Šport > Kolesarstvo
11265 ogledov

Pogačarjev šef: "Toura ne bosta odločili ekipi UAE-ja in Jumbo-Visme"

Mauro Gianetti Profimedia
Vodja ekipe UAE Team Emirates je prepričan, da bo letošnjo Dirko po Franciji odločila moč Jonasa Vingegaarda in Tadeja Pogačarja ter ne njunih ekip.

V ciljnem prostoru 15. etape v Carcassonnu so se pred avtobusom Jumbo-Visme zbirale trume novinarjev, ki so si želele reakcije iz ekipe, ki je bila po zelo stresnem dnevu močno pretresena. Njen kapetan Jonas Vingegaard je namreč tisti dan izgubil kar dva svoja ključna pomočnika, obenem pa se je tudi sam znašel na tleh.

Tu in tam se je prikazal kakšen član ekipe, ki je pokomentiral najbolj stresno etapo za nizozemsko ekipo letošnje dirke, in množice novinarjev so ponorele ter ga zasule z vprašanji.

Jonas Vingegaard | Avtor: Profimedia Profimedia

A vsega nekaj metrov stran je precej sameval avtobus druge zelo pomembne ekipe. Vozilo moštva UAE Emirates, velikega zmagovalca omenjene etape, pa čeprav niso dobili etape in je njihov favorit Tadej Pogačar končal v glavnini in tako za Vingegaardom še naprej zaostaja 2:22.

A čeprav na omenjeni etapi ni prišlo do vidnih sprememb, bo v prihodnosti po odstopu kar dveh članov nizozemske ekipe marskiaj drugače in glavni zmagovalci dneva so bili zagotovo pri UAE Team Emirates. Potem ko so sami zaradi koronavirusa izgubili dva pomembna člena, Georga Bennetta in Vegarda Stake Laengna, so se stvari po odstopu Primoža Rogliča in Stevena Kruijswijka izravnale.

A čeprav mnogi ravno v pomanjkanju kolesarjev Jumbo-Visme vidijo pravo priložnost za UAE Team Emirates, se generalni menedžer Pogačarjeve ekipe Mauro Gianetti s tem preveč ne strinja, saj je še vedno mnenja, da bo na koncu dobil dirko tisti, ki bo močnejši iz dvojca Pogačar/Vingegaard ter da moč ekip pri tem ne bo imela bistvene vloge.

Mauro Gianetti | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"Mislim, da to ne bo preveč spremenilo poteka dirke, saj je pred nami še veliko vzpenjanja. In ko pride do vzpenjanja na klance, je bistvo, kateri izmed kapetanov ima najmočnejše noge," je pojasnil Gianetti. "Šlo bo za boj med Pogačarjem in Vingegaardom, pa tudi Adamom Yatesom, Geraintom Thomasom, Romainom Bardetom in Davidom Gaudujuem. Moštveni kolegi so pomembni, toda najpomembnejša stvar so noge vodij."

Do sedaj je sicer neposreden spopad vodij ekip pripadel Vingegaardu. Dvakratni zaporedni zmagovalec Toura je sicer uspel premagati svojega največjega rivala v zadnjih metrih vzpona na La Planche des Belles Filles, a se ga je nato Danec otresel med vzponom na Granon in mu brez očitnih težav sledil med vzponoma na Alpe d'Huez in Mende.

"V prvih dveh tednih smo videli, da je Tadej v odlični formi. Je zelo dober. Imel je en slab dan, a z izjemo tistega dne bi imel pred Vingegaardom 40 sekund prednosti. Vingegaard je Vingegaard, ni neka noviteta, pričakovali smo, da bo dober. Lani ni imel vloge kapetana in to mu je pomagalo, da se je učil brez kakršnega pritiska in na koncu je odlično opravil z drugo polovico dirke. Tokrat je prišel na dirko odlično pripravljen. Očitno je na zelo visokem nivoju, saj je tudi Tadej tu zelo dober," je dodal Gianetti.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar je sicer v naslednjih dneh po izgubi rumene majice silovito napadal, a vsaj za zdaj se po vzponih na Alpe d'Huez in Mende zdi, da je letos končno naletel na sebi enakega. Seveda pa bo več jasno po naslednjih treh pirenejskih etapah, še posebej po sredini in četrtkovi s ciljema na Peyragudes in Hautacam.

"Nismo zaskrbljeni. Smo na Touru, morda ga spet osvojimo, morda ga ne bomo. To je pač del športa in kolesarstva. Če je Vingegaard pač močnejši, si zasluži zmago. Nima smisla se sekirati glede tega. Preprosto moramo dirkati in poizkušati, ko se pojavi priložnost. Imamo priložnost dobiti Tour in že to je veliko."

Pogačar je sicer po koncu 15. etape izjavil, da bi bila verjetno zelo drugačna situacija, če ne bi izgubil svojih dveh pomočnikov ter da so po odstopu dveh kolesarjev Jumbo-Visme moči zdaj izenačene in bo zato še toliko bolj zanimivo, a je Gianetti za konec še enkrat poudaril, da sam v to ne verjame.

"Še vedno imamo svoje kolesarje in svoje kolesarje ima tudi Jumbo-Visma. Toda dirka se bo odločila med poveljniki na prihajajočih težkih vzponih."

 

Tadej Pogačar Odločilni teden Šport "Dokler bom lahko dihal, bom..." Tom Pidcock Kršil celo zakon Šport Ne boste verjeli, kaj je Tadejev tekmec za belo majico storil po koncu etape dirka po Franciji Kaj je s Slovenci? Šport Kaos na Touru! Testiranje razkrilo nove okužbe, usoda kolesarjev še neznana Jakob Fuglsang Grd padec Šport Še en kolesar z zlomljenim rebrom zapušča Tour Rivalstvo Šport Vingegaard razkril, kako bojevit je Pogačar: "Napadel bi me ..." Primož Roglič Po odstopu Šport Roglič pod plazom kritik, v bran mu je stopila ekipa
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice