Šport > Košarka
7219 ogledov

Dončić dobil nor strelski dvoboj s Curryjem in tudi zmagal

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so serijo porazov prekinili z zmago proti prvakom. Golden State je v Dallasu klonil s 113:116.

Luka Dončić in soigralci so se po treh gostujočih porazih, skupno pa štirih, vrnili v domačo dvorano, kjer so se pomerili z aktualnimi prvaki lige NBA. Golden State Warriors v novo sezono sicer niso vstopili prepričljivo, a so v zadnjem času precej izboljšali formo. Z razmerjem 11-10 so bili pred dvobojem uvrščeni na osmo mesto zahodne konference, še s tri mesta slabšega položaja pa so se v obračun podali Mavericks. Ti so zabeležili 9 zmag in 10 porazov.

To je bil tudi dvoboj najboljših strelcev lige. Dončić je v povprečju dosegal 33.1 točke na tekmo, Stephen Curry pa 31.4 točke. Šlo je tudi za ponovitev finala Zahoda v minuli končnici.

Gostje so dvoboj odprli z metom 2/10 iz igre, vse štiri točke je dosegel center Kevon Looney. Na drugi strani je precej drugače kot na zadnjih tekmah zadeval Tim Hardaway Jr. Ta je prispeval dve trojki in zbral sedem točk pri vodstvu domačih s 15:4. Luka je do polovice četrtine zbral tri točke, pa tudi že tri skoke in podajo. Mete je prepuščal soigralcem, v prvi peterki jih je v prvih osmih minutah manj na koš usmeril le Dwight Powell.

Po Slovenčevi drugi asistenci, trojko je zadel Avstralec Josh Green, je zasedba iz Teksasa že povedla za 15 točk, v naslednjem napadu pa je Maxi Kleber poskrbel za 23:6. Trener Bojevnikov Steve Kerr se je naposled odločil za minuto odmora, v njegovi ekipi je bil presenetljivo še vedno edini strelec Looney.

Curry je svoj prvi met, seveda trojko, zadel dve minuti in pol pred koncem četrtine. Na drugi strani je Luka izvajal proste mete, v prvih 12 minutah jih je imel na voljo šest, zadel je štiri. Ko je tudi sam prvič zadel izza črte za tri točke, se je Dallas vrnil na 15 točk naskoka.

Warriors so proti koncu četrtine le zaigrali nekoliko boljše in se po trojki Jordana Poola približali na -10, a je zadnja beseda v četrtini pripadla slovenskemu zvezdniku. Ta je ujel žogo v napadu, šlo je za njegov šesti skok, in pol sekunde pred koncem zadel od table za 36:24. Dosegel je 11 točk, na drugi strani Curry 8.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugo četrtino sta oba pričela na klopi, prednost domačih pa je bila po dveh zaporednih trojkah Anthonyja Lamba prepolovljena, po košu Draymonda Greena pa se je stopila na vsega štiri točke. Za takšen dosežek je Golden State potreboval le tri minute in pol. 

Na polovici četrtine je Curry s prodorom pod koš poskrbel za 40:42, Kidd pa se je 'spomnil', da ima na voljo kakšen 'timeout'. Po njem se je na parket vrnil tudi Dončić. Že v svoji prvi akciji je z asistenco našel Hardawayja Jr. Na drugi strani se je razigral Curry, Luka je dokaj uspešno odgovarjal.

Warriors so na začetku zadnje minute v prvem polčasu nato prvič na tekmi tudi povedli, vendar je kasneje preostale točke do glavnega odmora prispeval le še Dončić, prav vse s črte prostih metov. Zadel je tri od štirih poizkusov (skupno 6/10). Curry je sicer ob zvoku sirene še prišel do meta za tri točke, a mu ni uspelo zadeti. Ostalo je pri minimalnem vodstvu Dallasa s 55:54.

Luka je zbral 19 točk, kar 8 ulovljenih žog in tri podaje. Curry je dosegel tri točke manj.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretje četrtine se je Dallas nekoliko odlepil. Po dve trojki sta zadela Hardaway Jr. in Dončić, slednji je prispeval še tri asistence za koše soigralcev. Kerr se je po dobrih štirih minutah tokrat že odločil za sklic posveta na klopi. Mavericks so po zabijanju Powella namreč povedli s 73:65.

Na polovici četrtine je Luka v svojo statistiko vpisal še 26. in 27. točko, na drugi strani je s trojko in dodatnim prostim metom odgovoril Curry. Ta je bil pri 25 doseženih točkah. Na semaforju se je izpisal izid 79:76.

Tri minute in pol pred koncem četrtine je Slovenec že dosegel mejo tridesetih točk, ob tem je imel tudi devet skokov in osem podaj.

Razlika je bila tri točke, ko je Luka ukradel žogo in zadel ob prekršku, vendar nato še enkrat več zgrešil prosti met (9/15). Ob le 60-odstotni uspešnosti s črte prostih metov se je Dončić pošteno razjezil nase. 

Dallas je v tretji četrtini sicer dosegel 37 točk, to je bil  rekord sezone za Mavericks v omenjenem obdobju igre. Prvi zvezdnik domačih bi lahko ta dosežek še izboljšal, vendar je ob zvoku sirene zgrešil težek met za tri točke. Ostalo je pri 92:87. 

Dončića, ki je presedel začetek zadnje četrtine, je od trojnega dvojčka ločila le še ena asistenca, vknjižil je že 32 točk, 10 ulovljenih žog in 9 podaj.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Njegovi soigralci so nato hitro zapravili prednost. Spencerju Dinwiddieju so zaradi udarca s komolcem, v glavo je zadel Poola, dosodili 'flagrant 2' prekršek, ki je gostom prinesel prosta meta in žogo s strani, omenjeni igralec pa je moral predčasno pod prho. Dinwiddie je s sarkastičnim nasmehom zapustil parket.

Po slabih dveh minutah igre v zadnji četrtini se je izpisal izid 96:96, ob izključitvi Dinwiddieja in počitku Dončića pa pri Dallasu niso znali prenesti žogo na nasprotno stran igrišča. Zelo hitro so tako sledile še štiri točke gostov. Kidd je vzel minuto odmora.

Luka se je vrnil na parket, v obrambi takoj ukradel žogo, na drugi strani pa zadel met za tri točke. Sledila je še ena izgubljena žoga košarkarjev iz Kalifornije, slovenski as pa je s svojo deseto asistenco našel Hardawayja, ki je Dallas vrnil v vodstvo pri 101:100. To je bil Dončićev 51. trojni dvojček v ligi NBA, peti v sezoni. Tokrat je 'timeout' zahteval Kerr. Ostalo je še osem minut in pol.

Slabo minuto kasneje je Luka poskrbel za +3, a so se Warriors v vodstvo vrnili s trojko dotlej neprepoznavnega Klayja Thompsona. Skoraj dve minuti in pol sta nato mrežici na obeh straneh mirovali, nato je Dončić z izjemno podajo našel Greena, ki je zadel met za tri točke. Dallas je povedel s 106:104.

V naslednji minuti je nato izjemni Slovenec zbral dve ukradeni žogi, po drugi pa se je hitro tudi odločil za met. Sodniki so pri tem opazili, da je stopil na črto in mu priznali le dve točki.

Obe ekipi sta odlično zadevali, po seriji trojk pa je Luka minuto pred koncem zadel iz obrata in Dallas popeljal do 115:112. Pri tem je presegel mejo štiridesetih točk.

Curry je s prostim metom Golden State približal na -2, deset sekund pred koncem pa se je namesto prodora, pred sabo je imel precej prostora, odločil za met za tri točke. A pri manevriranju okoli Kleberja je storil korake.

Dorian Finney-Smith je na drugi strani zadel prvega od dveh prostih metov za 116:113. Drugega je zgrešil, gostje so ulovili žogo in klicali minuto odmora. Ostale so še štiri sekunde in desetinka. Žoga je po nadaljevanju igre prišla do Thompsona, ta je ostal sam, a na srečo domačih zgrešil. Na tekmi je dosegel le pet točk.

Dončić je ob metu 14/27 (trojke 4/9, prosti meti 9/15) zbral 41 točk in k temu dodal še po 12 skokov in podaj ter tudi blokado in 4 ukradene žoge. Hardaway Jr. je zbral 22 točk, Dinwiddie 14, Green pa 13.

Na drugi strani jih je Curry zabeležil 32, Jonathan Kuminga pa 14 ob 10 skokih.

 

Knicks šteli kar do 140

V preostalih dveh tekmah večera NBA so New York Knicks v Detroitu kar s 140:110 nadigrali Pistons, pred tem so na petih medsebojnih tekmah le enkrat slavili. Julius Randle je svoj osemindvajseti rojstni dan tako proslavil z zmago in osebnim rekordom sezone, 36 točkami za Knicks, dodal je še sedem skokov ter po pet podaj in ukradenih žog.

Tudi v Portlandu so izgubili gostitelji, Trail Blazers so klonili proti Los Angeles Clippers s 118:112. Ključni mož za zmago Clippers je bil Norman Powell, ki je 22 od svojih 32 točk zabeležil v zadnji četrtini.

 

* Izidi:
Detroit Pistons - New York Knicks         110:140
Dallas Mavericks - Golden State Warriors  116:113
(Luka Dončić 41 točk, po 12 skokov in podaj v 39 min. za Dallas)
Portland Trail Blazers - LA Clippers      112:118

* Vzhodna konferenca:
Boston Celtics                       17    4   81,0
Milwaukee Bucks                      14    5   73,7
Cleveland Cavaliers                  13    8   61,9
Indiana Pacers                       12    8   60,0
Philadelphia 76ers                   12    9   57,1
Toronto Raptors                      11    9   55,0
Washington Wizards                   11   10   52,4
Atlanta Hawks                        11   10   52,4
Brooklyn Nets                        11   11   50,0
New York Knicks                      10   11   47,6
Miami Heat                           10   11   47,6
Chicago Bulls                         9   11   45,0
Charlotte Hornets                     6   15   28,6
Orlando Magic                         5   16   23,8
Detroit Pistons                       5   18   21,7

* Zahodna konferenca:
Phoenix Suns                         14    6   70,0
Denver Nuggets                       13    7   65,0
New Orleans Pelicans                 12    8   60,0
Memphis Grizzlies                    12    8   60,0
LA Clippers                          13    9   59,1
Sacramento Kings                     10    9   52,6
Portland Trail Blazers               11   10   52,4
Utah Jazz                            12   11   52,2
Dallas Mavericks                     10   10   50,0
Golden State Warriors                11   11   50,0
Minnesota Timberwolves               10   11   47,6
Oklahoma City Thunder                 8   13   38,1
Los Angeles Lakers                    7   12   36,8
San Antonio Spurs                     6   15   28,6
Houston Rockets                       5   15   25,0
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice