Šport > Kolesarstvo
5334 ogledov

Poglejte ti dve fotografiji, vmes je minilo 11 let, zdaj zraven tudi Pogi

Tadej Pogačar Profimedia
Stara znanca znova na zmagovalnem odru.

Pred cestno vožnjo na svetovnem prvenstvu v Glasgovu so med največje favorite uvrstili Mathieuja van der Poela, Wouta Van Aerta in Tadeja Pogačarja, trojica, ki se je spomladi vseskozi borila tudi na klasikah, pa je omenjeno vlogo potrdila z uvrstitvijo na zmagovalni oder.

Nizozemec Van der Poel je letos že osvojil spomenika Milano-Sanremo in Pariz-Roubaix, Pogačar pa je slavil na dirki po Flandriji, ko sta kot prva za njim v cilj prikolesarila prav omenjena tekmeca. Ker bo dirka po Lombardiji, v zadnjih dveh letih jo je dobil prav slovenski as, še na sporedu, se je zmaga na najprestižnejših enodnevnih dirkah trojici izmuznila le na preizkušnji Liege-Bastogne-Liege, ki jo je po padcu in odstopu Pogačarja že drugič zapored dobil Belgijec Remco Evenepoel. Ta se v Glasgowu ni uspel kosati z omenjenimi tremi in je prepričljivo izgubil majico svetovnega prvaka.

Do prve mavrične majice med člani v cestnem kolesarstvu, eno je leta 2013 osvojil tudi kot mladinec, je prišel Van der Poel, ki pa ima v svoji zbirki že precej podobnih lovorik, saj je v ciklokrosu že petkrat postal svetovni prvak (2015, 2019, 2020, 2021 in 2023). Ob tem je še največkrat 'nastradal' njegov večni 'tekmec' Van Aert. Ta je sicer na SP v ciklokrosu osvojil zlato v letih 2016, 2017 in 2018, od leta 2015 pa sta tako oba skupaj le enkrat prepustila zmago, leta 2022 je slavil Britanec Tom Pidcocok. 

'Nesrečni' Van Aert je v Gla2gowu sicer prišel do svoje četrte srebrne kolajne v cestnem kolesarstvu, druge na cesni dirki, dve pa ima tudi s kronometrov.

Oba šampiona sta si tako že celo desetletje navajena deliti zmagovalni oder, prvič pa se je to zgodilo že leta 2012, ko sta v mladinski konkurenci svetovnega prvenstva v ciklokrosu zasedla prvo in drugo mesto, tudi takrat je bil boljši Van der Poel. Po zmagi v Glasgowu sta tako hitro po socialnih omrežjih zaokrožili fotografiji, ki ju loči 11 let.

Veliko se ni spremenilo, Belgijec je sicer prerastel Nizozemca, takrat obetavnega Francoza Quentina Jauréguija, ki mu nato kariera ni stekla v podobno smer in je zdaj član amaterske ekipe Dunkerque Grand Littora, pa je na stopničkah zamenjal Pogačar.

 dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice