Šport > Kolesarstvo
52829 ogledov

Kaj se dogaja? Kaj takega se v tem tisočletju na Touru še ni zgodilo

Romain Bardet Profimedia
Suša med domačimi kolesarji Dirke po Franciji.

Čeprav domača upa Romain Bardet (Team DSM) in David Gaudu (Groupama FDJ) v skupnem seštevku Dirke po Franciji držita odlični 4. in 8. mesto, Bardeta pa z zaostankom 3:01 za vodilnim Jonasom Vingegaardom vsega 18 sekund deli od Gerainta Thomasa in mest na stopničkah, Gauduja pa z zaostankom 4:24 le 18 sekund od petega mesta, se zdi da bo letošnja Dirka po Franciji najmanj uspešen Tour za domače kolesarje po letu 1999, ko nazadnje Francozi niso dobili niti ene etape.

Kljub zelo dobrim nastopom Bardeta in Gauduja se prva francoska skupna zmaga po legendarnem Bernardu Hinaultu in letu 1985 zdi ob odličnemu Jonasu Vingegaardu in zelo močnemu Tadeju Pogačarju zelo malo verjetna, ampak francoska javnost niti ni pričakovala, da se bosta njihova glavna aduta za skupni seštevek resnično borila za skupno zmago.

David Gaudu | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda domačini zagotovo niso pričakovali, da bodo v nevarnosti, da šele tretjič v zgodovini in prvič v tem tisočletju dirko končajo brez ene same etapne zmage. Zadnja francoska etapna zmaga namreč sega v leto 2021 in takratni prvi dan dirke, ko je domači junak Julian Alaphilippe slavil v Landerneauu.

"Vse manj je etap namenjenih pogumnežem, specialistom za pobege. Prav tako na letošnji dirki nimamo Alaphilippa za etape s sprinti na klanec, niti pravega sprinterja, kot je Arnaud Démare. Z Gaudujem pa nama je težko boriti se za etapne zmage, ker sva tako visoko v skupni razvrstitvi," je razlog za sušo francoskih kolesarjev pojasnil Bardet.

Romain Bardet | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je najvišji možni nivo v kolesarstvu in zato je toliko težje zmagati. Do konca je še šest dni in verjamem, da bo še priložnosti, toda ne bo lahko," še ni vrgel puške v koruzo Bardet, ki pa se mu vseeno zdi, da tudi če ostanejo brez etapne zmage, Francozi ne bi smeli spregledati odlične uvrstitve Bardeta in Gauduja v skupnem seštevku.

"Težje je doseči dobro uvrstitev v skupnem seštevku, kot pa etapno zmago. Rezultat v prvi osmerici je resnično podcenjen, saj je naravnost neverjetno, koliko truda morate vložiti, da ste na tem nivoju. Ne gre za eno dobro predstavo na eni izmed 21 etap, pač pa morate biti na najvišjem nivoju na vsaki izmed 21 etap," je zaključil kolesar, ki je Dirko po Franciji že petkrat končal v prvi deseterici, od tega dvakrat na stopničkah, na drugem in tretjem mestu. Prav tako je tudi že osvojil tri etape in majico za najboljšega hribolazca.

Tadej Pogačar 16. etapa Toura Šport Prva velika priložnost za Pogačarja! Vingegaard in Pogačar "Mora biti pameten!" Šport Legendarni kolesar nezadovoljen s Pogačarjem: "To je neumno!" Tadej Pogačar Odločilni teden Šport "Dokler bom lahko dihal, bom..." Tom Pidcock Kršil celo zakon Šport Ne boste verjeli, kaj je Tadejev tekmec za belo majico storil po koncu etape dirka po Franciji Kaj je s Slovenci? Šport Kaos na Touru! Testiranje razkrilo nove okužbe, usoda kolesarjev še neznana
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice