Šport > Kolesarstvo
9112 ogledov

Roglič pojasnil, zakaj sploh ni poizkusil sprintati za zmago

Primož Roglič Profimedia
Roglič je na drugi etapi dirke po Baskiji skrbel zgolj za to, da varno pride do cilja.

Francoz Paul Lapeira (Decathlon AG2R) je zmagovalec druge etape 63. dirke po Baskiji. Na trasi od Iruna do Kanbe (160 km) je 23-letnik slavil po sprintu večje skupine. V skupnem seštevku je v vodstvu ostal slovenski as Primož Roglič (Bora-hansgrohe), ki je v dežju varno prečkal ciljno črto v prvi skupini.

Največjo nevarnost za glavnino je danes predstavljal predvsem dež, ki je zmočil ceste v drugi polovici trase. Ekipe kolesarjev, ki ciljajo na skupno zmago in etapno zmago v sprintu, so bile posledično nekoliko bolj previdne, vseeno pa so ubežnike ujele 13 km pred ciljem in se na koncu udarile za etapno zmago.

Kisovčan je bil v zadnjih nekaj 100 metrih etape nekoliko zaprt, na mokri cesti pa je prišlo tudi do nekaj prerivanja in stikov, zaradi česar nato 34-letni Kisovčan ni sprintal za visoko uvrstitev in je na koncu zasedel 29. mesto. Čeprav v ospredju ni ostalo veliko dobrih sprinterjev in bi se Roglič morda lahko celo boril za etapno zmago, se tokrat za kaj takega iz previdnosti ni odločil.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Etape nismo nadzorovali, da bi na koncu sprintali za zmago. Tega nismo načrtovali. Dež je v glavnino vnesel nekaj živčnosti, zato so vse ekipe želele biti v ospredju. Ubežnike smo ujeli bolj zaradi tega in na koncu je prišlo do sprinta večje skupine," je etapo v izjavah, ki jih je delilo njegovo moštvo, ocenil Roglič.

"Sprintal sem zgolj zato, da bi preživel. Vedel sem, da moram ostati blizu. Ostali kolesarji so močno pritisnili in se udarili za zmago. Na dirkah ni več lahkih etap, vsi kolesarji so zelo močni in iz dneva v dan iščejo svoje priložnosti. Vseeno je bil to za nas dober dan," je še o tem, zakaj se je boril, da bil v ospredju, a ni poizkusil sprintati za zmago, dejal slovenski as.

V skupnem seštevku je vseeno obdržal vodstvo in ima deset sekund naskoka pred Dancem Mattiasom Skjelmosejem Jensenom (Lidl-Trek) in Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-Quick Step). Četrti je Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates) s 14 sekundami zaostanka, peti pa Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), ki za nekdanjim moštvenim kolegom zaostaja 15 sekund.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:09 03.april 2024.

    Zato ker čaka na hribe,in za zdaj počiva,to je to

Sorodne novice