Šport > Košarka
2671 ogledov

Dallas splezal iz luknje, podaljšek, vodstvo, za konec pa ...

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa ne znajo zmagati v gosteh. Tokrat so po podaljšku klonili proti sicer skromnemu Detroitu s 125:131.

Na edini četrtkovi tekmi v ligi NBA so imeli Dallas Mavericks idelano priložnost, da zabeležijo šele drugo gostujočo zmago v sezoni (1-7). Pomerili so se namreč z najslabšo ekipo v ligi. Detroit Pistons, ki so nastopili tudi brez prvega moža Cada Cunninghama, so v tej sezoni zabeležili le pet zmag ob osemnajstih porazih. Gostje so v tekmo krenili s 50-odstotnim izkupičkom (10-10). 

Luka Dončić je odlično odprl tekmo v napadu, v prvih treh minutah je zadel prve tri mete, od tega dve trojki. A gostje do večje prednosti niso prišli, saj so bili podobno uspešni v napadu tudi domači košarkarji. Ti so zadeli vse štiri mete iz igre, a izgubili dve žogi. Po drugem uspešnem metu za tri točke Tima Hardawayja Jr., pri obeh mu je podal slovenski zvezdnik, pa je Dallas povedel s 17:13. 

Takoj zatem je izza črte še enkrat zadel Dončić za +7. Obe moštvi sta bili sicer še naprej 'mlačni' v obrambi in izjemno natančni v napadu, Detroit je prvi met iz igre zgrešil šele po šestih minutah in pol (7/8).

Ko se je kasneje Dallasu nekoliko ustavil met, so gostitelji celo povedli, trikrat so prišli do točke prednosti, 38 sekund pred koncem četrtine pa so povedli za dve točki. Po prvih 12 minutah je bilo sicer 36:36, saj je v zadnjem napadu zasedbe iz Teksasa žogo skozi mrežico poslal Christian Wood. Luka je zabeležil že 14 točk, dva skoka, pet asistenc in dve ukradeni žogi.

Na začetku druge četrtine, ko je Dončić sedel na klopi, se je pri gostih izkazal Maxi Kleber. Nemec je zadel dve trojki, v obrambi pa podelil 'banano'. Dallas je prišel do šestih točk naskoka. A še enkrat več je prednost tudi hitro zapravil, težave je gostom povzročal predvsem novinec Jaden Ivey.

Luka se je na parket vrnil za zadnjih pet minut in 50 sekund v prvem polčasu pri izidu 48:48. V naslednjih minutah je dosegel šest točk, štiri je prispeval Wood, Dallas pa je drugič na tekmi prišel do sedmih točk prednosti. S svojo četrto trojko na dvoboju je namreč Dončić poskrbel za 60:53. Ostali sta še dve minuti do konca četrtine.

V teh so gostje ostali brez točke, domači pa so jih vknjižili osem. Zadnje štiri je prispeval Marvin Bagley III., košarkar, ki je bil na naboru leta 2018 izbran tik pred Slovencem. Takrat so ga kot drugega izbrali Sacramento Kings. Detroit je ob polčasu vodil z 61:60.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Niz domačih se je raztegnil tudi v tretjo četrino, ki jo je s petimi zaporednimi točkami odprl Bojan Bogdanović. A še naprej se je igralo v valovih. Dončić je najprej ustavil niz tekmecev s košem preko omenjenega Hrvata, z zaporednima trojkama pa je Dallas vrnil v vodstvo pri 73:70. Nato je bil znova na vrsti za delni izid 6:0 Detrtoit. Jason Kidd je pri zaostanku treh točk vzel minuto odmora.

Po vrnitvi na parket je Luka prišel do tretje ukradene žoge, v napadu pa se je razigral Hardaway mlajši, ki je nanizal naslednjih sedem točk Dallasa. Vendar je bil še bolj vroč Bogdanović. Ta je zadel tri trojke zapored in Detrtoit odpeljal na 89:82. Hrvat je dosegel 16 točk v tretji četrtini.

Mavericks so znova slabo izvajali proste mete (12/24 do konca tretje četrtine), gostitelji pa so to izkoristili. Najslabše moštvo lige je Dallasu v vsega treh četrtinah nasulo skoraj sto točk. Pred zadnjo četrtino je bilo namreč 99:89.

Začela se je s trojko Reggieja Bullocka, ob tem je bil nad njim storjen še prekršek, z dodatnim prostim metom pa se je prednost Detroita v enem napadu stopila na šest točk. Gostje bi lahko prišli še bližje, vendar so še naprej močno izgubljali skok, po dveh ulovljenih žogah v napadu so domači dvakrat tudi zadeli.

Pred zadnjimi devetimi minutami so Pistons tako še naprej vodili s šestimi točkami razlike, nato pa je trojko zadel Hardaway Jr. Sledila je osebna napaka Detroita v napadu, Wood pa je moštvo iz Teksasa najprej približal na točko zaostanka, nato tudi v vodstvo. A kar naenkrat je znova sledil padec v igri, domači so nanizali šest točk za 109:104.

Na polovici četrtine se je na parket vrnil tudi Dončić, a zgrešil dva meta za tri točke, enega pa tudi Hardaway, ko ga je Slovenec našel samega v kotu. Killian Hayes je na drugi strani z dvema košema Detrtoit popeljal do 113:104. Dallas je več kot štiri minute in pol ostal brez koša, nato je znova zadel Wood in to kljub temu, da je vmes sedel tudi na klop.

Natanko minuto pred koncem je Luka izvajal dva prosta meta in zgrešil oba, vendar so Mavericks pobrali odbito žogo, Dončić pa je nato zadel trojko za 115:117. Detroit je zapravil naslednji napad, 22 sekund pred koncem pa je Bullock izenačil. Pistons so vzeli 'timeout', nato pa imeli skoraj celoten napad za zmago. Isaiah Stewart je prišel do meta za tri točke, vendar zgrešil. Sledil je podaljšek.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

V njem je Dončić dosegel prve štiri točke Dallasa, Bogdanović je zgrešil svojo prvo trojko na tekmi (5/6), Hardaway pa je Mavericks s skokom v napadu in polaganjem popeljal do 123:119.

A v zadnji dve minuti je s prednostjo znova stopil Detroit. Luka je neodločno pristopil do Iveyja, ta je vrgel za tri točke in zadel za vodstvo 125:123.

Po Dončićevi 10. asistenci je z zabijanjem izenačil Wood. Hayes je odgovoril s trojko, na drugi strani jo je zgrešil Hardaway, Hayes pa je bil natančen še enkrat za 131:125.

Po minuti odmora je sledila še napačna podaja Dallasa iz avta in dvoboj je bil dokončno odločen.

Luka je znova odigral kar 41 minut. Imel je zelo soliden met iz igre 13/25 (6/11 za dve točki in kar 7/14 za tri), na cedilu pa ga je še enkrat več pustilo izvajanje prostih metov (2/6). Zbral je 35 točk, k temu dodal še 5 skokov, 10 podaj in tri ukradene žoge. Hardaway Jr. je dosegel 26 točk, Wood 25, popolnoma pa je tokrat 'odpovedal' Spencer Dinwiddie, ki je v 28 minutah ob metu 0/2 zbral dve točki.

Na drugi strani je Bogdanović vknjižil 30 točk, Hayes 22, Bagley III. 19 (13 skokov), Ivey pa 16. Detroit je zbral 20 skokov več kot Dallas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice