Šport > Košarka
10074 ogledov

Dončića so ustavili sodniki, a je vseeno dobil dvoboj z velikim tekmecem

Luka Dončić Profimedia
Dallas je z moštveno igro premagal Atlanto. Mavericks so slavili s 103:94. Luka znova prišel do trojnega dvojčka, sedemega na zadnjih 15 tekmah.

Dvoboj med Dallasom in Atlanto se v ameriških medijih zadnja leta vseskozi oglašuje kot obračun med Luko Dončićem in Traejem Youngom, ki sta ju franšizi izmenjali na naboru leta 2018. Prvo tekmo  v sezoni, ki je bila na sporedu že povsem na začetku, so dobili Hawks s kar 113:87, takrat je Slovenec zbral 18 točk, 11 skokov in 7 podaj, Young pa 19 točk in 14 asistenc.

Domači, tekma je bila odigrana v Teksasu, so dobro odprli dvoboj in povedli z 10:4, po pet točk sta dosegla Dončić in Jalen Brunson. A nato se je Dallasu ustavilo v napadu, v sedmih minutah igre so zadeli le 4 od 18 metov. Atlanta je to izkoristila z delnim izidom 9:0, niz je z metom izza črte presekal Brunson.

Mavericks so se v vodstvo vrnili z uspešnim metom slovenskega zvezdnika, ki je s trojko poskrbel za 18:17. V prvi četrtini sta se ekipi sicer kar šestkrat izmenjali v vodstvu. Hawks so v zadnji dve minuti vstopili s prednostjo treh točk, a je nato Luka zadel koš in dodatni prosti met, sledili pa sta še asistenci za zabijanje Marquesa Chrissa in uspešen met za tri točke Doriana Finney-Smitha.

Mavericks so tako z osmimi zaporednimi točkami prišli do +5. Četrtina se je kasneje končala z izidom 29:26. Dončić, ki je na parketu prebil vseh 12 minut, je v svojo statistiko že vpisal 11 točk, 5 skokov in 5 asistenc. Young je zbral štiri točke in štiri podaje.

Oba zvezdnika sta začetek druge četrtine spremljala s klopi, zadovoljnejši je bil lahko Slovenec. Njegovo moštvo je namreč z dvema zaporednima trojkama Reggieja Bullocka že povedlo z 41:33.

Luka se je na parket vrnil na polovici četrtine pri petih točkah naskoka, kasneje je bil s skokom v napadu in takojšnjo asistenco do prav tako razpoloženega Brunsona najzaslužnejši za izid 46:38.

Vendar je nato dobil že tretjo osebno napako. Do polčasa so bile še tri minute, Jason Kidd pa je svojega prvega moža vseeno pustil v igri. Ta je zbral še sedmo podajo in osmi skok, nato pa je prvič v njegovi NBA karieri prejel 4. osebno napako v prvem polčasu in sedel na klop. Dosegel je 14 točk.

Hawks so se približali na vsega dve točki zaostanka, a je nato dve skundi pred glavnim odmorom zadel Brunson in poskrbel za 54:50. Jalen je bil že pri 17 točkah, skupno sta jih z Luko dosegla 31. Na drugi strani je John Collins, ki ga nekateri z morebitnim 'tradom' povezujejo prav z Dallasom, zbral 12 točk in 10 skokov. Young (met 1/8) je vknjižil po šest točk in asistenc.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Že v prvi minuti drugega polčasa je Luka prišel do devetega skoka in osme asistenca, a je nato sledil nov prekršek, Young je precej poudaril kontakt. Dončić se ni strinjal z odločitvijo sodnikov in si prislužil še tehnično napako, že deseto v sezoni. Kidd ga je seveda takoj umaknil na klop.

Po dobrih treh minutah tretje četrtine je četrto osebno napako dobil še Brunson. Kljub vsem težavam je Dallas s petimi zaporednimi točkami Finney-Smitha povedel s 66:59. A tu še ni bilo konec. Sodniki so še pred polovico četrtine Jalenu dosodili prekršek v napadu. Dallas je ostal brez obeh najpomembnejših mož.

Luknjo je nekaj časa s košem in podajama uspešno krpal Trey Burke, a si je tudi sam hitro prislužil osebno napako v napadalni polovici. Delilci pravice so ocenili, da je pri metu za tri točke namerno iztegnil nogo in tako zakrivil stik s tekmecem. Namesto treh prostih metov za Dallas so žogo dobili košarkarji Atlante. Ti so tri minute pred koncem četrtine izenačili na 72:72. Ob minuti odmora je nekaj besed s sodniki spregovoril tudi nezadovoljni lastnik Dallasa Mark Cuban.

Burke je s trojko vrnil domače v vodstvo, nato pa tudi sam dobil četrto osebno napako, trije branilci Dallasa so tako v manj kot treh četrtinah skupno nabrali že 14 prekrškov. Bullock je sicer s trojko poskrbel za 80:76 pred zadnjimi ducat minutami igre.

Po pol minute je peto osebno napako prejel še Burke. Dallas je vse skupaj nadoknadil z dobro ekipno obrambno predstavo, a v napadu mu ni šlo. Po treh minutah je Dallas tako vodil z 80:78, Luka se je vrnil na parket.

V svojem prvem napadu je prišel do dveh prostih metov in obakrat zadel. Ko je trojko zadel Avstralec Josh Green, so pri Atlanti klicali minuto odmora pri zaostanku 80:85. Na semaforju je ostalo nekaj manj kot osem minut časa.

Obe ekipi sta se mučili v napadu, Dončić pa je štiri minute pred zadnjim piskom sirene vseeno prišel povsem na rob novega trojnega dvojčka. Po njegovi 10. podaji je žogo v koš položil Dwight Powell za 90:86. Ljubljančanu je manjkala le še ena ulovljena žoga do 'triple-doubla'.

Po novi minuti odmora je Bullock ukradel žogo in v protinapadu poskrbel za +6, po zgrešeni trojki Younga (0/6) pa je na drugi strani Dončić zavrtel Clinta Capelo, prodrl pod koš in zadel za 94:86. Atlanta je krenila v napad, Bullock pa je z novo dolično obrambno potezo izsilil sodniški met, ki so ga domači tudi dobili.

Dve minuti pred koncem je Luka prišel do desetega skoka in tako svojega 45. trojnega dvojčka v NBA karieri. V napadu je nato poiskal še Bullocka, ki je z novo trojko Mavericks popeljal do 100:88. Napad prej je za tri točke ob izteku časa zadel tudi Brunson. Tehtnica se je povsem nagnila na stran domačih, Hawks niso imeli možnosti za preobrat.

Dončić je zbral 18 točk, 10 skokov, 11 asistenc ter po eno ukradeno in izgubljeno žogo. Tokrat je bil šele tretji strelec Dallasa, po 22 točk sta k zmagi prispevala Bullock (trojke 6/10) in Brunson.

Collins je na drugi strani zabeležil 22 točk in 18 skokov, Young (met iz igre 6/19, 0/6 trojke) 17 točk, dva skoka in 11 podaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice