Šport > Kolesarstvo
6254 ogledov

Pogačar: Najraje bi se kar ulegel, to sploh ni bil pravi sprint

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar: Ostali smo tisti kot vedno, a sta bila dva boljša.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je na cestni dirki svetovnega prvenstva v Glasgowu osvojil bronasto kolajno. Po koncu ene najzahtevnejših preizkušenj, ki jih je kdajkoli odpeljal, je za RTV Slovenija priznal, da sta bila dva kolesarja boljša. Kljub temu je ob koncu ugnal enega najboljših sprinterjev na svetu za svojo drugo člansko kolajno.

Prvo je osvojil pred dvema letoma na olimpijskih igrah, ko se je v Tokiu oziroma ob vznožju gore Fudži prav tako dokopal do brona. V Glasgowu je postal drugi Slovenec s kolajno na svetovnih prvenstvih po Andreju Hauptmanu. Nekdanji selektor članov je bil pred 22 leti v Lizboni prav tako bronast.

"Trenutno sem tako utrujen, da bi se najraje kar ulegel. Nekaj dni bom potreboval, da dojamem, kaj se je zgodilo in da smo po vseh teh letih končno osvojili medaljo. Celotna reprezentanca je lahko zadovoljna s tem nastopom," je v izjavi za RTV Slovenija po šestih urah trpljenja dejal Pogačar.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Sicer je težko stati na odru za zmagovalce, ko si tako utrujen, a je občutek fenomenalen. Res sem vesel tega brona," je še dodal 24-letnik s Klanca pri Komendi. Na cestni dirki so mu pomagali Matevž Govekar, na koncu 33., ter Luka Mezegec, Domen Novak, Jaka Primožič, Tilen Finkšt, Kristijan Koren in Anže Skok, ki so odstopili.

Premočan pa je bil Nizozemec Mathieu van der Poel. Po silovitem napadu 22 km pred ciljem je na koncu kljub zdrsu v enem od številnih ovinkov slavil 1:37 minute pred Belgijcem Woutom Van Aertom. Osem sekund kasneje je ciljno črto prečkal Pogačar.

Za bron je ugnal Danca Madsa Pedersena, enega boljših sprinterjev na svetu in za RTV Slovenija slikovito opisal dogajanje ob koncu 271,1 km dolge preizkušnje. "Vedel sem, da bo to sprint mrtvakov. Želel bi si srebrno, a je Mads odkril luknjo, sam pa spustil v nekaj ovinkih. Mislil sem si, da je tudi Mads mrtev kot jaz in lahko poskusim z dolgim sprintom. 'Poklopilo' se je, da sem premagal enega najboljših sprinterjev na svetu."

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Proti van der Poelu in Van Aertu je bil nemočen, je priznal za RTV Slovenija, potem ko je moral ves čas pokrivati napade tekmecev. "Počutil sem se v redu, nisem pa si smel dovoliti dobrih kombinacij spredaj, saj bi bil takoj v hendikepu. Poskušal sem privarčevati, kolikor se je dalo in čim bolj nadzorovati dirko. Ostali smo tisti kot vedno, ampak sta bila dva veliko boljša od mene."

V vsakem primeru bi zasluženo zmagal van der Poel, je še dodal. "Videlo se je, da je najboljši. Vse se mu je 'poklopilo'. Četudi je padel, je bil noro dober in si zaslužil zmago ter mavrično majico," je dodal za RTV Slovenija.

Za organizatorje prvenstva pa je takole ocenil dirko: "Nisem ravno užival, to je bila ena najtežjih dirk, ki sem jih odpeljal. Užival sem do 70 km do cilja, potem pa sem zgolj še trpel. Premagati Madsa na ciljni črti je po takšnem dnevu ... Seveda bi mu privoščil medaljo, saj je trdo garal zanjo. Toda vsi smo bili mrtvi. Dal sem vse od sebe, a to ni bil pravi sprint, temveč le, kdo ima sploh še kaj moči."

Pogačar je po dirki dejal, da je bila preizkušnja točno takšna, kot so napovedovali, povsem kriterijska. "Utrujenost se pozna in tako bo še nekaj dni," je za konec dodal slovenski as, ki ga v petek čaka še vožnja na čas. Tam bo skušal izboljšati lansko šesto mesto iz avstralskega Wollongonga.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Po zmagi na spomenikih Milano-Sanremo in Pariz-Roubaix je zdaj van der Poel postal še svetovni prvak. To mu je uspelo kot prvemu Nizozemcu po 38 letih in Joopu Zoetemelku. "Zmaga mi pomeni vse. To je bil eden mojih največjih ciljev v karieri. Vsaj kar se mene tiče, je moja kariera zdaj popolna. Ne morem si niti predstavljati, da bom eno leto dirkal v mavrični majici," je organizatorjem SP dejal 28-letni Nizozemec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice