Šport > Kolesarstvo
14316 ogledov

Dober, boljši, Roglič! Razbil tekmece za rdečo majico

Primož Roglič Epa
Sedemnajsta etapa se je odvila povsem po željah slovenskega asa, ki ima zdaj lepo prednost v skupni razvrstitvi. Najbližji zasledovalec zaostaja za več kot dve minuti in dvajset sekund.

Tekmeci Primoža Rogliča so pred sredino etapo upali, da se bo ponovila zgodba iz lanskega leta, ko je kasnejši zmagovalec Vuelte izgubil nnekaj časa na vzponih v asturijskih klancih. Pred nedeljsko etapo, ko bo na sporedu skoraj 34 kilometrov dolga vožnja na čas, si morajo nasprotniki slovenskega asa namreč po predvidevanjih nabrati nekaj prednosti. Tako se je obetala zelo napeta etapa z zaključnm vzponom na Lagos de Covadonga.

Rogla je imel pred 17. etapo 1:36 zaostanka za nosilcem rdeče majice Oddom Christianoom Eikingom, za drugouvrščenim Guillaumom Martinom je zaostajal 42 sekund. Francoz je sicer grdo padel v torkovi etapi in je bil pred tokratno zahtevno preizkušnjo precej pesimističen glede svojih možnosti. "Bolečine čutim vsepovsod. Imam težave z levo nogo in hrbtom, a še najbolj z rebri. Težko diham. Včeraj sem se slabo počutil, zato pred današnjo etapo nisem samozavesten," je tako pred preizkušnjo dejal Francoz.

Etapa v živo:

  • 170 km do cilja: Jan Tratnik se je uspel pridružiti še sedmerici kolesarjev, ki si je nabrala nekaj sekund prednosti pred glavnino, a prave razlike ni bilo.
     
  • 162 km do cilja (12.55): Osmerica ubežnikov je ujeta še pred prvim kategoriziranim vzponom. Kolesarji so se najprej spopadli sicer s klancem III. kategorije na Altu de Hortigueru.
     
  • 157 km do cilja (12.59): V beg se je podalo novih sedem kolesarjev, v ozadju je napade pred tem nadzirala predvsem Rogličeva ekipa Jumbo-Visma.
     
  • 151 km do cilja (13.09): Ubežna skupna je bila ujeta na vzponu. Tempo je bil v lovu za ubežniki kar visok, že na Altu de Hortigueru so tako začeli odpadati prvi kolesarji. Med njimi je bil Kenny Elisonde, ki je nato sestopil s kolesa in končal z dirko. Jan Polanc je kot prvi prečkal gorski cilj in osvojil tri točke.
  • 139 km do cilja (13.24): Polanc se je sam odpeljal naprej in verjetno upal, da se mu v begu pridruži še kdo. Beg Slovenca se je nato končal po dobrih štirih kilometrih. Povprečna hitrost v etapi je do tega trenutka znašala norih 51,2 km/h, kar bi se lahko poznalo v zaključku etape.
     
  • 120 km do cilja (13.44): Še vedno ni uspešnega bega.
     
  • 115 km do cilja: Glavnina se je razcepila na dva dela, v prvi polovici je bilo okoli 40 kolesarjev. A ti niso pretirano sodelovali, Rogličevi moštveni kolegi so nekoliko bolj stopili na pedala in poskrbeli, da se je peloton znova združil. Odstopil je tudi kolesar Astane Luis Leon Sanchez.
     
  • 107 km do cilja (14.00): Začetek vzpona na La Collada Llomena: 7.6km, 9.3%. Znova se je odlepila velika skupina kolesarjev.
     
  • 104 km do cilja (14.08): Glavnina je popustila, razlika je hitro narastla na minuto. Med približno tridesetimi kolesarji je bil tudi Tratnik, zraven so še Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Diego Andres Camargo (EF Education Nippo), Sergio Henao (Team Qhubeka NextHash), Angel Madrazo (Burgos-BH), Matteo Trentin (UAE)  ...
     
  • 102 km do cilja (14.14): Van Baarle, Madrazo, Camargo in Sylvain Moniquet (Lotto-Soudal) so se nekoliko odlepili od ostalih ubežnikov, kasneje sta van Baarle in Camargo nekaj časa ostala sama, a ju je pred mejo stotih kilometrov do cilja ujel Trentin, ki je za sabo popeljal še nekaj tekmecev. Skupina je štela 20 kolesarjev.
     
  • 100 km do cilja (14.22): V glavnini so tempo navili pri Ineos Grenadiers, na čelo je bil poslan Pavel Sivakov. Razlika se je začela topiti. S samostojnim napadom se je ubežnikom skušal priključiti Mikel Landa (Bahrain Victorious). Ta je sicer v prvih dveh tednih presenetljivo izgubil veliko časa glede na konkurente v boju za skupno zmago.
     
  • 98 km do cilja (14:29): Trentin je vzpon s kolegi, ki se jim je priključil tudi Landa, zaključil 50 sekund pred ostanki glavnine, ki se je že otresla nosilca rdeče majice. Eiking je proti vrhu namreč izgubil priključek in ostal povsem sam.
  • 93 km do cilja (14.35): Norvežan se je na spustu vrnil v glavnino. Ob deževnih kapljah se je sicer ta v dolino spuščala zelo previdno. Razlika do ubežnikov se je znova začela večati.
     
  • 84 km do cilja (14.45): Za samostojni beg se je odločil Olivier Le Gac (Groupama - FDJ), ki si je prikolesaril nekaj več kot 20 sekund naskoka. Na čelu glavnine so lov prevzeli kolesarji Jumbo-Visme (+1:42).
     
  • 73 km do cilja (14.57): Jumbo-Visma je ujela preostale ubežnike, Le Gac je kolesaril 50 sekund pred vsemi. Začelo je močno deževati, naslednji spust bo zelo zahteven.
     
  • 63 km do cilja (15.14): Kolesarji so se začeli še drugič vzpenjati na La Collado Llomeno. Znova so na čelo krenili kolesarji Ineosa, kar je napovedalo napad. Prednost Le Gaca se je povsem stopila, ujet je bil že v prvem delu vzpona. Ponovno je hitro stik izgubil Eiking, ki se je tako poslovil od rdeče majice. Skupina okoli Rogliča in ostalih favoritov se je hitro redčila.
     
  • 61 km do cilja (15.22): Napad Egana Bernala, ki mu je lahko sledil le Roglič. Poskušal se jima je pridružiti še Miguel Angel Lopez, a neuspešno.
  • 59 km do cilja (15.27): Skupina z Enricom Masom, Adamom Yatesom in Jackom Haigom zaostaja 35 sekund, pred njimi je Lopez. Eiking je že minuto in pol zadaj.
     
  • 56 km do cilja (15.35): Bernal in Roglič sta prva prišla na vrh vzpona. V zasledovalni skupini so lovili kolesarji Bahrain Victoriusa za Jacka Haiga. Zaostali so za 42 sekund. V skupini je bil povsem na začelju tudi Martin. V virtualnem seštevku sta bila takrat tako Slovenec kot Francoz v rdeči majici. Eiking je namreč zaostajal že za približno 1:50.
     
  • 50 km do cilja (15.43): Bernal, ki sicer enega izmed ovinkov po manjši napaki vzel zelo na široko, in Roglič sta na spustu pridobivala na času. Naskok je narastel na minuto. Roglič, ki mu ni bilo potrebno napadati, se je vseskozi držal za Kolumbijcem. Lov pogumnega Eikinga se je medtem končal s padcem. Tik pred njim je grdo padel tudi Aleksandr Vlasov, ki je obležal na cestišču. Norvežan, ta je na mokrem cestišču najverjetneje preveč zaviral ob padcu Vlasova, je nasprotno znova sedel na kolo in nadaljeval dirko.
  • 44 km do cilja (15.50): Bernala je na čelu začel menjati tudi Roglič. Dvojec je imel 1:20 naskoka pred zasledovalno skupino. Konec nevarnega spusta.
     
  • 33 km do cilja (16.02): Primož in Bernal sta si prikolesarila že dve minuti prednosti. Eiking zaostaja nekaj manj kot štiri minute.
     
  • 24 km do cilja (16.14): Prednost ostaja približno enaka, 2:04 do zasledovalne skupine, 4:08 do dosedanjega nosilca rdeče majice.
     
  • 16 km do cilja (16.23): Slovensko-kolumbijski par se je bližal vzponu na Lagos de Covadonga, ki vsebuje tudi 20 odstotkov naklona, v povprečju pa 6,9. Prednost se je zmanjšala na 1:48.
     
  • 12 km do cilja (16.30): Roglič in Bernal sta vzpon začela z minuto in pol prednosti pred zasledovalci. Med temi je 10 kilometrov pred ciljem popustil Guillaume Martin.
     
  • 8 km do cilja (16.42): V zadnjih osem kilometrov sta Slovenec in Kolumbijec vstopila s prednostjo 1:36. Rogla je diktiral tempo, Bernal je vozil na njegovem kolesu. 
     
  • 7,6 km do cilja (16.44): Roglič se je oddaljil od Bernala. V dobrem kilometru si je prikolesaril pol minute prednosti. Lopez je napadel v ozadju, sledla sta mu Yates in Primožev moštveni kolega Sepp Kuss, kasneje sta se priključila še Mas in Haig.
  • 5 km do cila (16.52): Bernal je zaostajal 57 sekund, naslednji zasledovalci 1:49.
     
  • 3 km do cilja (16.57): Zmagovalec je odločen. Odvijajo se le še boji v ozadju. Mas, Lopez, Kuss, Haig lovijo Bernala.

    Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

     
  • Cilj: Slovenski šampion je prepričljivo dobil etapo, z vzklikom je prečkal ciljno črto. Medtem je bil Bernal ujet. Zasledovalci so zaostali 1:35, Rogliču je uslugo naredil tudi Kuss, ki je z drugim mestom tekmecem odščipnil še nekaj bonus sekund. Tretje mesto je osvojil Lopez in s tem dobil zadnje štiri sekunde bonusa. Martin je zaostal za 4:48.

Roglič ima zdaj na prvem mestu 2:22 prednosti pred Masom. Špancu sledijo Lopez (3:11), Haig (3:46), Martin (4:16), Bernal (4:29), Yates (4:45) in Kuss (5:04).

V četrtek bo na sporedu še ena zahtevna etapa v asturijskih gorah. Karavano čaka 162,6 km dolga preizkušnja od Salasa do povsem novega vzpona na Vuelti, Altu d'El Gamoniteira. Dolg je 14,6 km s povprečnim naklonom kar 9,8 odstotka.

Že pred zadnjim klancem pa bosta na vrsti še dva zahtevna vzpona na Puertu de San Llaurienzu (9,9 km/8,6 %) in Altu de la Cobertoria (7,9 km/8,6 %).

Komentarjev 4
  • bogdan76 17:48 01.september 2021.

    skepti,,butl zabit kimislš desi ušula pejt patiha bot.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:17 01.september 2021.

    skeptik vsak se lahko kdaj zmoči. ;)

  • supreme 17:16 01.september 2021.

    Kje je tist novinar k je tko pompozno citiral strokovnjaka kk se bo Rogla zadnj tedn fsral....

Sorodne novice