Šport > Kolesarstvo
9050 ogledov

Roglič padel in le stežka znova sedel na kolo

Primož Roglič Profimedia
Hud padec slovenskega šampiona. Ta je dan vseeno zaključil z rumeno majico, a ...

Primož Roglič (Bora-hansgrohe) je na dirki po Baskiji slabih 40 kilometrov pred koncem tretje etape grdo padel. Slovenski as se je na tleh znašel v enem izmed hitrih zavojev, kar nekaj časa pa je nato potreboval, da se je vrnil na kolo. Čeprav je že izgledalo, da bo sedel v avtomobil in odstopil, je po hitrem pregledu zdravnika nadaljeval s preizkušnjo. Vprašanje je bilo, če je bila odločitev pravilna, saj je na kolesu nekaj časa izgledal precej nestabilno.

Kar nekaj kolesarjev Bore je počakalo svojega kapetana, v ospredju pa ostale ekipe niso navijale tempa, saj po nepisanem pravilu niso želele izkoristiti padca vodilnega. Razlika je vseeno narastla že na več kot dve minuti.

Trideset kilometrov pred ciljem je Roglič s svojimi pomočniki zaostanek zmanjšal na 1:31, dva kilometra kasneje pa je načeti Zasavec kolesaril le še 47 sekund za glavnino. Porajalo se je vprašanje, kako se bo ob poškodbah odrezal na zadnjem vzponu, ki je bil vse bližje.

Skupina je preostale kolesarje ujela 26 kilometrov  pred ciljem. Roglič je še nekaj časa ostal na začelju kolone, ni iskal boljše pozicije pred klancem, Matteo Sobrero je počakal spremljevalni avtomobil in kapetanu nato prinesel nova zaščitna očala.

Začel se je vzpon na  Lizarrusti (6,4 km/4,7 %). Pri moštvu Bora-hansgrohe so opravili dobro delo in v dobrem kilometrtu in pol Slovenca pripeljali v ospredje glavnine.

Louis Meintjes (Intermarché - Wanty) se je 20 kilometrov pred ciljem v lovu na majico za najboljšega hribolazca odločil za samostojen napad, beg Južnoafričana pa ni pretirano zaskrbel preostale kolesarje. Ti so ga ujeli na spustu. Do cilja je bilo še 15,5 kilometra.

Slabih devet kilometrov pred ciljem je bil na sporedu še leteči cilj, Roglič pa se po pričakovanjih ni pomeril za bonus sekunde. So se pa za njih 'udarili' preostali favoriti. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) je bil najhitrejši in si je tako priboril tri sekunde, Isaac Del Toro (UAE Team Emirates) dve, Jonas Vingegaard (Visma - Lease a bike) pa eno.

'Zmedo' po letečem cilju so izkoristili Marc Soler (UAE Team Emirates), Nelson Oliveira (Movistar) in Gorka Izagirre (Cofidis), ki so se podali v beg. Trojica je bila ujeta tri kilometre pred ciljem.

Postalo je jasno, da bo o zmagovalcu odločil sprint. V veliki gneči in boju za mesta je prišlo do množičnega padca. Med favoriti je bil vanj vključen tudi Juan Ayuso (UAE Team Emirates).

Na koncu je slavil Quinten Hermans (Alpecin - Deceuninck) pred Edoardom Zambaninijem (Bahrain - Victorious) in Alexom Aranburujem (Movistar).

Roglič je v cilj prišel s prvo skupino, bil je 18. Po etapi ga zagotovo čaka podrobnejši zdravniški pregled. Njegov nastop v četrtek je verjetno pod vprašajem.

Obdržal je sicer rumeno majico, po treh etapah ima sedem sekund naskoka pred Evenepoelom ter deset pred Dancem Mattiasom Skjelmosejem (Lidl-Trek). Vingegaard zaostaja 14 sekund.

V četrtek bo na sporedu sicer četrta etapa od Etxarri Aranatza do Legutia (159 km). Kolesarje čakajo štirje kategorizirani vzponi, najtežjih pa je zadnjih 42 km, ko si bodo po vrsti sledili krajši klanci Olaeta (1,9 km/9 %), Untzilla (2,3 km/8,5 %) ter Leintz Gatzaga (3 km/8,7 %), ki ga bodo prečkali vsega 9,3 km pred ciljem.

Komentarjev 4
  • Idioti 20:32 03.april 2024.

    Pa kakšna je to dirka po gorati Baskiji , ko vseh 200 kolesarjev naenkrat hoče in pride v cilj .

  • Idioti 20:30 03.april 2024.

    Zato ker nastopa na vaški dirki . na kateri nastopajo še polprofi ekipe , ki delajo padce ! Ker ES ni snemal , ga je mogoče podrl tudi njegov iz ekipe !

  • BenX 18:58 03.april 2024.

    Jaz ne vem, je samo on tolko na riti ali so vsi cepiklisti tak nerodni?

Sorodne novice