Šport > Košarka
1962 ogledov

Dallasu se je to zgodilo prvič v sezoni

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so doživeli drugi poraz v dveh dneh. Tokrat so doma morali priznati premoč Sacramentu s 113:129. Prvič v sezoni so klonili na zaporednih tekmah.

Dallas Mavericks so po porazu v Milwaukeeju odigrali še drugo tekmo v dveh dneh, tokrat so pred domačimi gledalci gostili Sacramento. Ta je v Teksas pripotoval v dobri formi, potem ko se je po lažji poškodbi na igrišča vrnil De'Aaron Fox, so Kings nanizali pet zmag.

Luka Dončić je v minuli sezoni po pravilu izpuščal 'back-to-back' tekme, v tej je vselej zaigral tudi drugi dan bolj zgoščenega urnika. Tokrat celo kljub temu, da je bil pred dvobojem njegov status vprašljiv zaradi bolečin v desnem kolenu.

Slovenec je sicer nadaljeval tam, kjer je zaključil v Milwaukeeju. Že v prvem napadu je namreč zadel trojko. Ob teku v obrambo je sicer z grimasami na obrazu nakazal, da ima nekaj zdravstvenih težav. Vseeno je bil v prvih treh minutah tekme edini strelec domače zasedbe. Naslednje tri točke je namreč dosegel s črte prostih metov, en poizkus od štirih je zgrešil.

Na drugi strani se je razigral Fox, ki je nanizal osem točk za Sacramento in ga popeljal do 16:10. 

Kings so nato povedli tudi s sedmimi točkami razlike, Dončić je najprej zadel za -5, nato pa je s prostima metoma prišel še do svoje 9. in 10. točke. Dallas se je tako približal na 21:24.

V naslednjem napadu je s trojko izenačil Josh Green. Luka je sedel na klop, zbral je še po tri skoke in podaje.

Odličnega novinca Derecka Livelyja II. je zamenjal Dwight Powell, to pa je pod košem izkoristil Domantas Sabonis in Sacramento znova oddaljil na 31:26. 

Powell in Green sta se nato izkazala z ukradenima žogama, Dante Exum pa je po drugi rezultat izenačil na 33. točki. Fox je kasneje zadel dva prosta meta, Kyrie Irving, ki je prav tako imel za sabo fenomenalen večer v Milwaukeeju, pa je s trojko poskrbel za izid prve četrtine. Ta je tako s 36:35 pripadla Dallasu.

Luka se je na parket vrnil na začetku drugih 12 minut. Nekdanji član Dallasa Harrison Barnes je s trojko sicer takoj vrnil Sacramento v vodstvo. 

Kings so prevzeli pobudo, po košu Sabonisa pa je Jason Kidd pri zaostanku 42:48 zahteval minuto odmora.

Na polovici četrtine je Dončić domače približal na 49:53.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

A obramba gostiteljev ni bila na želeni ravni, gostje so se razigrali pri metu za tri točke in že minuto in pol kasneje prišli do prednosti devetih točk. Slovenski as je že pred tem sedel na klop, a ni dolgo ostal izven igre. Na parket se je vrnil pri 56:65.

Kings so zgrešili nekaj metov, a po pravilu prišli do skokov v napadu, nato pa zadeli iz drugih akcij. Razlika je tako ostala devet točk. Petdeset sekund pred koncem polčasa je Dončić zadel met za tri točke, v obrambi pa pobral svoj peti skok na tekmi.

Dallas je krenil v svoj zadnji napad, gostje pa so dobili tehnično napako zaradi obrambnih treh sekund. Irving je s prostim metom poskrbel za 65:70. Luka je nato prodrl pod koš, a zgrešil. Lively je ujel žogo, metal, a ni bil uspešen, enako pa tudi Dončić, ki pa ob iztekajočem se času ni imel pravih možnosti za koš. Poskusil je zadeti z eno roko iz obrata.

Na glavni odmor je Slovenec odšel s 16. točkami, šestimi skoki, petimi podajami in ukradeno žogo. Še tri točke več je dosegel Irving, pri Sacramentu pa jih je 18 zbral Sabonis.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela s šesto asistenco Dončića, po njegovi podaji je zabil Lively II. Luka se je kasneje izkazal še z ukradeno žogo Barnesu, ki ga je nato zaustavil z osebno napako. Ob tako imenovanem 'take-foulu', ki je prekinil možnost Dallasa za protinapad, je Dončić uspešno izvedel za to predpisani prosti met, žoga pa je ostala v posesti domačih. V 'pripadajočem' napadu je Green s trojko izenačil na 73:73.

Po naslednji izgubljeni žogi gostov, je omenjeni Avstralec po dolgem času Dallas vrnil v vodstvo.

Fox je ponovil dosežek iz prve četrtine in zaporedoma zadel dve trojki. Dončić je odgovoril z asistenco za koš Greena, nato pa je tudi sam zadel met za tri točke. Na semaforju se je izpisal izid 82:83, a je takoj sledila nova trojka Foxa.

Luka je sedel na klop, v raztrgani igri z mnogo zgrešenimi meti, ki je sledila, pa so bili nato nekoliko uspešnejši gostje. Fox je zadel za 94:89, a je na drugi strani Derrick Jones Jr. ob prekršku najprej zaostanek zmanjšal na tri, z dodatnim prostim metom pa na dve točki.

Ko je Fox sedel na klop, sta njegovo vlogo prevzela Sabonis, ki so mu spregledali očitno osebno napako v napadu, in Malik Monk, ki je zaporedoma zadel dve trojki. Ko je bil izza črte natančen še Keegan Murray, je prednost Kraljev narastla na 107:96. Na drugi strani je težek met za tri točke zadel tudi Irving, a ga je za nekaj desetink prehitela sirena, ki je označila konec četrtine. Prednost 11 točk je bila najvišja na tekmi.

V prvem napadu v zadnji četrtini so gostje najprej zgrešili, a še enkrat več pobrali odbito žogo in v drugi akciji preko Foxa znova zadeli trojko.

Kljub trem točkam Dončića je prednost Sacramenta po štirih minutah narastla že na 17 točk.

Košarkarja Dallasa so se povsem vdali v usodo. Po številnih zgrešenih metih domačih je Luka le zadel za 101:120. Dosegel je vseh pet točk domačih v zadnji četrtini. Ob tem so sodniki znova 'spregledali' očiten prekršek nad njim. Nič novega v tej sezoni. Dončiću nekoliko bolj 'vljudno vedenje' v tej sezoni pri sodnikih še ni prineslo sadov.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Že približno na polovici četrtine je Kidd pomahal z belo zastavo in na parket naenkrat poslal pet rezervistov. Čakalo se je le še na končni rezultat. Ta je bil 113:129, Dallas je prvič v sezoni doživel dva zaporedna poraza.

Dončić je ob metu iz igre 7/19 (3/7 trojke, 8/10 prosti meti) zbral 25 točk in v statistiko vpisal še 10 skokov, 7 asistenc in tri ukradene žoge. Irving je dosegel 23 točk, le štiri v drugem polčasu, pri Sacramentu pa Sabonis 32, Fox 30.

dezurni@Styria-media.si

Komentarjev 2
  • izy25 06:45 20.november 2023.

    Dallas je v začetku sezono zmagal samo zato, ker je igral z lažjimi nasprotniki. Sedaj bo šlo samo dol tja do 8-10 mesta na zahodu.

Sorodne novice