Šport > Košarka
600 ogledov

Analiza: Preveč informacij lahko škodi, nekaj reči zadržiš zase

Eurobasket 2022 Saša Despot
Jernej Valentinčič, pomočnik selektorja, je opravil podrobno analizo naslednjega tekmeca Slovenije.

Slovenska košarkarska reprezentanca bo danes ob 20.30 zaigrala proti Madžarski. Ta je v prvem krogu skupine v Kölnu morala priznati premoč košarkarjem iz Bosne in Hercegovine, Slovenci pa so bili boljši od Litve. Takoj po zmagi nad Litovci je moral še dodatno delo opraviti pomočnik selektorja Jernej Valentičič, ki je analiziral igro vzhodnih sosedov.

"Prednost Madžarov je predvsem v tem, da so sproščeni. Oni v tej skupini smrti vedo, da nimajo kaj izgubiti. Tako so v četrtek zaigrali tudi na začetku dvoboja z BiH, razleteli so se po parketu. Naj ne zveni podcenjevalno, ampak nimajo te kakovosti kot najboljše ekipe. Dokler igrajo spoščeno so lahko dobri, ko pa jim pade ritem, se začnejo težave. Tam so njihovi tekmeci na prvi tekmi tudi obrnili dvoboj v svojo korist," je tekmeca slovenskim medijem predstavil Valentinčič.

Največ pozornosti bo treba posvetiti igralcem kot so Ádám Hanga, zdajšnji član madridskega Reala, prej Barcelone, Dávid Vojvoda, ki je lahko 'strelec-ubijalec' na položaju dvojke, in naturalizirani Američan Mikael Hopkins. Slednji je bil dve sezoni tudi član Cedevite Olimpije.

"Madžari so precej napredovali, mi smo se z njimi pred dvema letoma pomerili v kvalifikacijah. Gre za več ali manj ist moštvo, če ne štejemo Hange. Vendar so ti igralci res napredovali. Večinoma igrajo preko branilcev, neke igre pod koš nimajo. Tekalno so zelo dobri, v napadu sta veliko pri žogi Hanga in Vojvoda, je pa slednji tisti, ki ga bo potrebno napadati v obrambi. Prva zadeva je, da ustavimo njihov začetni nalet, druga pa, da ustavimo njihov napadalni skok. S tem smo imeli velike probleme v Münhnu proti Nemčiji (še v kvalifikacijah za SP; op.p.), a smo proti Litvi, ki je po mojem mnenju najboljša skakalna ekipa, to že limitirali. Če bomo mi pravi, potem ne bi smeli imeti težav. Tekmeca pa nikakor ne bomo podcenjevali."

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Če bo šla sicer tekma v pravo smer, nameravajo v slovenskem taboru nekoliko spočiti nosilce igre. "Sigurno. Prvenstvo je dolgo. Če bodo obstajale možnosti za to, se bomo odločili za nekaj takšnega. Mi moramo vsekakor dobiti ta dvoboj, ne glede na kakšen način."

Po tekmi z Litvo je sicer imela zdravniška služba zaradi boja in prejetih udarcev nekaj dela, a nihče od slovenskih košarkarjev ne bo manjkal na dvoboju z Madžari. 

"Pomočniki selektorja smo zadolženi za analizo tekmeca. Izmenično se z njihovo timsko igro ukvarjava Dalibor Damjanović in jaz. Izmenično, eden z eno, drugi z drugo, ker je dela res veliko. Na začetku je sicer nekoliko manj dela, ker smo imeli več časa in smo se lahko pripravili na nasprotnika že nekaj časa. Dragiša Drobnjak je zadolžen za posamezne igralce pri tekmecu. On predstavi karakteristike posameznikov, preden pa vse informacije skupaj podamo igralcem, gremo še do selektorja. On pove, katere stvari damo notri, katere ne, mogoče, če je treba še kaj dodati. Na nas pomočnikih pa je priprava, predlog, kje so bili tekmeci slabi, kje bi mi znali imeti težave," je svoje zadolžnitve pojasnil Valentičič.

košarka ep 2022 Svari fante Šport Saša Dončić presenetil: "To bo za Slovenijo najtežja tekma!"

"Kdaj gremo spat? Zelo pozno. No, pravzaprav zelo zgodaj. Za Madžarsko je bila tista tekma z BiH četrta, ki sem jo analiziral. Imel sem še nekaj časa, zdaj pa ga bo začelo zmanjkovati. Sicer pa se določene stvari ponavljajo, najbolj pomembno je, kako igrajo na zadnjih tekmah, predvsem to, če so s čim v zadnjem času presenetili. Vseh informacij tako ali tako ne moreš dati igralcem, saj bi bili preobremenjeni z njimi. Zna se namreč zgoditi, da se gre potem v prevelike detajle in igralec začne razmišljati o drugih stvareh in ne toliko o svoji igri. Nekatere reči zadržiš zase in mogoče na kaj opozoriš igralca med minuto odmora."

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

košarka ep 2022 SLO-LIT Eurobasket Šport Slovenija z odlično končnico do zmage nad žilavim nasprotnikom košarka ep 2022 SLO-LIT Po zmagi Šport "Rad bi se zahvalil tudi taksistom" košarka ep 2022 SLO-LIT Eurobasket 2022 Šport Zoki: To je bil ključ do zmage košarka ep 2022 SLO-LIT Prepelič: Šport "Gre za sramotno potezo s strani Fibe!" Eurobasket 2022 Miha Šport Junak dvoboja: Luka je izjemen fant
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice