Šport > Košarka
1149 ogledov

Ameriška športna legenda pristala v kazenski koloniji

Brittney Griner Epa
Ameriško košarkarsko superzvezdnico bodo premestili v rusko kazensko kolonijo.

Ameriška košarkarska zvezdnica Brittney Griner, ki so jo v Himkiju v Rusiji zaradi tihotapljenja mamil obsodili na devet let zapora, bo kazen v Rusiji prestajala v kazenski koloniji, sta danes potrdila njena pravna zastopnika.

Košarkarico so spoznali za krivo neupravičenega pridobivanja, posedovanja ali prevoza mamil in tihotapljenja večje količine mamil. Aretirali so jo na moskovskem letališču Šeremetjevo zaradi suma poskusa tihotapljenja mamil v Rusijo. Igralka je priznala krivdo, vendar je dejala, da je hašiševo olje dala v svojo prtljago, ko je pakirala v naglici in ni imela namena tihotapiti prepovedane droge.

"Zdaj je na poti v kazensko kolonijo," sta v izjavi povedala odvetnika Marija Blagovolina in Aleksander Bojkov. Odvetnika trdita, da Rusija na splošno obvestila o prestajanju kazni zapornikov pošilja po pošti, kar traja do dva tedna. "Nimamo nobenih informacij o njeni trenutni lokaciji ali končni destinaciji," sta povedala.

Brittney Griner | Avtor: Profimedia Profimedia

V ZDA si prizadevajo za njeno izpustitev, vendar pa diplomatska prizadevanja niso obrodila sadov, tudi zaradi naraščajočih napetosti med Washingtonom in Kremljem zaradi ruske invazije v Ukrajini. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je ponovila, da so ZDA Rusiji predložile "znatno ponudbo" za rešitev njenega primera.

"Vsaka minuta, ko mora Brittney Griner prestajati nezakonito pridržanje v Rusiji, je minuto predolga," je dejala predstavnica Bele hiše. Po njenih besedah ameriški predsednik Joe Biden zahteva izboljšanje njene obravnave in pogojev, ki jih bo morda prisiljena prenašati v kazenski koloniji.

V Beli hiši si prizadevajo, da bi ameriško košarkarico in še enega Američana, zaprtega v Rusiji, Paula Whelana, upokojenega ameriškega marinca, ki so ga aretirali decembra 2018 in obtožili vohunjenja, zamenjali za Viktorja Buta, razvpitega ruskega trgovca z orožjem, ki od leta 2012 v ZDA prestaja 25-letno zaporno kazen.

Šport: Šok! Vsaj toliko časa bo ameriška košarkarska zvezda za zapahi - Brittney Griner | Avtor: Profimedia Profimedia

Grinerjeva sicer razen za WNBA ekipo Phoenix Mercury že od leta 2015 istočasno nastopa tudi za Jekaterinburg, kjer je najboljša igralka te ruske ekipe, s katero je trikrat osvojila rusko prvenstvo in kar štirikrat Evroligo. Tokrat pa so jo ob prihodu v Rusijo oblasti priprle zaradi posedovanja konopljine smole v vložkih za elektronske cigarete. Te naj bi uporabljala za zdravljenje bolečin zaradi njenih športnih poškodb, vendar Rusija ne dovoljuje uporabe medicinske marihuane.

32-letna košarkarica je sicer ena velikih ameriških športnih zvezdnic, saj velja za eno najboljših košarkaric na svetu, v svoji karieri pa je enkrat osvojila šampionski prstan, sedemkrat je bila izbrana na tekmo vseh zvezd, dvakrat pa je zaključila sezono kot najboljša strelka lige WNBA in osemkrat kot najboljša blokerka. Trikrat je bila izbrana v prvo peterko lige in trikrat v drugo, dvakrat pa je bila izbrana za najboljšo obrambno igralko lige. Leta 2016 in 2021 je z ameriško košarkarsko reprezentanco osvojila tudi zlato olimpijsko medaljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice