Šport > Kolesarstvo
1818 ogledov

Pogi tudi o rivalstvu z Roglo: Ko tekmujeva eden proti drugemu...

Tadej Pogačar Sportida
Pri Cyclingnews so opravili daljši intervju z dvakratnim zmagovalcem dirke po Franciji.

Tadej Pogačar bo pri 23-letih poskušal postati šele šesti kolesar v zgodovini (po Louisonu Bobetu, Jacquesu Anquetilu, Eddyju Merckxu, Miguelu Indurainu in Chrisu Froomu), ki bi mu trikrat zapored uspelo osvojiti dirko po Franciji.

Na francosko pentljo, ki se bo začela 1. julija, se odpravlja kot velik favorit, njegove največje tekmece pa strokovnjaki vidijo v ekipi Jumbo-Visma, kjer računajo, da se bosta za vrh s pravkaršnim zmagovalcem dirke po Sloveniji spopadla tako Primož Roglič kot lani drugi Jonas Vingegaard.

"Pričakovanja v zvezi z mano rastejo, tudi sam pričakujem, da bom napredoval z enako mero. A na neki točki se bo to ustavilo in tudi na to moram biti pripravljen. Reči gredo lahko tudi narobe, a takšno je življenje. Nekatere stvari lahko opraviš stoodstotno, vendar se lahko zgodi, da se pripeti nekaj, na kar nimaš vpliva. Treba je sprejeti, da lahko gre nekaj narobe," je v pogovoru za cyclingnews dejal Pogačar, ki mu tretji napad na rumeno majico prepreči kakšen padec, trenutek nepozornosti na eni izmed etap, pa tudi pozitiven test na koronavirus.

Dosedanji uspehi so pred Tourom dvorezen meč. "Sam si bolj samozavesten, samozavestnejša je tudi celotna ekipa. A splošno prepričanje v tvoje sposobnosti prinaša tudi več pritiska. Veliko ekip in kolesarjev dirka le proti tebi. Iz leta v leto je zato težje, vendar me to ne moti. Zame je to izziv, saj se rad dokazujem tudi samemu sebi," pravi Pogačar.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred dirko po Sloveniji in po višinskih pripravah v Italiji je sicer nekaj časa prebil pri preučevanju ključnih etap v Alpah in Pirenejih, na cesti pa se je spoznaval tudi s traso 41 kilometrov dolgega kronometra v Rocamadourju, ki bo na sporedu v 20. etapi. "Če ne odkolesariš dobrega kronometra, lahko tam vsekakor izgubiš celotno dirko," je prepričan kolesar iz Klanca pri Komendi, ki je pred dvema letoma prvo rumeno majico prav tako dobil v predzadnji etapi, ko je bila na sporedu vožnja na čas. A takrat na drugačnem profilu proge, ko je na vzponu na Planche des Belles Filles ugnal Rogliča.

Ta bo tudi tokrat njegov veliki tekmec, vendar Pogačar svojega rojaka ni želel izpostaviti in tako poudariti rivalstvo, ki si ga želi večina svetovnih medijev: "Zagotovo sodi med kolesarje in ekipe, ki jih bo potrebno spremljati. Do zdaj, ko sva tekmovala eden proti drugemu, šlo je za najtežje dirke, so padali rekordi... Letos ne bo nič drugače in veselim se boja z njim."

Šport: George Bennett Boji se, da... Šport Tadejev moštveni kolega svari Rogliča in Pogačarja: "Da se ne bi..." Vingegaard in Roglič Jumbo-Visma Šport Rumena majica za Rogliča znova ne bo edini cilj

"Vendar je na Touru veliko kandidatov za zmago, saj gre za največjo dirko. Zato ne bom celotne pozornosti usmerjal le vanj, moral bom paziti na vse tekmece," je še dodal.

V prihodnosti se lahko tudi zgodi, da bo Pogačar izpustil kakšnega od naslednjih Tourov: "Lahko si predstavljam kakšno leto brez Toura, a za zdaj je to glavni cilj. Letos gremo nanj, v naslednjih letih bomo še videli. A običajna odločitev bo vsekakor nastop na dirki po Franciji."

roglič pogačar | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice