Šport > Košarka
2991 ogledov

Luka čaral do najboljše predstave v sezoni, odličen tudi Porzingis

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so ob trojnem dvojčku Luke Dončića prišli do zanesljive zmage nad San Antoniom.

Luka Dončič in soigralci so se že tretjič v sezoni pomerili s San Antoniom, obe prvi tekmi so dobili Mavericks z rezultatoma 104:99 in 109:108. Moštvi sta do nocijšnjega obračuna sicer odigrali po 11 tekem, Spurs so zabeležili štiri zmage in sedem porazov, tokratni gostje pa so obratno zabeležili sedem uspešnih in štiri neuspešne dvoboje. Pri domačih je zaradi karantene še vedno manjkal Jakob Pöltl.

Trener San Antonia Gregg Popovich ob odsotnosti Avstrijca na začetku tekme ni bil zadovoljen prav z igro pod košem, saj sta zlahka pod obročem do žog prišla Tim Hardaway Jr. in Kristaps Porzingis ter brez težav zadela. Sloviti Pop je tako minuto odmora zahteval že po minuti in 43 sekundah igre pri zaostanku 3:6. Preostali dve točki za Dallas je s prostih metov prispeval Dončić.

Posvet na klopi je bil za domače uspešen, takoj zatem jim je z dvema trojkama uspel delni izid 8:0. Ostroge so ostale v vodstvu do eksplozije slovenskega zvezdnika. Ta je goste popeljal do desetih zaporednih točk, pri tem je najprej prodrl pod koš in zabil, nato zadel še dve trojki, niz pa dokončal z asistenco za zabijanje Doriana Finney-Smitha.

Mavs so povedli z 21:16, Luka pa je v osmih minutah igre že zbral 10 točk ter pet skokov in tri podaje. Kljub naletu so pri Dallasu klicali minuto odmora, po njej pa je Dončić obsedel na klopi. A izkazali so se tudi njegovi soigralci, še povečali naskok in po prvi četrtini vodili z 31:22.

Spurs so se nato tik pred polovico četrtine približali le na štiri točke zaostanka, Luka pa je v naslednjih dveh akcijah podal za zabijanje Dwighta Powella in trojko Finney-Smitha, v tretji pa je zadel od table za 48:41. Kasneje je odlično sodeloval s Porzingisom, Latvijec je v treh zaporednih napadih dosegel koš po podajah Slovenca. Ta je bil tako že pri osmih asistencah, ob sedmih skokah pa se je tako napovedoval prvi trojni dvojček sezone.

Slovensko-latvijska naveza je zablestela tudi v zadnje pol minute prvega polčasa. Najprej je Luka tik pred zvokom sirene za iztek napada zadel met za tri točke, po košu domačih na drugi strani pa je ostalo še 3.6 sekunde časa. Dončić je malce po desni strani igrišča z žogo stekel proti sredinski črti, nato pa se v zadnjem hipu odločil za podajo Porzingisu, ki je skoraj s sredine zadel za 68:57.

Latvijec je v prvih dveh četrtinah zbral že 23 točk, od tega jih je 17 dosegel v drugi, Slovenec pa 16 in sedem skokov ter deset podaj. Gostje so bili boljši predvsem v skoku (33:25), izgubili pa so tudi le eno žogo, domači šest. Oseminšestdeset točk Dallas do polčasa v tej sezoni še ni dosegel.

Na začetku tretje četrtine je prednost Dallasa še narastla, na polovici tretjih 12 minut so gostje tako že vodili s 83:64. Že dobro minuto prej je Dončić prišel do trojnega dvojčka. To je bil že njegov četrti proti San Antoniu, proti nobeni izmed ostalih ekip jih Luka ni zbral toliko. Tri minute pred koncem četrtine je sedel na klop, v svoji statistiki je imel 20 točk, 10 ulovljenih žog, 13 asistenc in dve ukradeni žogi.

V zadnjo četrtino so Mavericks vstopili s prepričljivih 102:77, ob tako visoki razliki pa se je porajalo vprašanje, če se bo prvi zvezdnik Dallasa še vrnil na parket. A Jason Kidd je hitro pokazal da ni Rick Carlisle, ki je v minulih sezonah ob podobnih rezultatih raje odpočil svoje najboljše igralce.

Razlika se je prvič pod dvajset točk spustila štiri minute pred koncem dvoboja, Luka je pred tem med drugim nanizal tudi dva uspešna meta za tri točke.

Dallasu se je nekoliko ustavilo v napadu, Spurs so se slabi dve minuti pred zadnjim piskom sirene približali na -13. Sledila je trojka Dončića, ki je razblinila še zadnje dvome o zmagovalcu. Končalo se je s 123:109.

Porzingis in Dončić sta dosegla več kot polovico točk gostov. Oba sta se ustavila pri številki 32. Slovenec je k temu dodal še 12 skokov, 15 podaj in dve ukradeni žogi. 17 točk je zbral Jalen Brunson, 15 Finney-Smith. Prvi strelec San Antonia je bil z 20. točkami Devin Vassell.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice