Šport > Kolesarstvo
574 ogledov

"Pogačarju dobro kaže v boju za rumeno majico"

Tadej Pogačar Profimedia
Nekdanji odlični slovenski kolesar Tadej Valjavec je izrazil optimizem glede možnosti Tadeja Pogačarja za tretjo zmago na Touru.

Prvi kolesar sveta Tadej Pogačar je  v zadnji teden dirke po Franciji vstopil na drugem mestu z zaostankom 2:22 minute za vodilnim Dancem Jonasom Vingegaardom. Ta je pretekli teden izkoristil trenutek šibkosti Pogačarja, ko mu je na zadnjem vzponu 11. etape na prelaz Granon uspel napad, s katerim je prevzel rumeno majico. Dvakratni zmagovalec najprestižnejše kolesarske dirke na svetu je takrat doživel prvo pomembnejšo krizo na dirki doslej, a od takrat po oceni Valjavca kaže vzpenjajočo formo.

"Zdi se mi, da se je Tadejeva forma po tej krizi v zadnjih etapah dvigovala, vsak dan je bil kljub sicer hitremu tempu karavane bolj poskočen. Drugi so bili vidno utrujeni, on pa se mi je zdel iz dneva v dan bolj svež," je v pogovoru za STA dejal nekdaj lastnik najboljših slovenskih uvrstitev na tritedenskih pentljah.

Ekipi Pogačarja in Vingegaarda po zadnjih odstopih zdaj poravnani

Ob tem se je z odstopoma Stevena Kruiswijka in Primoža Rogliča v zadnjih dneh pomembno razredčila ekipa Danca, Jumbo-Visma, ki je prejšnji teden delovala bolje od Pogačarjeve UAE Team Emirates. Emirati so namreč že pred začetkom prejšnjega tedna zaradi okužbe z novim koronavirusom izgubili Vegarda Stakeja Laengna in Georgea Bennetta.

"Zdi se mi, da je za Vingegaarda izguba Primoža večja izmed obeh odstopov v ekipi Jumbo-Visma. Zdaj sta ekipi številčno na istem in menim, da bo Vingegaard toliko težje vse skupaj branil ... Tako da za zdaj se meni osebno zdi, da zelo dobro kaže, da bi lahko Tadej dobil nazaj rumeno majico, bo pa seveda zelo težko."

Možnosti za protinapad bo Pogačar imel v prvih treh etapah tega tedna v Pirenejih, še posebej v etapah z gorskima ciljema, ki bosta na vrsti v sredo in četrtek. Zadnja izmed teh bo najtežja, izpostavlja Valjavec, ki pa meni, da Pogačar z napadom ne bo čakal do konca pirenejskih preizkušenj.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Mislim, da bo poskušal - kot je tudi sam že rekel - na vsakem koraku. Nihče ne more vedeti, kdaj to bo ... To je vse odvisno od okoliščin, dogajanja v etapah, tudi od drugih kolesarjev, koliko bodo oni napadali, ter kako hiter bo ritem in tudi od tega, kako vroče bo. Na koncu pa bo treba imeti tudi malo 'nosa', kot pravimo v kolesarstvu, za pravočasno izvedbo napada."

Pogačar si ne sme pustiti več kot 30 sekund zaostanka za sobotni kronometer

Pri tem pa 45-letni Kranjčan ocenjuje, da si Pogačar več kot kakšnih 30 sekund zaostanka ne bo smel pustiti pred predzadnjo etapo, ko bo na sporedu 40,7 km dolga vožnja na čas z zaključnim vzponom do Rocamadoura. Pogačar je sicer pred dvema letoma prav v vožnji na čas, takrat s precej težjim zaključnim vzponom v predzadnji etapi, na prvem mestu prehitel Rogliča za svojo prvo zmago na francoski pentlji.

"To se zgodi enkrat v življenju," je o preobratu leta 2020 dejal Valjavec. "Da bi spet nadoknadil dve minuti v kronometru, to je nemogoče. Treba je vedeti, da Jonas ni slab kronometrist. Osebno menim, da Tadej lahko v vožnji na čas pridobi največ 30 sekund, ostali dve minuti bo moral pridobiti nekje drugje."

Ob tem Valjavec izpostavlja, da je "vedno lažje napadati kot braniti vodstvo". Meni, da Pogačar v tem položaju nima česa izgubiti in da tudi glede na njegove uspehe v zadnjih dveh letih mladi Slovenec lahko napada popolnoma razbremenjeno.

Če Vingegaard zmaga, bo Roglič težko še enkrat poskusil napadati zmago na Touru

Medtem pa je precej bolj obremenjeno dirko po Franciji že drugo leto zaporedoma predčasno zapustil Roglič. "Verjamem, da mu je zelo težko. On se bo zdaj moral odločiti, kaj in kako v zvezi s Tourom. Te zadeve pridejo počasi kar v podzavest. To bo moral pri sebi razčistiti - ali pozabiti Tour in se osredotočiti na druge dirke ali pa še poskušati. Je pa res, da če Vingegaard letos zmaga, bo zanj zelo težko še enkrat poskusiti napadati zmago."

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede Rogličevega moštvenega kolega Vingegaarda Valjavec težko reče, ali ga je na letošnji dirki s svojo formo presenetil. "Mislim, da je ravno on naredil največji preskok izmed vseh kolesarjev zadnjem letu, kar je tudi nekako logično, glede na to, da je v prvih dveh letih dirkanja, ko se začneš vzpenjati. Vedel sem, da bo zelo dober. Da bo tako dober, mogoče ne."

Ob tem pa se mu Danec kljub izostanku napak doslej na dirki ne zdi nezlomljiv. "Na trenutke se mi zdi precej nervozen, celo malo zgubljen, ko je sam. Če ga Tadejevi ekipi na kakšni od etap uspe zelo hitro osamiti, ne vem, kako bo deloval. Zdi se mi, da ga je v takšnih položajih malo strah. Mogoče se motim, morda videz vara, ampak takšen občutek sem dobil."

Po mnenju Valjavca pa ni nobenega dvoma, da sta edina prava favorita pred zadnjim tednom prav 25-letni Vingegaard in dve leti mlajši Pogačar. "Kadar se onadva odločita, da gresta na polno, drugih ni več," je o poteku letošnje dirke sklenil Valjavec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice