Šport > Kolesarstvo
2376 ogledov

Takšen pekel na kraljevski etapi čaka rdečega Rogliča

Primož Roglič Vuelta Epa
Kolesarji na dirki po Španiji bodo danes opravili zadnjo zahtevno gorsko etapo. V odličnem položaju je slovenski as.

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je v sredo storil velik korak proti skupni zmagi na dirki po Španiji. Po izjemni predstavi je prevzel vodstvo v boju za rdečo majico in proti najbližjim tekmecem pridobil več kot minuto in pol. Tako je na dobri poti, da še tretjič zapovrstjo postane kralj španske pentlje.

Danes ga na tej poti čaka 162,6 km dolga 18. etapa od Salasa do vrha povsem novega vzpona na Vuelti, Altu d'El Gamoniteira. Gre za brutalen asturski klanec, ki po povprečnem naklonu spominja na sloviti Angliru.

Primož Roglič Vuelta Tekmec Šport S temi besedami je Bernal po etapi označil Rogliča

Vzpon Gamoniteiru je dolg 14,6 km s povprečnim naklonom kar 9,8 odstotka. Že pred zadnjim klancem bosta na vrsti še dva zahtevna vzpona na Puertu de San Llaurienzu (9,9 km/8,6 %) in Altu de la Cobertoria (7,9 km/8,6 %), kar današnji trasi upravičeno daje naziv kraljevska etapa.

Karavana bo danes na pot krenila nekaj minut čez 13. uro, v cilju pa najboljše pričakujejo okoli 17.30.

Po Rogličevi samostojni akciji v 17. etapi je danes glavno vprašanje, kaj sploh še lahko storijo najbližji tekmeci v lovu na rdečo majico. V skupnem seštevku ima namreč 31-letni Kisovčan zdaj 2:22 minute naskoka pred Špancem Enricom Masom in 3:11 minute pred Kolumbijcem Miguelom Ángelom Lópezom (oba Movistar). Četrti je Avstralec Jack Haig (Bahrain Victorious) z zaostankom 3:46. Kolumbijec Egan Bernal in Britanec Adam Yates (oba Ineos Grenadiers) pa na šestem in sedmem mestu zaostajata 4:29 oz. 4:45 minute.

Glede na to, da ima olimpijski prvak Roglič v nedeljski zadnji etapi še asa v rokavu v podobi 33,8 km dolgega kronometra, bi moral pri Strahoveljčanu slediti res drastičen padec v formi, da bi lahko tekmeci upali na preobrat v lovu na rdečo majico.

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 10:06 02.september 2021.

    Pojma nimate, v soboto je še ena gorska etapa!!!