Šport > Kolesarstvo
661 ogledov

Pred nami je nov vrhunec sezone, oči uprte v Pogačarja

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar se bo na dirko po Flandriji podal okrepljen s pomembno lekcijo.

Slovenski as Tadej Pogačar bo v nedeljo na startu dirke po Flandriji, ene največjih kolesarskih preizkušenj na svetu. Tam bo skušal unovčiti lekcijo dirkanja po ozkih in strmih flamskih cestah, ki jo je izkusil na sredini preizkušnji skozi Flandrijo. Končal jo je kot deseti, na bolj prestižni dirki pa vseeno ostaja eden izmed favoritov.

Stavnice po delno uspešnem poklicnem debiju na belgijskih kockastih klasikah 23-letnega člana ekipe UAE Team Emirates uvrščajo med prvih pet favoritov za zmago. Strokovnjaki pa ob tem opozarjajo, da se mora iz sredinih napak dvakratni zaporedni zmagovalec Toura zelo hitro precej naučiti.

Časa za pripravo in regeneracijo ni bilo veliko, dirka od Antwerpna do Oudenaardaja, ki se bo začela v nedeljo ob 10. uri, pa bo občutno daljša in s precej večjim številom klancev tudi zahtevnejša kot tista sredina.

 

Pogačar na "križev pot" z lekcijo o položaju v glavnini

Kolesarje čaka 272,5 km zahtevnih, ozkih cest z granitnimi kockami ter kratkimi in strmimi vzponi. Kako zahtevna je ta preizkušnja opišejo besede Italijana Andree Tafija, ki je pred natanko 20 leti zmagal na "De Ronde", leto kasneje pa postregel z izjavo: "Le peščica tistih v sijajni formi lahko reče, da Ronde ni zahtevna dirka, za vse ostale je to križev pot."

Belgijski križev pot oziroma eden največjih praznikov tega športa bo kolesarje peljal prek strah vzbujajočih vzponov kot so Eikenberg, Molenberg, Taaienberg ter ključne Paterberg, Koppenberg in Muur van Geraardsbergen (Kapelmuur).

Gre za kultne klance, ki odločilno vplivajo na potek preizkušnje in v zadnjih letih vselej izluščijo tistih nekaj tekmovalcev, ki imajo po številnih napadih v nogah dovolj dinamita tudi za zaključek po neizprosnih bojih za položaj na cesti.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav zaradi položaja v glavnini je bil ujet v enega izmed množičnih padcev, zato je debitant Pogačar v sredo zamudil ob napadu Mathieuja van der Poela (Alpecin-Fenix) in Toma Pidcocks (Ineos Grenadiers) in ostalih na Dwars door Vlaanderen.

Slovenski as je vozil nekoliko preveč v ozadju in medtem ko so se ostali uspeli ogniti padcu, se je sam nekoliko zadržal ob padcu nekje proti sredini glavnine, nato pa ni več našel poti do čela skupine. Poskusil je s samostojnim napadom na vzponu, a nato v lovu na šesterico ostal na "nikogaršnji zemlji" ter nato prekinil lov.

S pomočjo rojaka Jana Tratnika, ki je že nekaj časa odlično pripravljen, je v cilj po novem napadu, tokrat na kockastem odseku, prikolesaril kot deseti.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pravi položaj v glavnini bo nekaj, na kar bo Pogačar v nedeljo še kako pozoren. "Neprestano sem poskušal, a jih nikakor nisem mogel ujeti. Moral bi se postaviti bolj naprej v glavnini," je priznal Pogačar. "Veliko sem se naučil, hitro sem dobil občutek, da bo kaotično do konca dirke in tako se je tudi izkazalo. Za nedeljo bo podobno ali še huje. Glede na to, da nisem bil v ospredju, ne vem, ali bom lahko v nedeljo med najboljšimi," je še dodal prvi kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze (Uci).

Na roko mu sicer gredo številni strmi vzponi, a v kombinaciji s krajšo dolžino klancev ter tlakovanimi odseki je to povsem drugačna zgodba kot denimo daljši klanci, na katerih je vajen zmagovati. Vseeno se kolesarska karavana zaveda njegove kakovosti, zato že v sredo ob njegovem lovu ničesar niso prepuščali naključju.

 

Če Van Aerta ne bo, bodo vse oči uprte v van der Poela

Van der Poel je v zaključku odbijal napade, se na koncu znašel v boju za zmago in v ciljnem sprintu premagal domačina Tiesja Benoota. Poleg njiju sta visoko na stavnicah za nedeljo tudi lanski zmagovalec po Flandriji Danec Kasper Asgreen (Quick-Step Alpha Vinyl) in Francoz Anthony Turgis (TotalEnergies).

Na dirki ne bo svetovnega prvaka Francoza Juliana Alaphilippa (Quick-Step Alpha Vinyl), Slovaka Petra Sagana (TotalEnergies) in zaradi srčnih težav že nekaj časa odsotnega Italijana Sonnyja Colbrellija (Bahrain Victorious). V Belgiji od četrtka bolj kot sredina preizkušnja odmeva informacija, da prvi favorit Wout Van Aert ni v najboljšem stanju in bi utegnil izpustiti domači kolesarski praznik. To je potrdil tudi športni direktor Jumbo-Visme Grischa Niermann.

Jumbo-Visma Katastrofa Šport Šok za Jumbo-Vismo tik pred enim glavnih vrhuncev sezone

"Wout Van Aert se ne počuti dobro, je vprašljiv za nedeljsko dirko, zato moramo pripraviti rezervni načrt. Tukaj imamo vseeno dva kolesarja, ki sta v zelo dobri formi v Christophu Laportu in Tiesju Benootu. Z Woutom ali brez njega se naš cilj ni spremenil," je sporočil nemški funkcionar.

 

Slovenski dvojec Mohorič-Tratnik v lov na visoko uvrstitev

V kolikor bi Van Aert manjkal, bi vloga glavnega favorita pripadla van der Poelu. Nizozemec je bil po povratku na dirke po težavah s križem poleg sredine zmage še tretji na dirki Milano - Sanremo. Tam je zmagal slovenski specialist za enodnevne klasike Matej Mohorič. Z vratolomnim spustom je ugnal tekmece in postal tretji Slovenec z zmago na katerem od petih kolesarskih spomenikov.

Tudi na dirko po Flandriji bo skušal prenesti dobro formo in nadaljevati niz uspešnih nastopov, s katerim si je zagotovil peto mesto na lestvici Ucija. V moštvu Bahrain Victorious bo imel močnega zaveznika v Tratniku.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Idrijčan je v sredo dokazal, da ima "motor" za zahtevne belgijske ceste in bo z rojakom tvoril nevaren dvojec v lovu na vidne uvrstitve. Pomlad mu je za zdaj prinesla deveto mesto na Milano - Sanremu ter deveto mesto na sredini generalki pred Flandrijo.

Od Slovencev je v dresu BikeExchange-Jayca za dirko prijavljen tudi Luka Mezgec, ki bo po 13. mestu na nedeljski preizkušnji Gent-Wevelgem ter 36. mestu v sredo znova v vlogi pomočnika Avstralcu Michaelu Matthewsu.

Od najboljših Slovencev ne bo Jana Polanca, Domna Novaka in Primoža Rogliča, ki se pripravlja na ponedeljkov začetek dirke po Baskiji, kjer bo branil lansko skupno zmago.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice