoli sebe. Od favoritov se ga je držal le van der Poel, priključil se jima je še Valentin Madouas.
     
  • Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Tadej Pogačar Pogačar: Šport Po ciljnem sprintu: Morda je bilo tako videti navzven, a...

Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je na koncu zasedel 12. mesto, potem ko je v cilj pripeljal 48 sekund za zmagovalcem. Tratnikov moštveni kolega Matej Mohorič je zamudil prvi Pogačarjev napad, ostal nekje sredi glavnine, nato pa ni več mogel priključiti najboljšim. Zasedel je 21. mesto z zaostankom 1:07 minute.

Naslednji kolesarski spomenik bo na vrsti čez dva tedna, ko bo na sporedu dirka Pariz - Roubaix. Na njej Pogačar ne bo nastopil, saj se bo posvetil ardenskima klasikama valonski puščici (20. 4.) ter četrtemu spomeniku sezone Liege - Bastogne - Liege (24. 4.).

 

Komentarjev 3
  • miha.z 18:39 03.april 2022.

    Ni hotel biti 2gi zato je bil na koncu 4ti, žal.

  • Friderik1950 18:11 03.april 2022.

    Ni zmanjkalo metrov, pač pa so ga elegantno zaprli.

  • matermila 17:30 03.april 2022.

    Kaj Roglič pa ni skakal?

Sorodne novice