Šport > Kolesarstvo
14634 ogledov

Poslovila se je kolesarska legenda, ki je slavila tudi na Touru

Federico Bahamontes Profimedia
V 96. letu starosti je umrl 'Orel iz Toleda'.

Po poročanju španskih športnih časopisov, med njima sta Marca in As, je umrl legendarni španski cestni kolesar Federico Bahamontes, ki je 9. julija praznoval 95. rojstni dan. 'Orel iz Toleda' je bil znan kot izjemen kolesar v gorah, ob 100. izdaji dirke po Franciji pa so ga pred desetimi leti izbrali za najboljšega hribolazca v zgodovini tega športa.

Bahamontes, ki je v svetu kolesarstva užival status legende, je nastopal med letoma 1949 in 1965, v tem času pa enkrat osvojil dirko po Franciji (1959) in postal prvi Španec s tem dosežkom. Do danes je bil najstarejši živeči zmagovalec Toura.

Še bolj znan kot po zmagi na Touru pred 64 leti je bil po kolesarjenju v gorskih etapah. Na dirki po Franciji je osvojil šest majic najboljšega hribolazca (1954, 1958, 1959, 1962, 1963, 1964), skupaj pa je v etapah na Touru zmagal sedemkrat.

Leta 1957 je postal sploh prvi kolesar, ki je na vseh treh tritedenskih pentljah osvojil majico najboljšega v gorah. Na Vuelti mu je to uspelo dvakrat, na Giru pa enkrat. Skupaj ima 11 etapnih zmag na največjih dirkah. Obenem je bil večkratni prvak prestižnih gorskih preizkušenj.

Federico Bahamontes | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob zmagi na Touru ima še drugo mesto na Vuelti (1957) ter drugo in tretje mesto na francoski pentlji v letih 1963 oziroma 1964. Gira nikoli ni končal višje od 17. mesta, nastopil pa je trikrat.

Po upokojitvi leta 1965 je v domovini odprl trgovino s kolesi in motorji. Leta 2013 ga je posebna žirija ob 100. izdaji dirke po Franciji izbrala za najboljšega hribolazca v zgodovini. Med žiranti je bil tedaj med drugimi tudi Francoz Bernard Hinault, petkratni zmagovalec domače pentlje. Nagrado ob nazivu je prejel iz rok tedanjega francoskega predsednika Francoisa Hollanda.

Maja 2018 so v Toledu razkrili še bronast kip z njegovo podobo trgu Miradero.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice