Šport > Kolesarstvo
20652 ogledov

Sramota na elitni dirki! Kolesarski as med in po etapi udaril nasprotnika

Hugo Page Juan Sebastian Molano Reševalni pas/Twitter
Kolumbijski sprinter je bil diskvalificiran s Kriterija Dauphine, potem ko je najprej še med dirko in kasneje v cilju udaril francoskega kolesarja.

Juan Sebastian Molano je bil uradno diskvalificiran s Kriterija Dauphine, potem ko so ga kamere ujele, kako namerno udari drugega kolesarja, Francoza Huga Paga.

Kolumbijskega sprinterja, ki nastopa za moštvo našega Tadeja Pogačarja UAE Team Emirates, je na kameri ujel ujel spremljevalni helikopter, kako najprej kolesarja ekipe Intermarche-Wanty-Gobert najprej odrine, nato pa se z njim zaplete v prepir tekom zadnjih 10 kilometrov šeste etape.

Po končanem prepiru pa se Molano še vedno ni umiril, temveč je stegnil svojo roko ter udaril 20-letnega nosilca zelene majice za (tretjega) najboljšega kolesarja po točkah (majico si je sposodil od vodilnega Wouta van Aerta, ki je nosil rumeno majico vodilnega kolesarja, medtem ko je drugouvrščeni Ethan Hayter nosil majico za najboljšega mladega kolesarja dirke).

Toda tudi tu se še ni končalo, saj se je par srečal tudi v ciljnem prostoru, kjer je Molano ponovno udaril Paga v glavo, čeprav tokrat ne tako silovito, bolj mu je primazal klofuto. Kolumbijec je bil nato poklican pred komisarje dirke, kjer so si skupaj ogledali posnetek incidenta, Molano pa je lahko podal svojo obrambo incidenta. Toda tudi ta ni zadostovala.

Ko se je vrnil na ekipni avtobus, je namreč izvedel, da je bil diskvalificiran z dirke. Njegovo potezo so namreč komisarji ocenili za zelo nevarno, kar po navadi pomeni diskvalifikacijo.

V uradni izjavi ekipe naj bi se Molano sicer opravičil za "nevarno napako", obenem pa naj bi se zavedal, zakaj je bil diskvalificiran, toda novinarjem zbranim ob progi je ponudil povsem drugačno zgodbo, v kateri je na polno udaril po Pagu, s katerim naj bi imel težave že celotno dirko.

Kriterij Dauphine Kriterij Dauphine Šport Favoriti so se ušteli, Roglič še vedno v odlični poziciji

"Bližajoč se cilju je bilo vse tako hitro in napeto, tako da sem za trenutek izgubil nadzor nad seboj ter napravil nevarno napako. Rad bi se opravičil Hugu Pagu in vsem kolesarjem zaradi tega, kar se je zgodilo. Razumem, zakaj sem diskvalificiran, in lahko le rečem, da svoje dejanje obžalujem in se bom iz njega kaj naučil," se je glasila uradna verzija ekipe.

Toda potem ko je zapustil prostor komisije dirke je za zbrane novinarje obrnil ploščo. "Z njim sem imel težave od prvega dne dirkanja. Na drugi etapi, ko so zmagali ubežniki, sem zaradi njega skoraj pristal na tleh. Takrat sem mu rekel, naj tega ne ponovi."

Juan Sebastian Molano | Avtor: Profimedia Profimedia

"Danes, približno 10 kilometrov do cilja, pri hitrosti 80 kilometrov na uro, je želel zamenjati linijo. Vozim se v svoji smeri, pride mi iz druge smeri in želi zamenjati linijo in pri tem me zadane. Do cilja je bilo le še 10 kilometrov, vsi smo bili pod stresom, peljali smo se 80 kilometrov na uro... Vem, da to, kar sem storil, ni bilo prav, toda... Nekateri bodo razumeli, da sem bil sit tega človeka."

"Seveda mi je žal, ne rad počnem takšne stvari. Toda med napetostjo dirke sem to vendarle naredil. Rad bi šel do njega in mu pojasnil, zakaj je prišlo do tega. Zaradi tega, kar se je zgodilo prvi dan, kar se je dogajalo kasneje. Saj tega nisem videl samo jaz. Polovica glavnine je to videla."

Novinarji so nato Molana vprašali še o incidentu po ciljni črti, toda kljub zmedi pri prevajanju vprašanja, je na koncu Molano zatrdil, da je bil Page tisti, ki je udaril njega. Član tekmovalne komisije je nemudoma zaprosil novinarja danske televizije, če si lahko ogleda posnetek, toda iz njega je očitno, da je bil Molano tisti, ki je podelil zaušnico svojemu sovražniku. Po pregledu tega posnetka komisarji seveda niso spremenili odločitve.

Hugo Page | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Svoje pa je imel povedati tudi Hugo Page, ki je po koncu etape besnel v ciljnem prostoru, Molana pa je označil za zmešanega. "10 kilometrov do cilja me je udaril po čeladi ter užalil. Ni bil zadovoljen, ker naj bi se vrinil pred njega. Toda to je del dirkanja. Z mojega vidika sem zgolj držal svojo linijo. Vse od začetka sem imel same čiste sprinte in še več, vse sem opravil sam. Nikoli nisem nikogar motil."

Page je še dodal, da se mu Molano še ni upravičil ter da je bil Kolumbijec že v preteklosti udeležen v podobne incidente. "Ni prvič, da je storil kaj takega. To ni normalno. Udarec je bil resnično močan. On je zmešan."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice