Šport > Košarka
10677 ogledov

Spektakel v režiji zvezdnikov odločen ob koncu tekme

Kyrie Irving in Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so po preobratu v zadnji četrtini klonili proti Milwaukee Bucks s 125:132.

Košarkarji iz Teksasa so se po dvobojih z na papirju nekoliko lažjimi tekmeci tokrat pomerili z ekipo, ki sodi v krog favoritov za naslov. Milwaukee Bucks so pred sezono izgubili zelo pomembnega Jrueja Holidayja, a so ocenili, da za uspeh bolj potrebujejo Damiana Lillarda. Ta tako z Giannisom Antetokounmpom zdaj tvori enega največjih zvezdniških parov lige NBA. Bucks so pred domačo tekmo z Dallasom nanizali tri zmage in prišli do razmerja 8:4.

Še nekoliko boljše so v sezono vstopili Mavericks, ki so zbrali 9 zmag in tri poraze. S tokratno morebitno zmago bi se Dallas celo povzpel na prvo mesto zahodne konference. Po neuvrstitvi v končnico minule sezone so kaj takšnega lahko pričakovali le najbolj optimistični navijači Luke Dončića in kolegov. To je bila sicer četrta zaporedna gostujoča tekma za zasedbo iz Teksasa.

Ta je sicer dobro odprla tokratni obračun, v napadu je večinoma do metov prihajal slovenski košarkarski as, ki je dosegel sedem od prvih 11 točk gostov. Po njegovem tretjem košu iz igre se je na semaforju izpisal izid 11:6.

A na drugi strani je bil podobno učinkovit Antetokounmpo, ki je bil najzaslužnejši za spremembo v vodstvu. Vendar Luka ni popuščal. Do polovice četrtine je zbral že 12 točk, ko je skok v napadu v zabijanje spremenil še novinec Dereck Lively II, pa so domači posegli po minuti odmora pri zaostanku 14:18.

Dončić je na klop sedel štiri minute pred koncem četrtine pri prednosti za dve točki. Ducat doseženim točkam je dodal še po dva skoka in asistenci.

Ekipi sta se nato nekajkrat zamenjali v vodstvu, pol minute pred koncem četrtine pa je v zadnjem času odlični Tim Hardaway Jr. zadel trojko za 34:33. S tem rezultatom se je tudi krenilo v drugih 12 minut igre.

Luka se je na parket vrnil na začetku druge četrtine. Po njegovi asistenci je met za tri točke zadel tudi Grant Williams, sam pa je na enak način poskrbel za 40:36. A razpoloženi Antetokounmpo je znova potegnil voz domačih, obramba Dallasa je precej popustila, Jason Kidd pa je pri zaostanku petih točk nalet domačih, ki so zaporedoma dosegli devet točk, skušal prekiniti z minuto odmora.

Ta ni pomagala. Tudi naslednjih pet točk so namreč dosegli domači (52:42), Dončić pa je dvakrat neuspešno pri sodnikih iskal prekršek. Znerviranega Slovenca je Kidd potegnil na klop.

Njegovi soigralci so razliko zmanjšali na sedem točk zaostanka, Luka pa se je na igrišče vrnil za slabe štiri minute prvega polčasa. Po njegovi asistenci je Josh Green s trojko Dallas približal na 53:57. Tudi sam je dosegel koš, nato pa so mu sodniki odvzeli trojko, saj so tik pred njegovim metom dosodili osebno napako Livelyju v napadu pri postavljanju blokade. Če bi met obveljal, bi Mavericks zaostajali le še za točko.

A Dallas je v svojem zadnjem napadu v drugi četrtini vseeno prišel povsem blizu. Dončić je s podajo na trojki našel Williamsa, ki je za 58:60 zadel 11 sekund pred odhodom na glavni odmor. Na tega je slovenski zvezdnik odšel s 17. točkami, štirimi ulovljenimi žogami in petimi asistencami. Na drugi strani je Giannis zbral že 20 točk in 8 skokov.


Tretja četrtina se je začela z ofenzivnim skokom Dončića, ki je nato s kar sedmimi zaporednimi točkami Dallas vrnil v vodstvo pri 65:60. Niz devetih točk Dallasa v nizu je dokončal Kyrie Irving. Domača klop se je odločila za minuto odmora.

Ta ni zalegla. Irving je najprej zadel prosti met zaradi tehnične napake, ki so jo domači dobili zaradi obrambnih treh sekund, nato pa je Luka dosegel še koš ob osebni napaki, z njegovim dodatnim prostim metom pa je delni izid v drugem polčasu znašal že 13:0.

Prvo točko v tretji četrtini je Milwaukee dosegel šele po skoraj štirih minutah igre, polovično je bil s črte prostih metov uspešen Antetokounmpo (61:71).

Do polovice četrtine sta prva zvezdnika Dallasa dosegla vsak po 10 točk v drugem polčasu, ob šesti asistenci Dončića je Irving zadel trojko za 78:66. S petimi točkami v nizu je odgovoril Lillard, kasneje pa sta trojki zadela še Pat Connaughton in Cameron Payne. Bucks so se približali na 81:83. Ostale so še tri minute, Luka je na voljo dobil počitek.

Po minuti odmora je najprej Dante Exum povišal vodstvo gostov, v naslednjem napadu pa je Irving dosegel koš, z dodatnim prostim metom pa poskrbel za 88:81. Ko sta v zadnji minuti z Williamsom zadela še vsak po trojko, je naskok košarkarjev iz Teksasa prišel do 11 točk. Četrtina se je končala sicer s košem Bobbyja Portisa za 89:98.

Irving je v četrtini dosegel 18 točk, Dončić 12, skupno pa sta poskrbela za 30 od 40 točk Dallasa. Celotna ekipa Milwaukeeja je zbrala točko manj od udenega dvojca gostov.

Na začetku zadnje četrtine se je Irvingu pridružil še Hardaway Jr. z dvema trojkama, Mavericks so v zadnjih devet minut vstopili s 109:99. Ob tem izidu se je na parket vrnil tudi Dončić.

Ta je bil takoj uspešen pri metu, z njim je presegel mejo 30 točk. Z osmimi takšnimi tekmami je Slovenec najuspešnejši v ligi.

Na drugi strani je vajeti v svoje roke prevzel Antetokounmpo, ki je bil med drugim uspešen tudi pri metu za tri točke. Prednost se je na polovici četrtine stopila na tri točke. Dallas je poskušal predvsem s trojkami, ki pa niso našle želenega cilja. Williams je bil na primer nenatančen trikrat.

Pet minut pred koncem je Giannis prodrl pod koš in preko Livelyja zadel za 112:113. Kidd je moral vzeti minuto odmora.

Po vrnitvi na parket je bil Luka ob prekršku za malo nenatančen, a se je vse skupaj nato končalo z zgrešenima prostima metoma. Na drugi strani je bil uspešnejši Antetokounmpo, ki je Milwakee popeljal do prednosti. Nato so sodniki v naslednjem napadu domačih dosodili sumljivo osebno napako Irvinga nad Lillardom, ki je bil pri metu za tri točke. Eden najboljših izvajalcev prostih metov je bil trikrat natančen za vodstvo Bucks s 117:113.

Luka Dončić Grizzlies Mavs | Avtor: Profimedia Luka Dončić na tekmki v Memphisu. Profimedia

Irving je odgovarjal, delilci pravice pa so še naprej radodarno pošiljali domače na črto prosih metov. Na drugi strani so 'požrli piščalko' in najverjetneje spregledali prekrška nad Hardawayjem Jr. in Dončićem. Connaughton je s trojko Bucks popeljal do 125:117. Luka je imel marsikaj za pripomniti sodnikom.

Dve minuti pred koncem je Dončić zadel za 122:127, v naslednjem napadu je vpisal asistenco ob Irvingovem košu. Ta je z dodatnim prostim metom Dallas približal na dve točki zaostanka. 

A minuto pred koncem je bil znova iiza črte natančen Connaughton, na drugi strani pa se je ob Williamsovem metu za tri točke žoga zavrtela po obroču in padla izven cilindra. Le nekaj milimetrov je tako ločilo Dallas od -2, na drugi strani pa je nato Antetokounmpo zadel za +7. Dvoboj je bil odločen, do konca je ostalo 132:127.

Luka je ob dobrem metu iz igre 15/26 (4/9 trojke, 1/4 prosti meti) zbral 35 točk, ob tem je imel še po devet skokov in podaj. Irving je vpisal 39 točk, na drugi strani Antetokounmpo 40, Lillard pa 27. Jeziček na tehtnici je bil v zaključku tekme sicer Connaughton, ki je na koncu dosegel 16 točk.

Zvezdnika Dallasa sta imela na tekmi skupno na voljo 8 prostih metov, samo Lillard na drugi strani 10. Dončić sicer v povprečju izvede 7.7 prostega meta na tekmo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice