Šport > Kolesarstvo
939 ogledov

"Dokler bom lahko dihal, bom..."

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar v zadnjem tednu pričakuje veliko boja mož na moža.

Kolesarska dirka po Franciji je v odločilni fazi. Danec Jonas Vingegaard ima pred zadnjim tednom 2:22 minute prednosti pred Tadejem Pogačarjem, ta pa obljublja boj do zadnjega kilometra. V ekstremno težkih pogojih v naslednjih dneh računa z neposrednim dvobojem z Vingegaardom, kar bo na koncu po Pogačarjevem mnenju odločilo Tour 2022.

"Dokler bom lahko dihal, bom napadal," je na druženju s sedmo silo eden od novinarjem citiral slovitega francoskega kolesarskega asa Bernarda Hinaulta in Pogačar je pred odločitvami dnevi na francoski pentlji potrdil, da je to tudi njegova filozofija.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Skušal bom izkoristiti vsako priložnost, vsak klanec in iti na vso moč. Vem, da bo težko, a dal bom vse od sebe, da si po dirki ne bom česa očital," je na tretji prosti dan na novinarski konferenci navijačem preko medijev obljubil 23-letni slovenski kolesar.

Odločilni bodo že naslednji trije dnevi in etape v Pirenejih. "Precej zaostajam in videli bomo, kakšna bo taktika. Veliko je pač odvisno od nog, a če bom videl priložnost, bom napadel. Vsi smo psihično in fizično izčrpani in v treh dneh se lahko veliko zgodi. To bo odprlo tudi več možnosti za boj mož na moža."

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot je pojasnil Pogačar, taktike niti ni možno napovedati. Vingegaard je po njegovi oceni izjemen kolesar, dolgi pobegi so manj verjetni, na krajših klancih je Danec izjemno eksploziven in tam je razliko težko nadoknaditi. Zaradi velikega zaostanka, ta znaša 2:22 minute, pa bo treba napadati prej, kot le v zaključkih etap.

Pogačar je lahko zadovoljen predvsem z dejstvom, da je po odstopu Primoža Rogliča in Stevena Kruijswijka ekipa Jumbo Visme z vodilnim Vingegardom ostala v boju za končno zmago z vsega šestimi kolesarji, kolikor jih šteje tudi njegova ekipa UAE. Za Jumbo Vismo to pomeni težje pokrivanje napadov, kar Pogačarju daje nekoliko več možnosti.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Zadnja priložnost za menjave v boju za zmago pa bo sobotni kronometer, dolg nekaj več kot 40 km. "Ne bom vsega stavil na zadnji kronometer, ampak bom skušal razliko zmanjšati, kolikor se le da. Želim si biti v rumenem že na kronometru. Jonas je tudi v tem elementu izjemno dober."

Morda Pogačar lahko računa tudi na pomoč moštva Ineos Grenadiers, ki ima v deseterici tri kolesarje, Geraint Thomas je v skupni razvrstitvi tretji, in ob slabem dnevu Vingegaarda je tudi on v igri za skupno zmago. "Tega ne vidim kot sodelovanje med ekipami, je pa zame zanesljivo dobro, da napadajo Vingegaarda in Jumbo Vismo, saj je to morda priložnost za napad presenečenja. Paziti bodo morali tudi na druge kolesarje, prvih šest tekmovalcev je ob Vinegaardovem slabem dnevu v igri za zmago, seveda pa on ostaja prvi favorit."

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Kolesar iz Klanca pri Komendi se je še enkrat spomnil tudi sredine 11. etape dirke, ko mu je rumeno majico na prelazu Granon in na vmesnih vzponih na prelaza Telegraphe in Galibier slekel Danec. Pogačar je še enkrat potrdil, da je bila glavni razlog nepravilna prehrana in premajhna količina zaužitega, zaradi česar mu je na koncu zmanjkalo moči.

"Malce sem bil prekratek z energijo. Moral sem odgovoriti na 10 sprintov, Vingegaard samo na pet in na ta način sem ubil samega sebe. Moral bi poskrbeti za več energije." Dobra pa je bila tudi taktika tekmecev. "Na vzponu na Galibier so me izolirali in morda na podoben način preobrat zdaj uspe nam. Cela ekipa bo morala dati vse od sebe. Po porazu pa je bilo seveda težko, želel sem si več, a telo tega ni dalo. A nisem se predal, takoj naslednji dan sem to pozabil in napadal."

Vsekakor kolesarje čaka peklenski teden z izjemno vročino. Pogačar napoveduje boj do zadnjega kilometra. "Ne bo pa konec sveta, če v Pariz ne pridem v rumenem. Tudi drugo mesto je zelo dobro, a zdaj pač razmišljam o rumeni majici in potrudil se bom vse do zadnje ciljne črte."

Tom Pidcock Kršil celo zakon Šport Ne boste verjeli, kaj je Tadejev tekmec za belo majico storil po koncu etape dirka po Franciji Kaj je s Slovenci? Šport Kaos na Touru! Testiranje razkrilo nove okužbe, usoda kolesarjev še neznana Jakob Fuglsang Grd padec Šport Še en kolesar z zlomljenim rebrom zapušča Tour Rivalstvo Šport Vingegaard razkril, kako bojevit je Pogačar: "Napadel bi me ..." Primož Roglič Po odstopu Šport Roglič pod plazom kritik, v bran mu je stopila ekipa
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice