Šport > Košarka
9626 ogledov

Dončić v zaključku uspešnejši od Jokića, nato pa... poškodba

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so premagali Denver s 111:101.

Dallas Mavericks so se po zanesljivi zmagi proti San Antoniu tokrat na domačem parketu pomerili z na papirju eno boljših ekip Zahodne konference, Denver sicer že nekaj časa ne more računati na kar nekaj pomebnih mož. Jamal Murray si je koleno poškodoval že v minuli sezoni, manjkala sta tudi Michael Porter Jr. in Will Barton, znova pa ni bilo v kadru niti slovenskega reprezentanta Vlatka Čančarja, ki v tej sezoni še ni stopil na parket.

Denver je igral drugo tekmo v dveh dneh, v nedeljo je premagal Portland in prišel do devete zmage v sezoni ob štirih porazih. Prav toliko je imel slednjih pred dvobojem tudi Dallas, ki je slavil enkrat manj. Pomerili sta se tako tretja in četrta ekipa Zahoda. Prvi dvoboj v sezoni so prepričljivo dobili Nuggets.

Tokrat so bile uvodne minute precej izenačene, še največjo prednost so si gostje priigrali s petimi zaporednimi točkami povsem na začetku tekme. Na polovici četrtine je bil izid izenačen pri 16:16, nato se je ob pokrivanju Willieja Cauley-Steina s petimi točkami razigral Nikola Jokić, še eno več je na drugi strani nanizal Luka Dončić za 25:25. 

Gostje so osem sekund pred koncem četrtine zgrešili met za tri točke, ki bi jim lahko prinesel prednost s petimi točkami razlike, sledila je podaja čez celo igrišče in koš znova zelo dobrega Kristapsa Porzingisa. Ostale so še slabe tri sekunde, v tem času pa je Denver izgubil žogo, Jalen Brunson pa je s trojko ob zvoku sirene Dallas popeljal do 35:32.

Na začetku druge četrtine je Denver dobil pomoč iz nepričakovanega vira. Bol Bol, sin najvišjega igralca v zgodovini lige Manuteja Bola (2.31), je zbral blokado v obrambi, nato pa je dosegel prvih sedem točk gostov v četrtini. Ti so povedli z 39:37.

Na polovici četrtine je Dončić s svojo prvo trojko na tekmi poskrbel za novo izenačenje, a je nato Denver z nizom 6:0 prišel do takrat najvišje prednosti na tekmi pri 50:44. Jason Kidd je klical minuto odmora. Posvet na klopi ni pomagal, prednost Denverja je do polčasa še nekoliko narastla.

Luka je pred odhodom na glavni odmor dvakrat prodiral proti košu, ob tem zahteval prekršek, a so sodniške piščalke ostale neme. Slovenec se ni mogel pomiriti, že po izteku prvega polčasa je pristopil k sodniku in si za 'nagrado' prislužil tretjo tehnično napako v sezoni. Denver je vodil z 58:49, na začetku tretje četrtine pa je imel tako še prosti met zaradi Dončićeve kazni, ki pa ga Jokić ni izkoristil. Denver je dobil vseh pet tekem v sezoni, ko je vodil ob polčasu. Luka je sicer v prvih dveh četrtinah zbral 13 točk, pet skokov in šest asistenc. 

Po dobri minuti v tretji četrtini so Nuggets z Jokićevo trojko prišli na +13, a se je po Dončićevem košu, slovenski zvezdnik znova ni dočakal prekrška, na semaforju izpisal izid 60:68. V naslednjih minutah je domače v igri držal Porzingis, po uspešnem metu za tri točke, ki ga je izvedel Frank Ntilikina pa so se približali na štiri točke zaostanka.

Luka je bil pred tem že v nevarnosti, da predčasno zaključi dvoboj. Zapletel se je v pogovor in prerivanje s P. J. Dozierjem, sodniki pa so dosodili obojestransko napako. Če bi se namesto tega odločili za tehnični napaki, bi Slovenec moral s parketa.

V zadnjo četrtino je Denver vstopil z vodstvom 83:79, a je Mike Malone že po 54 sekundah zahteval minuto odmora po trojkah Doriana Finney-Smitha in Reggieja Bullocka, ki sta domače popeljala v vodstvo. Denver je zapravil tudi naslednji napad, JaMychal Green pa je namerno odrinil Ntilikino, ki je pristal na tleh. Priskočil je Finney-Smith, prišlo je do prerivanja, a so sodniki uspeli preprečiti pretep. Green se je začuda izmazal le s tehnično napako.

Tudi ta prekinitev ni zaustavila naleta Dallasa, na vrsti, da se razigra, je bil Tim Hardaway Jr. Ta je najprej zadel met za tri točke, nato pa dosegel koš ob prekršku in skozi mrežico poslal tudi dodatni prosti met za 93:85. Jokić se je moral vrniti na parket, hitro pa je nanizali tri točke.

Na vrsti za vrnitev je bil Dončić, na semaforju je ostalo še sedem minut in pol. Minuto kasneje je Luka zadel trojko za 98:88.

Pri Denverju je vse napade zaključeval Jokić. Ta je svoje moštvo pripeljal na pet točk zaostanka. A sledila sta dva koša Dončića, drugega je Slovenec zadel prav preko Srba.

Ko je dve minuti pred koncem Hardaway mlajši zadel nov met za tri točke, so Mavs povedli s 109:98. To je bila njihova najvišja prednost na tekmi.

Po minuti odmora Jokić ni bil uspešen, na drugi strani je zadel Brunson za 111:98. Dvoboj je bil pravzaprav že odlločen. Nato pa je 44 sekund pred zadnjim piskom sirene sledil trenutek, ki je zaskrbel navijače Dallasa. Dončić je poskušal blokirati met, ob tem pa mu je na gleženj padel Austin Rivers. Slovenec je z grimasami na obrazu odšepal z igrišča.

Luka je zbral 23 točk, osem skokov, 11 asistenc, blokado in dve ukradeni žogi. Porzingis je dosegel 29 točk (11 skokov), Hardaway 19 in Brunson 17. Jokić je v svojo statistiko vpisal 35 točk, 16 ulovljenih žog in sedem podaj.

Dallas je z zmago (9-4) skočil na tretje mesto Zahoda, Denver je zdaj četrti (9-5).

Komentarjev 1
Sorodne novice